Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gherila PSD antijustiţie (România Liberă)

Proiect de lege prin care infracţiunile referitoare la omor să devină imprescriptibile, (România Liberă). „Sunt prea mulţi nervi în cazul Schengen” (Adevărul). „Cel mai mare furt electronic din România, de 24 de milioane de euro” (Gândul). „Riscul la care se expune lumea arabă după proteste este ca Puterea să încapă pe mâinile organizaţiilor teroriste islamice” (Evenimentul Zilei). 

Gherila PSD antijustiţie”, titrează România Liberă. „PSD este optimist: Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, va fi eliberat din arest sub presiunea declaraţiilor ameninţătoare ale liderilor acestui partid la adresa magistraţilor, la care se vor adăuga presiunea străzii şi dosarul medical la care au lucrat doctorii Brădișteanu şi Beuran, foşti parlamentari PSD. PSD s-a mobilizat pentru pichetarea Curţii de Apel Piteşti, cu scopul de a forţa eliberarea din arestul preventiv a preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, arestat joi, 27 ianuarie. În acest scop, membrii şi simpatizanţii acestui partid ar urma să fie aduşi la Piteşti cu autocarele. Vor fi pichetate şi sediile Serviciului Teritorial Anticorupţie, şi sediul local al PDL”.

România Liberă publică un interviu cu Monica Macovei, europarlamentar PDL şi fost ministru al Justiţiei. Ea a finalizat „un proiect de lege prin care infracţiunile referitoare la omor să devină imprescriptibile, pornind de la argumentul că în toate statele din zona euroatlantică, mai puţin România şi Bulgaria, există prevederi prin care omorul nu se prescrie niciodată. Dacă această lege va fi votată de Parlament, dosarele revoluţiei şi mineriadei din iunie 1990 ar putea fi redeschise, nu doar pentru mulţi ofiţeri care au lucrat în armată sau în servicii speciale, ci şi pentru Ion Iliescu. Termenul de prescripţie pentru crimele din 1989 şi 1990 este anul viitor şi dacă este depăşit, aceste fapte vor rămâne nepedepsite”.

Sunt prea mulţi nervi în cazul Schengen”. Preşedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, afirmă într-un interviu pentru Adevărul că „în următoarele luni se va găsi soluţia de compromis pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Europa socială nu a murit”, mai spune Jerzy Buzek. Cât despre măsurile de austeritate luate în Europa, „sunt necesare pentru un an sau doi, dar ne trebuie, de asemenea, creştere economică” mai spune preşedintele Parlamentului European în interviul acordat ziarului Adevărul.

În Gândul citim despre „cel mai mare furt electronic din România, de 24 de milioane de euro”. Ziarul descrie „cum a fost blocată o piaţă internaţională de 80 de miliarde de euro. Victima - Holcim România, din contul căreia au fost sustrase, în noiembrie 2010, 1.600.000 de certificate CO2 (dioxid de carbon). Făptaşii nu ar fi fost „hackeri” autohtoni, ci o reţea internaţională de crimă organizată, foarte probabil aceeaşi care a spart şi Registrele Naţionale al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră din Austria, Cehia şi Grecia”.

Încheiem cu Evenimentul Zilei. „Protestele din lumea arabă: ceea ce pe malurile Dâmboviţei s-ar numi «explozie a mămăligii»”. Dumitru Chican, fost ambasador în Emiratele Arabe Unite şi diplomat cu misiuni în majoritatea ţărilor arabe, explică, pentru Evenimentul Zilei, „mecanismul care a stat în spatele revoltelor din Orientul Mijlociu. Riscul la care se expune lumea arabă după proteste este ca Puterea să încapă pe mâinile organizaţiilor teroriste islamice”, mai spune fostul diplomat. Reamintim, egiptenii încă mai protestau ieri, printre tancuri, deşi peste 150 de oameni îşi pierduseră viaţa. 

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu