Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum a cheltuit Polonia toţi banii de la UE (Adevărul)

cum-cheltuit-polonia-toti-banii-ue-adevarul.jpg

Cum a cheltuit Polonia toţi banii de la UE

„Simplificare à la USL = dublarea structurilor” (România Liberă). Şeful Apelor Romane ‘Nu mai curge cu bani după inundatii’” (Evenimentul Zilei). “Cu Antonescu la psihiatru” (Evenimentul Zilei). “Subordonaţii i-au aprobat ministrului Andronescu bani pentru trei proiecte de cercetare” (România Liberă). “Biserica face pactul cu Internetul. Drumul banilor din pomelnice online” (Gândul). “Piturca al treilea” (Gazeta Sporturilor).

Vom începe cu Adevărul de unde aflăm „Cum a cheltuit Polonia toţi banii de la UE, explica Elzbieta Bienkowska, ministrul polonez al Dezvoltării Regionale. Măsurile speciale pentru absorbţia fondurilor europene au dus la angajarea în contracte de investiţii a peste 100 de miliarde de euro. Succesul polonez se traduce în 600 de kilometri de autostradă, gări, căi ferate, dar şi investiţii masive în educaţie, IT, sănătate

 

România Liberă explica ce înseamnă „„Simplificare" à la USL = dublarea structurilor. Pe lângă actualele consilii judeţene şi cele două Camere, ar urma să existe opt miniguverne şi opt miniparlamente. În plus, liderii Uniunii Social-Liberale vor să fie neschimbate localele de anul viitor şi de abia din 2016 să fie alte reguli.

Despre “Noua ordine feudală: de la baroni la faraoni” scrie Lucian Davidescu în editorialul României Libere “Cheia reorganizării administrative este tăierea completă a fondurilor către judeţe şi constituirea unor primării mai puternice.”

La ce bun noile super-judeţe?” se întreabă în Evenimentul Zilei Sorin Ioniţă. În opinia sa „Miza adevărată o reprezintă clarificarea distribuţiei de atribuţii şi venituri pe nivele guvernării, subiect pe care n-am auzit încă nimic limpede de la iniţiatorii reformei”.

PDL practică şantajul acuza din paginile Adevărul senatorul Gyorgy Frunda. Liderii UDMR resping vehement atât ideea privind cele opt regiuni, insistând pentru 16, cât şi posibilitatea ca Guvernul să-şi asume răspunderea „la pachet" pe proiectul privind reorganizarea şi pe statutul minorităţilor „Este un şantaj pe care PDL îl practică, aşa cum a făcut-o şi cu alte ocazii…. Ne spun „Sau reconoaşteţi cele opt judeţe sau nu vă dăm nimic!”. a nuanţat Gyorgy Frunda

 

Şeful Apelor Romane da asigurări, în Evenimentul Zilei, că „Nu mai curge cu bani după inundaţii. "Epoca" despăgubirilor la grămadă, pentru cei rămaşi fără locuinţe după calamitaţi de acest fel, se apropie de sfârşit, anunţa Csaba David. Prioritare vor fi zonele în care pagubele vor fi mari. Până la 15 iulie, tot romanul trebuie să aibă poliţa de asigurare în caz de calamităţi naturale. Legea a venit după o serie de inundaţii devastatoare, care au golit, ani în şir, vistieria statului.

În paginile de politica - Psihiatri şi politologi explica pentru Evenimentul Zilei de ce liberalul  Crin Antonescu a schimbat discursul elegant cu insulta. Scopul, susţin specialiştii, ar fi obţinerea votuurilor needucate.

România Liberă  a descoperit un nou caz de posibilă incompatibilitate a fostului ministru de la Educaţie. Subordonaţii i-au aprobat ministrului Andronescu bani pentru trei proiecte de cercetare. Ecaterina Andronescu a primit jumătate de milion de lei de la Ministerul Educaţiei pentru trei proiecte de cercetare pe care le-a condus în aceeaşi perioadă în care era şi ministru..

Biserica face pactul cu Internetul. 1 euro acatistul de o zi, 24 de euro abonamentul la pomenire pe o lună. Gândul.info detaliază Drumul banilor din pomelnice online:. Un euro te scuteşte de un drum la biserică. Mănăstirea la care doreşti să fii pomenit va primi solicitarea ta într-un e-mail, iar părintele stareţ de acolo va scoate la imprimantă mesajul şi îl va citi în biserică, ne asigura preoţii de la trei dintre cele patru lacase de cult care apar pe site-ul crestinortodox.ro. Patriarhia nu este de acord cu iniţiativa întreprinzătorilor care „speculează comoditatea". Donaţiile credincioşilor ar trebui să fie benevole, iar serviciul religios nu ar trebui condiţionat de achitarea unei sume prestabilite, spun reprezentanţii Patriarhiei.

În fine, Gazeta Sporturilor titrează Piturca al treilea. Refuzat de Hagi, Mircea Sandu l-a contactat pe omul care a calificat ultima oară naţională la un turneu final. Deşi nu a dat niciun răspuns oficial, fostul selecţioner a transmis că este dispus să negocieze revenirea. Paradoxal se pare că nu va câştiga nici măcar cât avea în contractul precedent.