
Presa românească
Cum vor vota românii pe 29 iulie? (Jurnalul Naţional)
O juntă antinaţională (Adevărul)
În acest an, Raportul pe Justiţie pentru România, întocmit de Comisia Europeană, este devastator. Pentru prima dată din 2007, de când facem parte din Uniunea Europeană, ne aflăm într-o situaţie atât de jenantă, chiar periculoasă, în raport cu „guvernul“ de la Bruxelles. Grigore Cartianu se întreaba ce a reuşit, de fapt, trioul Ponta-Antonescu-Voiculescu? Să convingă Europa că firava noastră democraţie poate fi spulberată cu un bobârnac. Şi că statul de drept este o iluzie care dispare sub asaltul câtorva ordonanţe de urgenţă. Şi au mai reuşit aceşti trădători ai intereselor naţionale să convingă lumea civilizată că noi, românii, putem fi uneori atât de mărunţi, încât acceptăm să ne călărească indivizi atât de josnici!
Occidentul s-a lămurit în privinţa speciei Ponta (România Liberă)
Politologul britanic Tom Gallagher observă că gestul Bruxelles-ului de a-şi impune autoritatea într-un colţişor de-acum tulburent al Europei survine în condiţiile în care pe de o parte se confruntă, în premieră, cu efectele aderării premature pe care a girat-o, iar pe de alta a temerilor generale privind viitorul UE. Românii şi în special tinerii trebuie să se mobilizeze urgent dacă doresc să mai aibă parte de un destin european la ei acasă. Doar de ei depinde, în aceste clipe de răscruce, viitorul ţării şi al lor personal. Pentru că jocul de-a suspendarea a luat o turnură dramatică pentru România, miza fiind între timp cu totul alta. Din nefericire pentru români, una incomensurabilă.
Viviane Reding, o jenă europeană (Jurnalul Naţional)
Este limpede că absolut toate reclamaţiile Monicăi Macovei despre „abuzurile” actualei Puteri la adresa Justiţiei au fost însuşite, pe nemestecate, de comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding şi că toate clarificările premierului Victor Ponta au fost ignorate. Jurnalistul Robert Veress chiar se miră că raportul nu merge mai departe, cerând anularea suspendării preşedintelui Traian Băsescu şi a referendumului de demitere a acestuia. Nu mă îndoiesc că s-a cerut inclusiv aşa ceva la Bruxelles şi că o asemenea măsură a fost analizată serios. Din fericire, cota de nepopularitate a regimului Băsescu este atât de mare, încât nici liderii europeni nu îşi permit să o ignore. O raliere atât de făţişă unui regim într-atât de detestat, i-ar fi împins pe români, brusc, spre antieuropenism. Ca atare, multe se vor schimba, după 29 iulie 2012. În bine sau rău – depinde doar de prezenţa la vot.
Cum vor vota românii pe 29 iulie? Potrivit unui sondaj CURS, publicat azi de Jurnalul Naţional, 66% dintre cei care vor merge la referendum pe 29 iulie vor vota PENTRU demisia lui Traian Basescu. 61% din electoral este hotarat sa vina la referendum, 33% este procentul nehotaratilor, iar 4% au spus ca sigur nu vor merge sa voteze.
De ce nu votez la referendum (Evenimentul Zilei)
Nu am nici cea mai mică intenţie să legitimez lovitura de forţă dată de Dan Voiculescu scrie Mircea Marian. Participarea la referendum înseamnă, oricum aş vota, că susţin acţiunea lui Ponta şi Antonescu, că accept o procedură nedemocratică, că sunt de acord ca, de acum înainte, preşedintele României să fie demis de fiecare dată când majoritatea parlamentară are altă culoare politică.
Un popor de invalizi (Gândul)
Un referendum invalid prin prezenţă insuficientă presupune o soartă mai rea pentru România decât dacă Traian Băsescu pierde sau câştigă la număr de voturi conchide Cristian Tudor Popescu.