Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Invalidaţi de Însuşi Băsescu (Gândul)

Scut pentru puşcăriabilii pedelişti (Jurnalul Naţional) - Regiunile lui Ponta, sau cum să federalizăm corect România (Evenimentul Zilei) - De ce a pus statul român în pericol sănătatea a mii de bebeluşi? (România Liberă) - 12 ţări trebuie să ne achite datorii de 2,3 miliarde de dolari, de pe vremea lui Ceauşescu (Adevărul)

Invalidaţi de Însuşi Băsescu (Gândul)

Cu 2 săptămâni înainte de alegeri, T. Băsescu a trecut la atacul la persoană: Ponta n-are soluţii, nu poate fi numit...Când Parlamentul este dominat de o majoritate indiscutabilă, ce poate să rezulte din încăpăţânarea preşedintelui de a respinge premierul propus de această majoritate? Orice altă persoană avansată de preşedinte ar fi doborâtă imediat de majoritatea parlamentară. Şi atunci ce urmează, alegeri anticipate absurde?

Sau, T. Băsescu va fi din nou suspendat.

Sau, preşedintele îşi dă demisia. E o soluţie, dacă consideră că nu-şi poate pune semnătura pe numirea unui Ponta. Dar e o soluţie proastă- e mai bine pentru România ca Băsescu să rămână la Cotroceni şi să critice guvernarea USL, pentru că ARD are mari şanse să fie o opoziţie ca şi inexistentă.

Respingerea premierului USL de către preşedinte ar fi o iresponsabilitate criminală, care nu aduce decât rău şi nu duce nicăieri, crede Cristian Tudor Popescu.

Scut pentru puşcăriabilii pedelişti (Jurnalul Naţional)

Petru Calapodescu îşi construieşte argumentaţia pe constatări ale Curţii de Conturi, pe audituri ale actualului Guvern, pe incriminări legate de analizele Comisiei Europene. Acestea îi privesc pe foştii demnitari şi clienţi pedelişti care fie au devalizat direct Bugetul naţional, prin contracte oneroase cu statul, fie au căpuşat vorace companiile de stat, ducându-le la faliment, cum s-a întâmplat cu Hidroelectrica sau cu Oltchim.

Rămâi mut, însă, acum, după luni de zile de când procurorii ar fi trebuit să anunţe sumedenie de începeri de urmărire penală, văzând că nu se mişcă nimic. Dimpotrivă, în plină campanie electoprală, foşti miniştri şi alţi demnitari cu musca pe căciulă nu ezită să bată câmpii despre cât de buni gospodari au fost şi cum au fericit ei ţara. De unde această nesimţire, de unde acest tupeu? E simplu. Ştiu prea bine că au drept scut un sistem judiciar care răspunde unor comenzi politice care, de ani de zile, l-au împiedicat să se manifeste profesionist şi independent, notează Calapodescu în Jurnalul Naţional.

Regiunile lui Ponta, sau cum să federalizăm corect România (Evenimentul Zilei)

Sorin Ioniţă remarcă de la bun început că n-am avut niciodată trei pagini scrise cu motivaţia reformei. Premierul a murmurat ceva cu gestionarea fondurilor UE, însă vag.

Priorităţile reale de reformă în România sunt, în ordine: (1) reducerea numărului de comune, deoarece două treimi nu-şi pot acoperi din venituri proprii salariile, deci sunt proiectate din start pentru a fi captive politic (2) clarificarea regimului zonelor metropolitane în jurul marilor municipii, prin lege care să forţeze cooperarea în proiecte şi coordonarea dezvoltării; (3) crearea zonei metropolitane Bucureşti şi întărirea primăriei generale în raport cu sectoarele, al căror rol trebuie regândit; (4) promovarea cooperării inter-primării în general, pentru reducerea costurilor prin furnizarea în comun de servicii. Cam pe la urmă vine şi (5), anume discuţia despre regiuni alese, însă numai cu o analiză cost-beneficiu pe continuarea existenţei judeţelor.

De ce a pus statul român în pericol sănătatea a mii de bebeluşi? (România Liberă)

Vaccinul fabricat de „Cantacuzino'' nu a generat reacţii adverse în ultimii 7 ani în care a fost folosit. Totuşi, a fost scos de pe piaţă.

În timp ce autorităţile încearcă să arate că situaţia bebeluşilor care s-au îmbolnăvit după ce au fost vaccinaţi împotriva TBC este ţinută sub control, medicii par depăşiţi de numărul mare al cazurilor. Reporterul RL a constatat ieri că, în interval de o oră, la Institutul Pneumologic pentru Copii din Bucureşti s-au înregistrat două cazuri noi de copii cu ganglioni umflaţi.

12 ţări trebuie să ne achite datorii de 2,3 miliarde de dolari, de pe vremea lui Ceauşescu (Adevărul)

Ministerul Finanţelor a reactualizat, pentru Adevărul, datoriile pe care România le are de încasat de la alte state. Cuba, Irak şi Sudan au cele mai mari datorii către România. Există apoi şi creanţe cărora li s-au pierdut urma: America, China şi Sri Lanka.

România şi-a luat adio de la 241 de milioane de dolari, bani datoraţi de state aflate în incapacitate de plată.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu