Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul Ponta, 150 de zile nereuşite (Capital)

Statul a rămas fără bani (România Liberă) - Show electoral de proporţii. USL umple Arena Naţională, ARD ia cu asalt Piaţa Constituţiei şi Palatul Parlamentului (Gândul) - Popularii europeni riscă un huo! (Jurnalul Naţional) - Scandal sinistru pe marginea mormântului TVR. Televiziunea lui Elvis: faliment şi mizerie (Evenimentul Zilei)

Statul a rămas fără bani (România Liberă)

Victor Ponta a ieşit la rampă cu o declaraţie surprinzătoare: Guvernul mai poate plăti salariile şi pensiile şi mai poate asigura funcţionarea instituţiilor, pe ultimele 45 de zile ale lui 2012, doar dacă va tăia din altă parte, motivând că fosta putere a construit un buget pe 10 luni în loc de 12. De încă 3,5 miliarde lei are nevoie bugetul statului pentru ultima parte a anului. Realitatea, însă, este cu totul alta: în raport cu realizările, proiecţia bugetară pe anul în curs a păcătuit numai prin optimism. (Ulterior, primul ministru a explicat în direct la România TV că va face rost de bani prin încasările "mult îmbunătăţite" ale Fiscului şi prin tăierea sumelor derulate în beneficiul intereselor politice – n.red.).

Guvernul Ponta, 150 de zile nereuşite (Capital)

Majoritatea promisiunilor din primăvară au fost uitate sau amânate, iar cele mai multe rezultate bune sunt mai curând meritul economiei private. Gradul de absorbţie a fondurilor europene nu a crescut substanţial, aşa cum promitea Victor Ponta în programul de guvernare depus în mai la Parlament. Acelaşi program de guvernare promitea „îmbunătăţirea performanţelor întreprinderilor de stat, prin restructurare, cu scopul reducerii pierderilor acumulate de acestea, şi prin restrângerea arieratelor“. Cât de bine a reuşit acest lucru se vede în cazul Hidroelectrica, gigantul energetic fiind declarat insolvent în iunie. Integral în Capital.

Ungureanu: „PNL ori se macină, ori schimbă tabăra“ (Adevărul)

Preşedintele celei mai noi formaţiuni politice, Mihai Răzvan Ungureanu susţine, în interviul acordat ziarului „Adevărul“, că îi aşteaptă la masa dialogului pe toţi membrii PNL nemulţumiţi de actuala conducere a partidului.

Show electoral de proporţii. USL umple Arena Naţională, ARD ia cu asalt Piaţa Constituţiei şi Palatul Parlamentului (Gândul)

Campania pentru alegerile electorale începe în forţă, USL şi PDL, principalele blocuri politice care se vor confrunta la alegerile parlamentare din 9 decembrie, pregătind un start furtunos. USL a închiriat National Arena şi îşi propune să o umple miercuri, 17 octombrie, cu 74.000 de militanţi. Organizarea unei lansări de candidaţi pe un stadion reprezintă o premieră pentru o lansare de candidaţi, fiind primul eveniment de acest gen făcut după 1989. PDL este gazda Congresului popularilor europeni (17 - 18 octombrie), la care se adaugă un miting în Piaţa Constituţiei. 

Popularii europeni riscă un huo! (Jurnalul Naţional)

Sorin Roşca Stănescu scrie despre întâlnirea de la Bucureşti a popularilor europeni. “România a fost aleasă pur şi simplu pentru a ridica la fileu mingea PDL. De ce? Pentru că, potrivit tuturor cercetarilor de piaţă, PDL este perfect plasat pentru a pierde într-un mod semnificativ alegerile legislative. Asta înseamnă, mai tarziu, pierderea locurilor pentru Parlamentul European. Se pot subţia deci dramatic rândurile popularilor în UE. Se poate pierde acolo majoritatea. Dar şi populaţia României are toate motivele să riposteze. Nu este deloc exclus să asistam la evenimente remarcabile” crede SRS.

Scandal sinistru pe marginea mormântului TVR. Televiziunea lui Elvis: faliment şi mizerie (Evenimentul Zilei)

Folosind serviciul de mail intern al televiziunii publice ca pe o tribună electorală, liderii taberelor care se bat pentru putere în TVR se denunţă unii pe alţii: acuzaţii de corupţie, de colaborare cu Securitatea, contracte oneroase. Peste toate se întinde umbra rotunjoară a lui Elwis C. Săftoiu. TVR este ruptă în două. De o parte, tabăra mai mică a lui Săftoiu, a cărui cea mai puternică susţinătoare este Lucia Hossu-Longin. Adversarii o acuză că vrea să profite de slăbiciunea PDG-ului, pentru a conduce din umbră televiziunea. În favoarea lui Dan Voiculescu, de care LHL s-a apropiat în ultimii ani. De partea cealaltă, cel mai înverşunat duşman al cuplului Săftoiu-Longin este Valentin Nicolau. Acesta are de partea sa majoritatea salariaţilor. Nicolau, care a fost PDG al TVR între 2002 şi 2005, este un apropiat al PSD. EVZ a intrat în posesia câtorva dintre cele mai veninoase mesaje pe care liderii de opinie din TVR şi le aruncă unii altora pe mailul intern al instituţiei.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu