Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Întrebarea electorală de 800 de milioane de euro (Ziarul Financiar)

Probă de şantaj (Adevărul) - Cine a declanşat masacrul de la coafor (Evenimentul Zilei) - Pedeapsa cu moartea: PRO şi CONTRA. De ce este imposibilă în România (Gândul) - Ouăle lui Năstase nu ies la socoteală. Lipsa: 150 de mii de euro (România Liberă)

Ziarul Financiar pune prima pagină Întrebarea electorală de 800 de milioane de euro. CAS redusă sau salarii mai mari la bugetari? Având în vedere că o parte din salariile bugetarilor au fost recuperate anul trecut entru revenirea salariilor la nivelul de dinainte de tăiere ar fi nevoie de o majorare de 15%. Majorarea salariilor prin creşterea directă sau reducerea contribuţiilor de asi¬gurări sociale poate fi benefică, întrucât va susţine consumul, componenta cu cea mai slabă revenire anul trecut, însă numai în con¬diţiile în care Guvernul va găsi resursele fi¬nan¬ciare necesare, crede consilierul guver¬natorului Băncii Naţionale Lucian Croitoru.

Gândul aduce Schema MRU de împărţire a banilor: premierul ia cu o mână şi dă cu alta. Cu trei luni înainte de alegeri, puterea taie din bugetele ministerelor pentru a trimite bani în teritoriu primarilor. Surse din PDL au declarat pentru Gândul că în aceste zile se pregăteşte o hotărâre de guvern prin care să fie alocate fonduri administraţiilor locale ale partidelor la guvernare, motivul fiind acoperirea cheltuielilor curente şi de capital. Banii ar urma să vină din fondul de rezervă al guvernului care va fi alimentat din tăierile operate la ministere.

Sindicalistul Marica, şantaj reuşit la Guvern, titrează Adevărul. Liderul sindical Vasile Marica a ameninţat cu proteste dacă Guvernul mută de la Vamă la alte agenţii încasarea accizelor. Guvernul a cedat. “Acest episod este o dovadă temeinică a ceea ce teoreticienii corupţiei numesc stat captiv” scrie Liviu Avram, redactor şef adjunct Adevărul.  “Dacă aceste lucruri se petrec la un an de la cea mai vastă operaţiune de arestare de vameşi din istorie, vă puteţi închipui cât de mult s-a reformat sistemul vamal în acest răstimp“ mai notează Avram

Dan Diaconescu suflă în ceafa PDL. Partidul Poporului are un scor aproape egal cu cel al PDL, potrivit barometrului Adevărul, realizat de IMAS în luna februarie.

Evenimentul Zilei vine cu propriul sondaj, comandat la CSOP. Aflăm astfel că Mihai Răzvan Ungureanu a adus PDL-ului şi Guvernului bula de oxigen sperată. Încrederea în premier a trecut de la votul emoţional la cel raţional. Executivul este perceput mult mai capabil în a-şi ajuta cetăţenii să treacă cu bine de efectele crizei, iar numărul românilor care cred într-o evoluţie mai bună a lucrurilor a crescut. Aportul adus de Ungureanu imaginii Guvernului are şi un revers: cota de încredere în noul premier a scăzut de la 29%, la 20% în a doua jumătate a lunii februarie. USL conduce în preferinţele românilor, întrunind 49,2% din intenţiile de vot ale alegătorilor care s-ar prezenta la urne, potrivit sondajului

 Cine a declanşat masacrul de la coafor. Rămânem la Evenimentul Zilei, publicaţia a aflat, în exclusivitate, că Gheorghe Vlădan ştia de la poliţistul de proximitate ce a scris nevasta lui în reclamaţie, contrat normelor legale. Anchetatorii şi psihologii chestionaţi de EVZ susţin că telefonul primit de Vlădean de la agentul secţiei 14 ar putea sta la baza gestului reprobabil de a împuşca opt persoane.

În context, Gândul scrie Pedeapsa cu moartea: PRO şi CONTRA. De ce este imposibilă în România. Gândul a făcut, luni, un sondaj pe Facebook pe tema pedepsei capitale. Fără a avea pretenţiile unei cercetări sociologice, rezultatul a arătat că subiectul nu-i lasă pe oameni indiferenţi şi că există o tendinţă de susţinere pentru reinstituirea pedepsei cu moartea în România 2.398 de persoaneau votat pentru, în timp ce 1.142 s-au exprimat împotrivă. Azi, discuţia nu poate fi purtată "decât din perspectivă pur teoretică" a explicat pentru Gândul avocatul Ovidiu Buduşan. România a ratificat Protocolul nr. 13 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, protocol care prevede completa abolire a pedepsei cu moartea în orice circumstanţe, inclusiv în situaţii de război

În fine, ouăle lui Năstase fac titlu de prima pagină pentru România Liberă: nu ies la socoteală. Lipsa: 150 de mii de euro. Una dintre sursele de venit oficiale ale fostului premier este fictivă. Declaraţia de avere a lui Adrian Năstase continuă să producă surprize halucinante chiar şi după declanşarea unor anchete penale legate tocmai de provenienţa veniturilor sale. Deşi, oficial, spune că a încasat în ultimii doi ani aproape 150 de mii de euro din vânzarea ouălor de la Cornu, în realitate, ferma fostului premier nu se mai ocupă de această activitate de câţiva ani buni.

Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu