A început marea epurare politică (Evenimentul Zilei)
Vladimir Tismăneanu, pe care guvernul Ponta l-a demis fără explicaţie de la conducerea Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), este profesor de ştiinţe politice la University of Maryland, College Park, din SUA. Alături de el a fost demis şi Ioan Stanomir, care a pierdut funcţia de preşedinte executiv.
AFACERI CU STATUL. 45 milioane de euro primesc anual casele de avocatură. Cât ia prietenul lui Ponta, Dan Şova, se mai întreabă EVZ. Ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, vrea să interzică serviciile juridice oferite de casele de avocatură instituțiilor publice, dar Ordonanța de Urgență n-a trecut ieri de Guvern. Cât a plătit o parte din instituțile statului, în doi ani, la avocați? 90 milioane de euro!
Romania Liberă se întreabă ce mai poate recupera statul prin redeschiderea dosarului FNI. Parchetul a pus sechestru pe bunuri imobiliare ce aparţin firmelor controlate de Sorin Ovidiu Vîntu, în valoare de 5,4 milioane de dolari. Parchetul urmăreşte prin redeschiderea acestui dosar şi recuperarea investiţiilor în imobiliare pe care Vîntu le-a făcut cu banii obţinuţi nelegal de la FNI în sumă totală de 5,4 milioane de dolari. În această fază, procurorii au pus deja sechestru pe mai multe următoarele imobile.
Ziarul se întreabă de ce a eşuat reforma căilor ferate si observă că reforma căilor ferate din România prin închirierea liniilor la privaţi nu pare a da rezultate. Trenurile rămân murdare, încete, statul dă subvenţii chiar mai mari decât acum câţiva ani, iar mii de ceferişti şi-au pierdut locurile de muncă. Reforma românească presupune că CFR SA, societatea de stat care gestionează calea ferată din România, închiriază operatorilor privaţi cei 3.200 kilometri de cale ferată neinteroperabilă cu reţeaua UE (mai exact 16% din întreaga cale ferată din România). Reforma presupune că CFR închiriază unui privat un tronson de cale ferată, acesta plăteşte anual societăţii de stat o chirie. Contractele de închiriere semnate de CFR SA cu operatorii privaţi nu prevăd atât cifre precise ale investiţiilor ce trebuie făcute de aceştia în calea ferată închiriată, cât faptul că trebuie să o intreţină la un standard minim, comparabil cu cel de la momentul la care le-au primit.
Fabuloasa poveste a supravieţuitoarei de pe Titanic născute în România – este titlul de deschidere din Jurnalul Naţional. Totul a început în aprilie, când, la împlinirea a 100 de ani de la tragedia Titanicului, un vas de croazieră a refăcut traseul iniţial al acestuia, având la bord inclusiv descendenţi ai victimelor sau supravieţuitorilor naufragiului din 1912, dar şi un milionar român: Cornel Tăbăcaru.
Lăzescu, la brutărie! este opinia lui Victor Ciutacu în editorialul de azi. Întors din lungu-i periplu prin străinătăţuri fine şi găsindu-şi jucăria blocată la conturi de către Fisc, numitul Lăzescu Alexandru, apoliticul de la GDS al lui Traian Băsescu, acompaniat de trompetele şi contractorii TVR din media şi ONG-uri, s-a tăvălit patetic în public. Hai să-i luăm susţinerile pe rând şi să le analizăm – citiţi continuarea în Jurnalul Naţional de astăzi.
Adevărul publică un interviu cu scriitorul Norman Manea. „M-am desprins cu dezamăgire de comunism“ declară scriitorul care, la 76 de ani, descrie marile provocări ale unei vieţi marcate de un continuu exil. Scriitorul care a văzut recent dosarul la CNSAS descrie sentimentele care le încearcă cineva care-şi vede trecutul reconstituit prin ochii ostili ai altora. Simţi că e foarte incomplet, acesta e primul lucru. Dosarul a venit întotdeauna însoţit de o scrisoare prin care sunt atenţionat că nu este complet, să nu cred că este totul, că CNSAS nu poate să-mi dea mie decât ce i se dă la rândul lui. E mai mult decât ridicol, înseamnă că există, undeva, un alt filtru, la alt nivel, care triază dosarele şi pune la dispoziţie doar o parte din acestea. Dar eu n-am furat secretul bombei atomice româneşti! Există nişte pretexte, nu nişte motive reale. De ce? Nu ştiu, spune Norman Manea.
Adevărul scrie despre Constantin Grăjdan, detonatorul ultimului scandal care-l izbeşte pe Victor Ponta care a fost demis ieri de premier, „din cauza comportamentului şefului Inspectoratului de Stat în Construcţii, care a luat decizii fără să-l informeze pe primul ministru". Totuşi, cel demis nu regretă că a retras Inspectoratul de Stat în Construcţii din procesul lui Adrian Năstase. „Premierul a făcut un lucru corect că m-a demis. Eu am procedat incorect, că nu l-am anunţat", a declarat Grăjdan pentru „Adevărul". Militar de carieră (colonel în rezervă), Grăjdan înţelege perfect c-a săvârşit un act de indisciplină, dar crede că are o scuză: „M-am grăbit, fiindcă ştiam că este ultimul termen din proces".