Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Furtună penală în paradisul corupţiei (România Liberă)

furtuna-penala-paradisul-coruptiei.jpg

Furtună penală în paradisul corupţiei, (România Liberă)

Cum se fură sute de milioane de euro în Portul Constanţa. Povestea celor 47 de milioane de tone de marfă(Gândul). Statul e dator către bugetari cu 8 mld. Lei” (Ziarul Financiar). Care sunt cele mai performante spitale din ţară (Evenimentul Zilei). Noaptea campionilor (Gazeta Sporturilor).

Operaţiunea Containerul, sub înaltă protecţie, scrie Adevărul. Laurenţiu Mironescu şi senatorul Mircea Banias sunt bănuiţi de coordonarea unei reţele care controla Portul Constanţa, formată din cetăţeni chinezi şi turci.

Furtună penală în paradisul corupţiei, titrează România Liberă. După ce ani de zile au ocolit afacerile ilegale din Portul Constanţa, autorităţile au dat ieri prima lovitură de anvergură. Descindere spectaculoasă a procurorilor anti-corupţie în Portul Constanţa. Laurenţiu Mironescu, secretarul general al MAI demis ieri, şi senatorul PDL Mircea Banias au fost învinuiţi de trafic de influenţa şi abuz în serviciu în baza interceptărilor comunicaţiilor realizate cu ajutorul SRI. Potrivit interceptărilor, folosindu-se de funcţia publică, Mironescu şi Banias ar fi favorizat evaziunea fiscală şi contrabandă cu produse supuse fiscalizării, spun surse judiciare.

Citiţi în România Liberă editorialul “Portul, pe înţelesul adjuncţilor Crin şi Victor” în care Laurenţiu Mihu se întreabă dacă e “bizar sau revoltător? Aceiaşi lideri politici care la începutul anului acuzau procurorii că nu se ating de afacerile tenebroase de la malul mării, deplâng azi incursiunile DNA de la Constanţa şi zisa prigoană la care ar fi expuse personaje influente, nu din opoziţie, ci din tabăra puterii”.

Cum se fură sute de milioane de euro în Portul Constanţa. Povestea celor 47 de milioane de tone de marfă, pe Gândul.info Prin portul Constanţa au trecut în 2010 peste 47 de milioane de tone de marfă, acesta fiind cel mai important centru de comerţ al României. Aproape un sfert din total, respectiv 12 milioane de tone, e comerţul cu cereale, urmat de cel cu petrol brut, cu aproape 10% din total. În ciuda inspecţiilor aproape lunare efectuate de organele abilitate, cel mai mare centru de comerţ al României este, după cum susţin reprezentanţii mediului de afaceri, cel mai mare focar de evaziune din ţară.

Statul e dator către bugetari cu 8 mld. Lei. Ziarul Financiar pune punctul pe i: din cauza incapacităţii Guvernului de a scrie acte normative care să reziste în faţa aplicării legii de către justiţie, statul s-a trezit că are de achitat o sumă care a ajuns deja la echivalentul a 1,5% din Produsul Intern Brut al României. Aproximativ jumătate din acest total le revine învăţătorilor şi profesorilor din învăţământul preuniversitar.

Trecem la Evenimentul Zilei pentru a descoperi Care sunt cele mai performante spitale din ţară. Spitalul Universitar şi Floreasca din Bucureşti, plus spitalele judeţene din Timişoara, Targu-Mures şi "Sf. Spiridon" din Iaşi. Până în 2012, aceste unităţi trebuie să înfiinţeze secţii noi sau să cumpere aparatura. Jumătate din spitalele din ţara au fost clasificate.

Şeful cancelariei prezidenţiale, Cătălin Avramescu, a fost propus de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ca ambasador în Finlanda şi Estonia, chiar dacă nu are o pregătire care să-l recomande pentru acest post, notează Jurnalul Naţional. Fost ziarist, breaslă pe care a părăsit-o cu scandal din cauza incitărilor la violenţă şi extremism, Avramescu este licenţiat şi doctor în Filosofie şi specialist în canibalism, publicând o carte în acest sens. Ministrul Baconschi nu vede nimic scandalos în numirea acestui personaj ca ambasador şi încearcă să ne convingă cu modelul american, citim în Jurnalul Naţional.

În fine, în Gazeta Sporturilor despre Noaptea campionilor. Gălăţenii au sărbătorit "dulce" primul titlu din istorie. Petrecerea privată s-a ţinut pe un vapor pe Dunăre. Momentul culminant al sărbătorii l-a constituit bătaia cu frişcă la care antrenorul Dorinel Munteanu şi preşedintele Marius Stan au fost personaje principale.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu