Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul se întoarce la privatizările din energie (Adevărul)

„Preţurile mondiale cresc din cauza speculatorilor” (Adevărul). „Scumpirea alimentelor din România depinde de vreme” (Evenimentul Zilei). „Şah la Blaga” (Gândul). „Operaţiunea SMS din Emirate: cum am prins în capcană 118 parlamentari” (România Liberă). „Revoluţia din Modrogan” (Gândul). 

Ce plan are FMI cu energia României?, aflaţi din Adevărul. Sub titlul „Guvernul se întoarce la privatizările din energie”, Adevărul scrie: „Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional să reia privatizarea complexurilor energetice şi listarea la bursă a companiilor Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Privatizarea companiilor energetice va face parte dintr-un plan alternativ la înfiinţarea celor doi coloşi”.

Preţurile mondiale cresc din cauza speculatorilor”; tot în Adevărul găsiţi un interviu cu Dacian Cioloş, comisarul român pentru agricultură. El explică mizele politicii agricole comune şi dă vina pe speculatorii financiari pentru creşterea preţurilor materiilor. Comisarul Cioloş avertizează că „va trebui să ne obişnuim cu creşteri bruşte ale preţurilor produselor agricole. Mecanismele de reglare a pieţelor vor avea efect doar pe termen lung”.

Scumpirea alimentelor din România depinde de vreme”, notează Evenimentul Zilei. „Doar un an agricol excepţional ar putea tempera creşterile preţurilor la mâncare, spun analiştii economici. Pe plan extern, cererea în creştere din partea statelor în dezvoltare şi condiţiile meteo nefavorabile nasc preţuri record”.

Şah la Blaga”, titrează Gândul. Conform unor surse din PDL, „Băsescu i-a cerut primarului sectorului 3, Liviu Negoiţă, să candideze la preşedinţia PDL, urmând să preia ulterior şi Guvernul, dacă popularitatea Cabinetului Boc nu se va redresa în prima parte a anului viitor. Preşedintele crede că Negoiţă este soluţia perfectă de compromis, dat fiind faptul că primarul este unul dintre apropiaţii lui Adriean Videanu şi are o relaţie bună atât cu vechea gardă, cât şi cu noul val de lideri pedelişti. În plus, Negoiţă ar putea aduce un suflu nou partidului şi ar crea imaginea unui nou PDL, spre deosebire de Blaga, care ar reprezenta trecutul”.

Revoluţia din Modrogan”, editorialul din Gândul  este semnat de Rodica Ciobanu. „Cine va face revoluţie în Modrogan? Dacă Traian Băsescu o vrea cu adevărat, ar trebui să găsească o mână de oameni relativ curaţi şi neînduplecaţi, care, chiar dacă nu ar umbla în profunzime, ar putea lăsa impresia că PDL e altceva. Cum europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, este pentru Traian Băsescu un etalon al integrităţii şi determinării, nu-i rămâne decât să descopere, ori să fabrice, trei-patru clone ale acesteia şi să le instaleze la conducerea partidului, trecând vedetele actuale în planurile îndepărtate. Aceasta ar însemna însă să aleagă între Monica şi Elena, fiindcă cele două, cel puţin din perspectiva spectatorului, se exclud”.

În acelaşi Gândul citim despre reforma sănătăţii. „Când va scăpa România de operaţii la lanternă sau mese de chirurgie de trei milioane de euro care cad? 10.000 de medici români sunt pregătiţi să plece să lucreze în altă ţară, în condiţiile în care personalul medical în România este deja insuficient. Nici la dotări nu stăm mai bine. Mesele se prăbuşesc cu pacienţii, iar operaţiile se fac şi la lumina lanternei. Ministerul Sănătăţii a luat, recent, decizia de a comasa şi reprofila spitalele din România, motivând că spitalele mici epuizează inutil resurse de care spitalele mari duc lipsă. Este această reformă suficientă pentru a rezolva problemele din spitale? Cu un deficit la bugetul asigurărilor de sănătate de aproape un miliard de euro în 2010, sistemul are multe probleme, iar medicii, câţi au mai rămas, nu sunt cea mai mare dintre ele”.

Operaţiunea «SMS din Emirate»: cum am prins în capcană 118 parlamentari”. O anchetă marca România Liberă. 460 de deputaţi şi senatori s-au trezit, în acelaşi timp, cu un mesaj capcană trimis de un jurnalist de la România Liberă care se dădea drept un investitor străin ce le propune o afacere. Rezultatul a fost surprinzător. „Un sfert din Parlamentul României a picat testul acceptând să se întâlnească cu misteriosul investitor arab. Deputatul Robert Negoiță a reacţionat cel mai rapid la propunerea de afaceri venită prin telefon, iar ministrul Vreme s-a dovedit a fi cel mai insistent”. 

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu