Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Începe războiul pentru controlul USL. Miza: preşedinte ales de Parlament (România Liberă)

Locomotivele electorale au luat-o la vale (Adevărul) - Bancherii pică testul antifraudă: nu pot depista date false prezentate ca având girul Fiscului (Ziarul Financiar) - Cseke, Ritli şi Duţă, pârâţi la DNA (Jurnalul Naţional)

Începe războiul pentru controlul USL. Miza: preşedinte ales de Parlament (România Liberă)

Redactorul şef Dan Cristian Turturică e de părere că "rezultatul alegerilor parlamentare este previzibil. Sunt şanse foarte mici ca USL să nu obţină un scor foarte bun, iar ARD să se ridice deasupra unui rezultat mediocru. Ceea ce nu înseamnă că lupta pentru putere a fost tranşată. Din contră, vom asista la o răfuială crâncenă. Însă pe o altă scenă decât cea electorală, cu alte instrumente şi cu altă miză.

În final va conta mai puţin partidul care a trecut primul linia de sosire şi mai mult numele persoanelor ce vor urca pe podium şi ce medalie va primi fiecare. Cine va fi prim-ministru, cine va fi în cabinetul său şi din cine va fi formată coaliţia care îi va oferi majoritatea necesară.

Aşa se explică acalmia din arena confruntării electorale - nu lupta pentru voturile noastre este cea prioritară, din păcate, ci aceea între partide şi mai ales între lideri, chiar şi din acelaşi partid, pentru eliminarea celor ce ar putea schimba locurile pe podium. Cu asta îşi consumă energia cei ce ar trebui să ne prezinte programe, strategii şi proiecte concrete care să schimbe România în profunzime".

Locomotivele electorale au luat-o la vale (Adevărul)

Liderii principalelor partide politice, preşedintele şi guvernatorul BNR înregistrează scăderi de popularitate în octombrie faţă de luna septembrie, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru „Adevărul". Ponta şi Antonescu nu profită de creşterea USL, arată aceeaşi cercetare sociologică. Singurul politician aflat în creştere este liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Partidul său continuă să se afle sub pragul electoral, cu o intenţie de vot de doar 3,6%.

Bancherii pică testul antifraudă: nu pot depista date false prezentate ca având girul Fiscului (Ziarul Financiar)

Sistemele de control al riscului de fraudă implementate de acţionarii străini în mari bănci româneşti se dovedesc vulnerabile în faţa unor documente în aparenţă valabile purtând eventual o ştampilă falsă cu numele ANAF şi nici măcar filtrele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri nu reuşesc să depisteze dosare bazate pe date false, după cum indică ancheta DIICOT care a zdruncinat reputaţia bancherilor în ultimele zile. Referindu-se la scandalul fraudelor de 22 mil. euro Cristian Hostiuc, director editorial ZF, explică negru pe alb că nota de plată pentru fraude şi creditele neperformante este plătită prin marje mai ridicate la clienţii buni.

Cseke, Ritli şi Duţă, pârâţi la DNA (Jurnalul Naţional)

Cei doi foşti miniştri ai Sănătăţii şi fostul şef al CNAS sunt acuzaţi că au păgubit bugetul statului cu aproape 190 milioane de lei, din cauza îndeplinirii defectuoase a sarcinilor de serviciu. Corpul de control al premierul va sesiza DNA.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu