Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Descoperire istorică de gaz în Marea Neagră. Ce are de câştigat România (România Liberă)

Clovni rataţi (Gândul) - UDMR nu se împacă cu ideea de a fi luată la bani mărunţi de ANI (Evenimentul Zilei) - Ce crede şeful Direcţiei Rutiere despre propunerile din Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră (Jurnalul Naţional) - O aberaţie: noua lege a revoluţionarilor (Adevărul)

Descoperire istorică de gaz în Marea Neagră. Ce are de câştigat România. OMV Petrom şi Exxon Mobil au descoperit un zăcământ estimat între 42-84 miliarde de metri cubi. Zăcămintul ar acoperi, teoretic, importurile României pe 20 de ani. Dar nu putem să discutăm în niciun caz de reduceri de preţuri, consideră specialistul în sisteme şi pieţe de energie, Jean Constantinescu consultat de România Liberă.  El spune că tendinţa europeană, dar şi mondială este de creştere a preţurilor la energie. În plus, România a fost somată de Uniunea Europeană să renunţe la tarifele reglementate la gaze naturale şi electricitate.

De cine se desparte Ponta dupa schimbarea sa la faţă. Editorialul României Libere e semnat de Sabina Fati “Până la desprinderea totală de Crin Antonescu, liderul PSD va face echilibristică încercând să-si găsească parteneri în toate taberele, iar la o adică, dacă va fi cazul chiar prin tratative directe cu Traian Băsescu, pentru că Victor Ponta a înteles că nu poate sări prea sus fără negocieri, compromisuri, sprijin si asistentă de bună calitate”.

“Naţia percepe mai limpede ca oricând mesajul sobru” scrie in editorialul Gândul Marian Sultănoiu “potrivit ultimului sondaj IRES, Mihai Răzvan Ungureanu, deşi vine la guvernare pe un important deficit de imagine atât al preşedintelui, cât şi al coaliţiei aflate la guvernare, se află la egalitate cu Victor Ponta şi la trei puncte procentuale avans faţă de Crin Antonescu, în topul încrederii populaţiei. În consecinţă, cine mai crede astăzi că neseriozitatea în politică şi teatrul de prost gust mai pot fi digerate în vreun fel de electorat e doar un clovn ratat”

în Gândul citiţi şi despre Mişcarea Populară, în numele lui Băsescu. Sub presiunea alegerilor locale, democrat-liberalii sunt în febra negocierilor pentru lansarea Mişcării Populare la începutul lui martie, declara prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde.  În viitoarea alianţă s-ar regăsi alături de PDL, PNŢCD, partid făcând parte din aceeaşi familie europeană - PPE, ecologiştii, dar şi UNPR, potrivit unor surse democrat-liberale, citate de Gândul.

UDMR nu se împacă cu ideea de a fi luată la bani mărunţi de ANI, scrie Evenimentul Zilei. Marton Arpad şi Mate Andras Levente acţionează ca şi cum ar fi în Opoziţie şi, secondaţi de colegul senator Gyorgy Frunda, subminează cu brio prerogativele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi caută să pună la adăpost demnitarii faţă de orice sancţiuni care au legătură cu infracţiunile de serviciu. Luarea de mită, traficul de influenţă, delapidarea, abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu dispar ca prin minune dacă ar fi adoptate propunerile UDMR în cazul aleşilor.

In Jurnalul Naţional Ce crede şeful Direcţiei Rutiere despre propunerile din Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră" Lucian Diniţă:"Toată lumea se pricepe la circulaţie şi la fotbal…" Lucian Diniţă a declarat într-un interviu acordat Jurnalului Naţional că "Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră 2011-2020" nu modifică în nici un fel legislaţia rutieră. În ceea ce priveşte conducerea fără permis, şeful Direcţiei Rutiere susţine că nu este sub nici o formă de acord cu acest lucru şi că şoferii români nu sunt pregătiţi pentru aşa ceva. Mai mult, comisarul-şef Diniţă a punctat faptul că în peisajul rutier din ţara noastră există deja suficiente probleme cu şoferii care conduc deşi au suspendat acest drept, dar şi cu cei care părăsesc ulterior locul accidentului. Interzicerea aparatelor de detectare a radarelor, interzicerea circulaţiei ATV-urilor pe drumurile publice şi introducerea tichetului de contravenţie sunt propunerile venite din partea Poliţiei Rutiere.

In fine, Adevărul - O aberaţie: noua lege a revoluţionarilor. Revoluţionarii cu titlul de "luptător remarcat" ar putea să-şi recapete indemnizaţiile lunare pe care Guvernul Boc le-a suspendat pentru anul 2012 şi să primească privilegii sporite pe baza unei noi legi care se află la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, iar marţi ar putea intra în plen pentru votul final. Dupa ce s-au vazut cu drepturile taiate, revolutionarii au recurs inca o data la arsenalul de presiuni pe care l-au folosit cu succes in ultimii 22 de ani (Doru Maries, liderul Asociatiei 21 Decembrie", se afla de peste 90 de zile in greva foamei), iar Puterea pare dispusa sa cedeze si sa-i blagosloveasca pe revolutionari cu noi si noi avantaje, scrie Adevărul.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu