
Presa românească
A început numărătoarea inversă (România Liberă)
Start în campania electorală. A început numărătoarea inversă (România Liberă)
Timp de o lună, candidaţii se vor confrunta pe teren şi la televizor. În această perioadă legea prevede însă nu numai drepturi, ci şi obligaţii, a căror încălcare poate atrage o varietate largă de pedepse.
Candidaţii pentru un fotoliu de senator sau deputat vor putea oferi alegătorilor doar mărfuri nealimentare în valoare de până la 10 lei şi obiecte de propagandă electorală precum calendare, pixuri, brichete, DVD-uri, tricouri, pungi, mănuşi inscripţionate cu însemne electorale. În categoria bunurilor interzise au fost incluse alimentele, băuturile si produse din tutun
Campanie fără locomotive electorale: Oferta partidelor nu va mai fi personalizată (Adevărul)
Competiţia de anul acesta este marcată de o premieră. Nu vor exista confruntări directe între lideri politici care să joace rol de locomotivă. Până anul acesta, oferta fiecărui partid era personalizată. Între 1990 şi 2004, alegerile parlamentare se suprapuneau cu cele prezidenţiale.
Înghite în sec şi poartă-ţi crucea! (Jurnalul Naţional)
În opinia lui Ştefan Mitroi campania electorală există ca să putem înţelege cât de buni şi de generoşi sunt politicienii! Defectul fundamental al lumii în care trăim este că n-o putem ţine din campanie în campanie. A doua zi după după alegeri, ceea ce se putea cu atâta uşurinţă până ieri, începe să nu se mai poată. Pe 10 decembrie s-a terminat! Tu, alegătorule, rămâi cu ţara, cu tine însuţi, adică. Şi mai rămâi cu proasta de conştiinţă şi prostul de suflet, care n-au vrut să înveţe nimic de la politicieni. De aici şi mesajul Înghite în sec şi poartă-ţi crucea!
Oamenii de afaceri către politicieni: Jocul vostru politic ne îngroapă. Opriţi-vă şi umpleţi golul dintre România economică şi cea politică (Ziarul Financiar)
Lipsa de viziune a clasei politice şi sabotajul reciproc riscă să distrugă orice credibilitate în faţa investitorilor străini.
Exasperaţi de incertitudinea politică, de situaţia economică ce pare să nu ofere nicio perspectivă, de un blocaj al plăţilor, revoltaţi de populismul şi de lipsa de curaj a partidelor şi a liderilor lor, oamenii de afaceri lansează un atac abia mascat la adresa clasei politice: încetaţi să mai promiteţi scăderi de taxe, ceea ce vrem este stabilitate fiscală.
Să-i ardem cărţile lui Gyr ori să-l arestăm pe Neamţu? (Gândul)
Lui Mihail Neamţu i se reproşează că a recitat poezia "Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane", a poetului Radu Gyr, membru al Mişcării Legionare, cu prilejul lansării candidaţilor ARD la alegerile parlamentare. Întrebarea lui Marian Sultănoiu este dacă această poezie constituie "un simbol fascist, rasist sau xenofob"? Promovează această poezie "idei, concepţii sau doctrine extremiste ori antisemite"? Dezvoltă rostirea ei cultul lui Radu Gyr, membru al Mişcării Legionare, dar şi poet? "Dacă da şi dacă orice producţie literară a acestuia, indiferent de mesajul ei - inclusiv acela care nu promovează idei antisemite ori fasciste sau xenofobe - trebuie arsă în piaţa publică pentru păcatele sale, atunci ce facem cu toţi ceilalţi? Cu Eliade sau cu Voiculescu? Ori cu ceştilalţi, scriitori în comunism, de la Sadoveanu, la Păunescu?! Facem cu opera lor, întreagă, un rug ca să purificăm şi exorcizăm istoria de nenorociri?! Ar fi îngrozitor ca omenirea să nu fi înţeles nimic din ceea ce a însemnat "Holocaust", "Pogrom", "Gulag", "Lagăr de exterminare" şi alte asemenea manifestări, puse la cale de subomul istoric. Dar la fel de îngrozitor ar fi dacă ne-am întoarce la condamnarea, fără nunaţe, a actului de cultură, curat, pentru păcatele autorului" scrie Marian Sultănoiu.