Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doi pentru Bruxelles: Ponta şi Băsescu (Jurnalul Naţional)

Sponsorii surpriză ai partidelor (Evenimentul Zilei) - Cum a vrut Năstase să reformeze Justiţia ca inculpat (Adevărul)n - Noua filozofie în sănătate: te asiguri pentru cancer, nu pentru răceala! (România Liberă) - Economia este nevoită să se adapteze pe un nou palier de curs: 4,5 lei/euro (Ziarul Financiar)

 

Doi pentru Bruxelles: Ponta şi Băsescu. În Jurnalul Naţional, Dan Constantin militează pentru  tandem, cu argumentul că “tratatul de la Nisa acceptă tandemul preşedinte-premier. Rolul lui Ponta nu va fi să-l treacă strada pe Băsescu la Bruxelles, ci de a da siguranţa că deciziile summit-ului sunt acceptate şi pot fi aplicate. Situaţia lui Băsescu Traian ar fi mai bună ­ ar fi privit ca un lider care acceptă o realitate politică şi trece peste orgolii mărunte pentru a-şi respecta statul şi jurământul”.

Sponsorii surpriză ai partidelor. Evenimentul Zilei arată că cele mai importante donaţii primite de partide în 2011 au fost făcute de politicieni ieşiţi din viaţa publică, excluşi din partid sau care au câştigat mai puţin decât au virat în vistieria partidului. PSD a primit cei mai mulţi bani de la o firmă al cărei profit a fost de cinci ori mai mic decât donaţia.

Cum a vrut Năstase să reformeze Justiţia ca inculpat aflaţi din Adevărul. Fostul premier a încercat să întârzie procesul prin excepţii care ating însăşi legile sistemului judiciar.  Cele 20 de excepţii de neconstituţionalitate, de recuzare şi de suspendare a procesului au fost respinse pe linie. De ce toate acestea? Pentru ca au mai rămas trei săptămâni până se prescriu faptele în dosarul „Trofeul Calităţii“.În cazul în care instanţa de judecată nu pronunţă o soluţie până la 10 iunie 2012, avocaţii ar putea să ceară completului de judecată constatarea prescrierii faptelor şi încetarea procesului penal împotriva lui Adrian Năstase. În acest caz, Adrian Năstase scapă de orice emoţie, fiind absolvit de toate acuzaţiile din dosarul „Trofeul Calităţii". O altă variantă - preferată de Adrian Năstase, potrivit spuselor sale - ar fi ca avocaţii să ceară instanţei ca procesul sa mearga mai departe. Continuarea procesului poate avea efect doar pe eventuala latură civilă a dosarului, dar nu şi în penal. În cazul în care concluziile sunt de vinovăţie, acestea nu îl afectează în niciun fel pe inculpat şi nu se trec în cazierul judiciar", a explicat situaţia din punct de vedere teoretic avocatul Ovidiu Buduşan pentru Adevărul. 

Economia este nevoită să se adapteze pe un nou palier de curs: 4,5 lei/euro titrează Ziarul Financiar. Creşterea cursului spre pragul de 4,5 lei/euro poate ajuta exportatorii, care se confruntă deja cu dimi­nua­rea cererii din ţările zonei euro şi ar putea să susţină strategia băncii centrale de încurajare a creditării în lei, însă o depreciere suplimentară poate antrena deteriorarea portofoliilor de credite ale băncilor şi creşterea creditelor neperformante. Deprecierea leului are în principal un efect psihologic asupra românilor, fiind posibil să influenţeze negativ cererea internă şi, implicit, creşterea economică, consideră analiştii.

România Liberă aduce Noua filozofie în sănătate: te asiguri pentru cancer, nu pentru răceala! Proiectul Legii sănătăţii vizează o schimbare majoră de abordare a asigurărilor de sănătate. Deşi nu a fost definitivată „lista negativă" a serviciilor medicale care nu vor mai face parte din pachetul de bază de sănătate, ministrul Cepoi a lăsat să se înţeleagă că statul nu va mai deconta „medicamente utilizate sporadic", respectiv antiinflamatoare, expectorante, vitamine. Asiguraţii vor primi mai degrabă sprijin, dacă se vor îmbolnăvi de cancer, hepatită, diabet şi alte boli cronice, care sunt costisitoare  şi greu de suportat din buzunar pentru majoritatea populaţiei. Pentru aceste afecţiuni vor fi prevăzute fonduri inclusiv de la bugetul de stat, nu doar din fondul asigurărilor sociale de sănătate. Dacă România nu ar mai risipi 200 de milioane de euro pe medicamente inutile, ar exista bani pentru mai mulţi pacienţi cu boli grave.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu