Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Curtea Constituţională secretă (Jurnalul Naţional)

1.jpg

Foto: adevarul.ro

Judecătorii CCR să-şi uite rădăcinile politice! (Evenimentul Zilei) - Băsescu, Antonescu, Ponta, starea naţiunii (Adevărul) - Cele 9 categorii de persoane pe care Guvernul Ponta vrea să le scoată de pe listele electorale permanente (Gândul) - Când va da USL înapoi pensiile speciale? (România Liberă)

 

Curtea Constituţională secretă (Jurnalul Naţional)

“O serie de manevre din interiorul CC au creat în întreaga ţară o stare de apăsătoare confuzie, care se poate transforma în manifestări imprevizibile, greu de controlat. Cele mai multe suspiciuni planează asupra corectitudinii în care se desfăşoară chiar activitatea Curţii Constituţionale”. Dan Constantin explică: “doi judecători se arată complet bulversaţi de traseul unei decizii care poate schimba radical soarta votului popular. Cazul eratei, luată în condiţii cel puţin neclare, arată că la Curtea Constituţională ar funcţiona de fapt două Curţi: una legală, formată din 9 judecători, şi alta mai mică, secretă însă, formată din 5 judecători. Erata ar fi fost elaborată nu în prezenţa într-o şedinţă a celor "cinci", judecători "secreţi", ci urmare a consultărilor telefonice între ei. Ne aflăm în faţa unui caz fără precedent de încălcare cu bună ştiinţă a regulamentului CC, plenul minim fiind de 6 judecători pentru o decizie. Asta este adevărata lovitură de stat. Şi-o asumă "conspiratorii" împotriva Constituţiei?” se întreabă redactorul şef al Jurnalului Naţional, Dan Constantin.

Judecătorii CCR să-şi uite rădăcinile politice! (Evenimentul Zilei)

“Pentru repararea prejudiciilor generate prin bâlbele din interiorul Curţii, acelea care sunt, dacă sunt, există răspunderea disciplinară (ori cea penală dacă faptele sunt de natură penală), iar Curtea trebuie să-şi facă ordine în propria ogradă” apreciază Violeta Fotache în editorial. “Cred cu tărie că judecătorii CCR trebuie să-şi amintească faptul că deşi au ajuns în componenţa acestei autorităţi ca urmare a unui vot politic, ei nu pot avea nici culoarea PNL, nici pe cea a PSD, nici culoarea PDL, nici a oricărei alte formaţiuni politice ori doar electorale. Singura culoare a lor este culoarea Constituţiei!”

Băsescu, Antonescu, Ponta, starea naţiunii (Adevărul)

“Din ziua în care s-a hotărât că Adrian Năstase va merge la închisoare, din clipa în care Sistemul a încasat prima lovitură adevărată, de atunci, România a devenit un loc de evitat, unde nu se mai poate trăi”, scrie Andrei Crăciun. “Loviturile succesive date unui stat de drept debil au arătat exact unde ne aflăm: nicăieri. România este captivă într-un teatru absurd, românii sunt personaje secundare în propriile vieţi. Cum s-a ajuns aici? România e o sumă de nume proprii şi câteva instituţii simulate Niciunul dintre oamenii aceştia nu era inevitabil - nici Băsescu, nici Antonescu, nici Ponta, ei sunt rezultatul abdicărilor noastre, ei sunt concluzia tăcerilor şi a laşităţilor noastre”.

E oficial: cele 9 categorii de persoane pe care Guvernul Ponta vrea să le scoată de pe listele electorale permanente (Gândul)

Ministrul de Interne şi al Administraţiei, Mircea Duşa, şi ministru delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, au trimis în teritoriu un Memorandum, prin care prefecţii şi primarii sunt învăţaţi cum să facă actualizarea listelor electorale permamente valabile pentru referendumul din 29 iulie ce vizează demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Operaţiunea, declanşată la nivelul întregii ţări de Guvernul USL, are drept ţintă "perierea" listelor electorale permanente pentru a se vedea care este cvorumul necesar pentru demiterea preşedintelui. Memorandumul este aprobat de premierul Victor Ponta, avizat de miniştrii Titus Corlăţean - Externe, Victor Ponta - Justiţie, Mariana Câmpeanu – Muncă. Până pe 24 august, se efectuează verificări ale datelor referitoare, printre altele, la persoanele decedate, persoanele care şi-au pierdut dreptul de a vota, românii stabiliţi în străinătate, persoanele al căror act de identate a expirat şi nu a fost reînnoit 

Când va da USL înapoi pensiile speciale? (România Liberă)

„Incompetenţă", „greşeală", „ticăloşie" erau termenii folosiţi de liderii USL, pe când era în opoziţie, pentru a caracteriza refuzul puterii de atunci de a plăti banii câştigaţi în procesele cu statul de pensionarii cărora le fuseseră tăiate pensiile speciale. După trei luni de guvernare, premierul nu a mişcat încă nici un deget pentru a-i ajuta. O va face în viitorul apropiat?

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu