Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul Romgaz. Al doilea miliardar al ţării s-a racordat 6 ani la rezerva de gaz a ţării (Evenimentul Zilei)

revista-presi.jpg

Dosarul Romgaz. Al doilea miliardar al ţării s-a racordat 6 ani la rezerva de gaz a ţării

„Ioan Niculae, privilegiatul tuturor guvernelor” (România Liberă). „O nouă răscruce pentru Justiţie. Ce drum aleg şefii magistraţilor?” (România Liberă). „Adrian Vasilescu: Urmează un nou an de curs valutar stabil" (Evenimentul Zilei). „Cum sărbătoresc romanii Bobotează” (Gândul).

Patru foşti secretari de stat din Ministerul Economiei, puşi sub acuzare în dosarul gazelor ieftine, notează Adevărul, care publica “Lista şmecherilor din industrie care au primit energie ieftină de la stat”. Aşa cum InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din România, a putut cumpăra doar resurse de producţie internă şi este acum anchetat de DIICOT, şi alte companii industriale - mari consumatori de energie şi gaze - au primit facilităţi de acest tip de la stat. În spatele fiecărui contract sta câte o poveste cu lobby-uri la Cotroceni şi la Guvern, cu valize de bani sau cu stenograme din care reies câte presiuni s-au făcut pentru preţuri preferenţiale.
„Dosarul Romgaz. Al doilea miliardar al ţării s-a racordat 6 ani la rezerva de gaz a ţării” – subiectul este tratat pe larg şi în Evenimentul Zilei.


„Ioan Niculae, privilegiatul tuturor guvernelor”. Controversatul om de afaceri Ioan Niculae a fost în ultimii cinci ani principalul beneficiar al achiziţiilor de gaze naturale ieftine din producţia internă, pentru combinatele de îngrăşăminte chimice pe care le are în proprietate. România Liberă explica faptul că omului de afaceri i s-a permis să acumuleze o datorie de peste 350 de milioane de lei către Romgaz, în condiţiile în care acesta a ameninţat de mai multe ori că îşi mută afacerile în Bulgaria sau Pakistan, pentru că statul nu l-ar ajuta să-şi ţină afacerile rentabile. Cristian Câmpeanu scrie în editorial despre “Ioan Niculae şi soarta securistului român”.

“Unde s-a gripat Sistemul dacă exemplarul securist Ioan Niculae a ajuns să fie prigonit iar 40 de directori şi funcţionari de rang înalt să fie puşi sub acuzare? Cea mai optimistă explicaţie este că Justiţia a început în sfârşit să funcţioneze. Faptul că DIICOT a reuşit în premieră să pătrundă într-unul din cele mai bine protejate teritorii ale mafiei transpartinice şi statului clientelar, iar DNA nu mai are nicio inhibiţie să pună sub acuzare oameni din toate partidele sunt temeiuri suficiente pentru a continua bătălia pentru anticorupţie şi independenţa Justiţiei indiferent de cum va (în) volua clasa politică. Este însă posibil ca întreaga poveste să nu fie altceva decât rezultatul unei lupte pentru putere între familii politico-eonomice mafiote şi de o tentativă de eliminare brutală a concurenţei.”


În acelaşi cotidian şi despre „O nouă răscruce pentru Justiţie. Ce drum aleg şefii magistraţilor?” Este întrebarea zilei pentru ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii îşi aleg astăzi preşedintele şi vicepreşedintele. Dintre cei 19 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, aproximativ jumătate s-au manifestat pentru aplicarea reformelor. În contextul alegerilor, România Liberă a realizat interviuri cu doi dintre potenţialii candidaţi la preşedinţia CSM: Alexandru Şerban şi Mona Pivniceru

„Adrian Vasilescu: Urmează un nou an de curs valutar stabil". Chiar dacă România trece printr-o criză economică, nu se va confrunta cu una financiară, cu fluctuaţii valutare puternice, crede Adrian Vasilescu de la BNR, intervievat de Evenimentul Zilei. În opinia consilierului guvernatorului BNR, 2012 este un an în care, chiar dacă românii nu vor resimţi o îmbunătăţire semnificativă a nivelului de trai, ei vor reuşi totuşi să îşi achite cu mai multă uşurinţă datoriile. Inflaţia are toate şansele să atingă ţinta fixată de banca centrală, iar România nu se va confrunta cu o criză financiară, mai crede consilierul BNR. Integral în EVZ.

„Cum sărbătoresc romanii Bobotează” aflaţi din Gândul. De la religie la tradiţiile populare precum busuiocul de sub pernă, Ardeasca şi Iordănitul. Pe 6 ianuarie, ortodocşii sărbătoresc Botezul Domnului, cunoscut în popor sub numele de Boboteaza. În aceeaşi zi, catolicii sărbătoresc Epifania, care simbolizează venirea magilor la pruncul Iisus Hristos şi recunoaşterea lui ca rege al tuturor neamurilor, Botezul Domnului fiind celebrat abia pe 8 ianuarie. Conform credinţei populare din lumea ortodoxă, în timpul sărbătorii cerul se deschide, iar duhurile rele trebuie alungate prin stropirea cu apa sfinţită.
 

Revista presei Româneşti cu Magda Prelipceanu