Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Indignaţii României şi elitele ei (Adevărul)

revista-presi.jpg

Indignaţii României şi elitele ei

„Ce greşeli de comunicare a făcut Traian Băsescu” (Adevărul). „Cine câştigă politic de pe urma protestelor” (România Liberă). „Ce trist! România a ratat din nou” (Evenimentului Zilei).

Indignaţii României şi elitele ei” -  în articolul din Adevărul, Ovidiu Nahoi remarcă faptul că "stâlpii statului, bărbaţi politici în putere, femei cu voinţă de fier, s-au ascuns. Niciun semnal de solidaritate între preşedinte, partidul său, Executiv şi coaliţia de guvernământ … declicul social s-ar fi produs oricum", crede Ovidiu Nahoi, iar motivele pe care le enumeră sunt multiple: "Decizii politice luate în forţă, fără ascultarea celor interesaţi. Legi cruciale, trecute prin asumarea răspunderii sau prin voturi dubioase, precum cea a pensiilor. Subordonarea TVR la fel de brutal ca la începutul anilor '90. Confiscarea politică a reformei şi transformarea ei într-un ciocan de dat în cap adversarilor politici şi chiar poporului întreg. Aruncarea austerităţii pe umerii clasei mijlocii şi ai categoriilor defavorizate. Guvernarea în beneficiul unui grup politico-economic restrâns, cu acces nelimitat la resursele statului. Promovarea imposturii de partid în locul profesioniştilor. Toate acestea îşi cer nota de plată", consideră Ovidiu Nahoi.

Ce greşeli de comunicare a făcut Traian Băsescu” - citiţi de asemenea în Adevărul. Preşedintele a fost prea sigur că românii nu vor protesta şi nu a avut un scenariu de rezervă, cred comentatorii politici. În plus, şeful statului s-a bazat prea mult pe revenirea Puterii în sondaje.

Cine câştigă politic de pe urma protestelor” - România Liberă caută răspunsul. În toate declaraţiile lor din ultimele trei zile, liderii opoziţiei nu au arătat cum vor putea ei rezolva, odată instalaţi la putere, tocmai problemele invocate de oameni în stradă: salarii reduse, pensii, nivel de trai, lipsa locurilor de muncă, taxa auto, etc. În lipsa soluţiilor, liderii USL au vorbit de convocarea Parlamentului într-o sesiune extraordinară care să dezbată „situaţia politică actuală şi tensiunile sociale fără precedent şi să genereze o soluţie politică care să preîntâmpine escaladarea acestor tensiuni". Nici de data aceasta, preşedinţii PSD, PNL şi PC nu au explicat ce ar dori mai exact să se întâmple în sesiunea extraordinară. Suspendarea preşedintelui, resuscitată, mai scrie România Liberă.

Ce trist! România a ratat din nou”…Sebastian Lăzăroiu scrie în editorialul Evenimentului Zilei că "liderii opoziţiei se înşeală amarnic dacă ei cred că vor putea capitaliza aceste mişcări de stradă în favoarea lor. Efectul va fi unul de bumerang. Pe termen scurt, actuala situaţie poate fi simplu dezamorsată prin căderea unui cap. Pe termen lung, lipsa credibilităţii clasei politice rămâne marea problemă". Evenimentul Zilei mai scrie ca USL vrea să câştige politic pe spatele ultraşilor din fotbal. Mai mulţi suporteri ai echipelor Steaua şi Dinamo au fost în centrul evenimentelor violente de sâmbătă seara din Piaţa Universităţii. Duminică seară, sute de fani au provocat alte incidente grave.

Şi ce dacă sunt suporteri?!” Cătălin Tolontan subliniază în Gazeta Sporturilor că "Violenţa nu are ce căuta în stradă, e treaba jandarmilor să o blocheze şi a justiţiei s-o pedepsească." Calculul autorităţilor e simplu. "Să fluturi ideea de microbist ca pe cea de subom, să-i prezinţi pe fanii din piaţă ca pe nişte semicetăţeni, ca să încerci să minimalizezi o problemă socială, e un lucru pe care îl refuz cu unică mea putere, cea a vocii."

Cât despre legea sănătăţii… „Proiectul de lege a venit şi a plecat, dar 6 miliarde de euro se risipesc în continuare anual în sănătate”. Dar, se întreabă Ziarul Financiar,  cine este vinovat pentru ineficienţă şi corupţie? Nu cei plătiţi din bani publici să administreze eficient, adică preşedintele, guvernul, Casa de Sănătate? În prezent nu există o analiză transparentă a cheltuielilor în sistemul sanitar, un raport care să arate unde merg banii. Datele privind contractele spitalelor se bat cap în cap. Valoarea contractelor pe care acestea le au cu Casa de Sănătate diferă în funcţie de instituţia care le oferă: ministerul, casă sau respectivul spital. Informatizarea sistemului, care a început în urmă cu zece ani, avansează cu viteză de melc, astfel că nu există integrare la nivelul raportării şi de aici şi lipsa analizelor despre sistemul de sănătate. Premierul Emil Boc a anunţat că în coaliţie se va discuta luni despre elaborarea unui nou proiect de lege privind sistemul de sănătate, care nu va impune desfiinţarea SMURD sau privatizarea sistemului de urgenţă.

Iar Capital face o analiză retrospectivă, „2011- Anul în care medicii au întors spatele ţării”. În numai un an, din sistemul sanitar „s-au evaporat“ 30.000 de angajaţi. Este cel mai mare exod înregistrat în istoria medicinei romaneşti şi vine într-un moment-cheie. Şapte din zece medici care pleacă la un spital din străinătate sunt femei.

 
Revista presei Româneşti cu Magda Prelipceanu