Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Două premii pentru Mungiu la Cannes (Evenimentul Zilei)

Andrei Marga: Suspendarea lui Traian Basescu ar avea efecte benefice (România Liberă) - Hârtia lui Grăjdan, prima filă de dosar (Adevărul) - Frică (Gândul)

Două premii pentru Mungiu la Cannes (Evenimentul Zilei)

"După dealuri" a fost premiat pentru scenariul scris chiar de regizorul român. Actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - laureate pentru interpretările lor. Cristian Mungiu şi echipa sa au părăsit Cannes-ul miercurea trecută. Ieri, el a fost sunat de organizatorii festivalului şi invitat la gala de premiere. Palme d’Or-ul a fost adjudecat de "Amour", de Michael Haneke. Regizorul Cristian Mungiu a vorbit cu EVZ despre controversele legate de filmul său, "După dealuri", pe care chiar şi le-a dorit. După dealuri" este "mult mai complicat şi mai pretenţios decât cel de dinainte. Mai controversat. Suscită iritări în rândul celor care-l văd, ceea ce e un semn bun, din punctul meu de vedere. Rostul filmelor nu este să obţină unanimitate de opinii - atunci înseamnă că nu au generat păreri diferite în jurul unui subiect care merită discutat. Nu e un film simplu, comod. Vorbeşte despre nişte valori şi decizii personale importante şi te îndeamnă să ţi le reverifici tu, ca spectator".

Andrei Marga: Suspendarea lui Traian Basescu ar avea efecte benefice (România Liberă)

Ministrul de Externe, liberalul Andrei Marga (66 de ani), este de părere că pentru România "va fi cu atât mai bine" cu cat va ajunge mai repede Crin Antonescu preşedinte. Andrei Marga spune că nu-l admiră pe Vladimir Putin şi că nu l-a avertizat nimeni asupra faptului că Vladimir Filipov, căruia i-a oferit şi titlul de Doctor Honoris Causa, ar fi fost colonel GRU. Ministrul de Externe declară că oficialii americani pe care i-a întâlnit nu i-au reproşat faptul că în programul de guvernare există un moratoriu împotriva firmei Chevron. În acelaşi timp, Andrei Marga a spus RL că Guvernul Ponta poate avea relaţii mai bune cu Rusia şi că există deja în scrisorile trimise de la Moscova Bucureştiului "propoziţii semnificative" care sugerează "o relaţie mai amplă".

Poticnelile Guvernului Ponta (Adevărul)

Pentru Ovidiu Nahoi “piatra cea mai grea pe care premierul singur şi-a legat-o de picior, în puţinele zile de când se află în funcţie, rămâne cea de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Degeaba l-a demis imediat pe Constantin Grăjdan! Dacă Adrian Năstase va scăpa în procesul „Trofeul Calităţii", o mie de ape nu-l vor spăla pe Victor Ponta de bănuiala că l-ar fi ajutat pe fostul lider al PSD! Iar aceasta îi va umbri serios cariera de aici înainte”.

Adevărul scrie şi că DNA continuă audierile în cazul Constantin Grăjdan, acuzat de favorizarea infractorului pentru că a retras Inspectoratul de Stat în Construcţii din procesul fostului premier Adrian Năstase. Premierul n-a spus dacă instituţia va retrage de la ÎCCJ actul prin care Grăjdan renunţa în numele ISC la 1,6 milioane de euro. Lucrul acesta poate fi făcut doar de şeful instituţiei, adică de cel pe care Ponta nu l-a numit încă, deşi l-a demis pe Grăjdan încă de joi. 

Cine este vinovat de creşterea cursului. Ponta, Boc, căderea lui MRU, Grecia sau Isărescu că nu-l mai ţine? (Ziarul Financiar)

Cristian Hostiuc observă în Ziarul Financiar că “de la începutul anului şi până vineri cursul leu/euro a crescut cu 3,35%, din care în luna mai a urcat cu 2%. Numai în pielea guvernatorului BNR să nu fii atunci când toată lumea va îndrepta privirea şi degetul către banca centrală ironic nu pentru creşterea cursului, ci pentru faptul că nu l-a ţinut pe loc, aşa cum a obişnuit publicul. Guvernul întotdeauna este vinovat pentru creşterea cursului, iar BNR este vinovată că nu l-a ţinut pe loc. Şi doar i-a spus Ponta că are deplină încredere în el”.

Frică (Gandul)

Cristian Tudor Popescu scrie despre înfrângerea lui Lucian Bute “când un cuvânt nu e rostit în sumedenia de ipoteze, analize, explicaţii privitoare la caftirea, nu înfrângerea, lui Bute de către Froch, simt nevoia să-l scriu: FRICĂ. Lui Lucian Bute, boxer profesionist în vârstă de 32 de ani, campion mondial, i s-a făcut frică de pumn. Îmi pare rău, omeneşte vorbind, pentru Bute, dar a discuta acum cu optimism despre revanşa de la Montreal cu Froch mi se pare nebunie curată. Nicio pregătire fizică, tehnică, tactică nu cred că îl poate vindeca, la vârsta lui, de frica de pumn”.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu