
Presa românească
Curţii Constituţionale i se pregăteşte un rol. Decorativ (România Liberă)
Poporul nu stă în bancă (Adevărul)
Ion M Ioniţă consideră că dacă USL merge pe varianta Ordonanţei de Urgenţă ar fi “o greşeală politică imensă. Pe de o parte, va căpăta substanţă acuzaţia că guvernarea USL încală legea şi Constituţia. Pe de altă parte, simpatizanţii lui Traian Băsescu se vor radicaliza la rândul lor şi nu vor recunoaşte rezultatul referendumului. Iar reacţiile din străinătate vor fi devastatoare la adresa unui guvern care nu respectă deciziile Curţii Constituţionale. USL nu va rezista la putere nici 24 de ore, dacă va merge pe un asemenea scenariu. Să nu uităm că validitatea referendumului este constatată tot de Curtea Constituţională. Ca urmare, este ilogic să te prezinţi ca Guvern în faţa Curţii, cerând validarea unui referendum organizat în condiţii care nu respectă deciziile aceleiaşi Curţi. Suntem într-o criză politică cu o singură soluţie. Iar această soluţie este votul popular cu o participare cât mai mare la urne. Doar aşa putem depăşi situaţia complicată în care ne aflăm. Absenteismul nu este o rezolvare, indiferent cine ar ieşi aparent câştigător de la urne. Poporul nu poate sta în bancă, şi nu o va face”.
Curţii Constituţionale i se pregăteşte un rol. Decorativ (România Liberă)
“Supuşi unor presiuni imense, ameninţaţi în culise sau acuzaţi în public, judecătorii Curţii Constituţionale au fost, zilele acestea, târâţi în războiul politic pentru suspendarea preşedintelui. Nu este totuşi prea mult pentru o instituţie atât de importantă să fie dată pe mâna crocodililor (sau varanilor) din jungla noastră cea de toate zilele?” se întreabă Gabriel Bejan, care şi răspunde “Teoretic, da. Practic, putem spune că magistraţii CCR îşi merită soarta, fiind după chipul şi asemănarea politicienilor din această ţară. După loviturile încasate în ultimii ani- de la toţi politicienii- această instituţie riscă să coboare rapid de pe piedestalul unde a plasat-o legea fundamentală a ţării (şi pe care, în realitate, nu s-a aflat niciodată) la statutul de instituţie decorativă în societate. Va fi un fel de ficus pus într-unul din colţurile Palatului Parlamentului. Sau al Palatului Cotroceni, dacă vă convine mai mult comparaţia”.
Banda de la A3 nu-l lasă pe Băsescu să revină la Cotroceni (Evenimentul Zilei)
Mircea Marian scrie astfel în editorial “Urlă presa străină, creştin-democraţii şi cancelariile occidentale? Şi ce? Într-o lună, două, liderii europeni se vor plictisi să ne dea lecţii, nu este rolul lor să ne scoată din mlaştină dacă noi nu vrem. Să nu uităm că Ponta a mai spus că respectă deciziile Curţii, dar s-a dus fără ruşine la Consiliul European. Povestea cu mecanismul de verificare, cu lupta împotriva corupţiei, nu trece dincolo de un pâlc de elitişti, în frunte cu Monica Macovei şi oengiştii ei. Schengen? Un moft. Putem trece graniţa şi cu buletinul. Cât despre fondurile din care până acum am absorbit sub 9%, percepţia publicului este că oricum aceşti bani ajung la clientela politică şi la un grup restrâns de iniţiaţi în încâlcita birocraţie europeană. Oamenii aceştia, Voiculescu, Ponta, Antonescu, cei din jurul lor, nu vor accepta să-l lase pe Băsescu sub nicio formă să se întoarcă la Cotroceni!”
Abia acum USL joacă periculos (Jurnalul Naţional)
Sorin Roşca Stănescu apreciază că „USL trebuie să dovedească înţelepciune şi echilibru ca forţă politică, eficienţă şi cinste la guvernare. Fiecare cetăţean va fi cu ochii pe Executiv, pentru a vedea, acum, în absenţa oficială a lui Traian Băsescu, ce anume face din ceea ce a promis. Şi ce anume nu face. Fiecare procuror DNA care este şi rămâne dependent de regimul Băsescu va supraveghea actele de corupţie ale noilor guvernanţi. Şi asta nu e rău. Dacă va exista corupţie, ea va fi amendată dramatic la alegeri. Iar USL se poate prăbuşi. Şi la fel se întâmplă şi în eventualitatea în care guvernarea, fără a fi coruptă, nu se va remarca prin eficienţă. Din nou românii vor reacţiona” crede Sorin Roşca Stănescu. Integral în Jurnalul Naţional.a