Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Isărescu a devenit optimist: Începe un nou ciclu de creştere (Ziarul Financiar)

„Ponta şi Antonescu i-au copiat Codul lui Boc” (Evenimentul Zilei). „PNL atacă Guvernul de la stânga, dar susţine că e de dreapta” (Adevărul). „Blaga îi trage scaunul lui Boc” (Evenimentul Zilei). „Verdict: statul a ţinut partea călăilor din 1989” (Adevărul). „Chinezii vin să investească 8 miliarde de euro în România” (Gândul). 

Isărescu a devenit optimist: Începe un nou ciclu de creştere”, titrează Ziarul Financiar. Guvernatorul Băncii Naţionale spune că economia s-a stabilizat şi va avea anul acesta un plus de 1,5 %, iar la anul vom sări la o creştere de 4-5 %. „Dacă se vor face investiţiile din agricultură, dacă absorbţia fondurilor europene va fi mai ridicată, dacă se vor face investiţii în infrastructură, este posibil să avem surpriza unei creşteri mai mari de 1,5 %”. Isărescu a susţinut cel mai optimist discurs din ultimul an în faţa investitorilor şi a mediului de afaceri.

Ponta şi Antonescu i-au copiat Codul lui Boc”. Evenimentul Zilei îşi deschide ediţia cu titlul: „Moţiunea USL împotriva propriului Cod al Muncii”. PSD şi PNL critică în moţiunea de cenzură modificările Codului Muncii asumat de Guvern, uitând că aceleaşi prevederi se regăsesc şi în proiectul depus de USL la Parlament.

În tot acest timp, „PNL atacă Guvernul de la stânga, dar susţine că e de dreapta”, scrie Adevărul. Liderul liberal, Crin Antonescu, admite că noul Cod al Muncii are „prevederi pozitive”, dar contestă procedura angajării răspunderii. „PNL şi PSD au negociat cu sindicatele şi patronatele un proiect asemănător cu al Guvernului, deşi au depus moţiune de cenzură”.

Blaga îi trage scaunul lui Boc”, citim în Evenimentul Zilei, care a aflat, pe surse, că „Vasile Blaga nu mai aşteaptă ca Emil Boc să-şi formalizeze intenţiile în PDL şi face prima mutare. El îşi va anunţa oficial, săptămâna viitoare, după moţiunea de cenzură, intrarea în cursa pentru şefia partidului”.

Un reporter incognito de la România Liberă a sunat mai mulţi lideri de la centru ai PDL şi, pretinzând că este membru PDL, i-a întrebat dacă există pericolul scindării partidului. Vasile Blaga a fost de părere că „Macovei şi Preda nu iau nici 1 %”.

Lucruri se întâmplă şi la social democraţi”, aflăm din Gândul. Fostul lider PSD, Mircea Geoană, senatorul Ion Toma şi deputaţii Radu Coclici şi Florentin Gust riscă excluderea din partid, aceştia fiind acuzaţi că încearcă formarea unui nou partid sau a unei platforme în interiorul PSD.

Adevărul titrează – „Verdict: statul a ţinut partea călăilor din 1989”. Autorităţile române sunt criticate de judecătorii europeni pentru ineficienţă în rezolvarea dosarului privind evenimentele din decembrie 1989. „CEDO a condamnat România la plata a 51.410 de euro pentru încălcarea dreptului la viaţă şi ineficienţa unei investigaţii în dosarul Revoluţiei de la Cluj. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reproşat oficial României durata excesivă a anchetelor şi a judecăţii manifestaţiilor din Cluj, unde 26 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 52 au fost grav rănite. Judecătorii europeni au arătat că autorităţile din ţara noastră "nu au acţionat cu diligenţa", indicând mai ales inactivitatea procurorilor timp de mai mulţi ani, precum şi numeroasele amânări ale audierilor, în contextul importanţei acestui proces pentru societatea din România”.

Chinezii vin să investească 8 miliarde de euro în România”, anunţă primarul Sorin Oprescu. El spune că vor face autostrada suspendată şi, „poate”, tren magnetic. Gândul notează că după 4 zile petrecute în China, edilul şef promite: „în două mandate voi face Bucureștiul să arate mai bine ca Shanghai”. La autostrada suspendată „prima sapă va fi dată la sfârşitul acestui an, iar primii 16 km vor fi construiţi într-un an şi jumătate”.

Pe de altă parte, „Pasajul Basarab va fi gata în martie”. România Liberă anunţă că testele au început deja. Valoarea totală a lucrărilor depăşeşte 160 milioane de euro.

În fine, România Liberă publică un interviu cu preşedintele Letoniei: „România trebuie primită în Schengen cât mai repede”. Preşedintele Letoniei, Valdis Zatlers, explică succesul electoral al guvernului său, care a tăiat salariile şi pensiile şi care a reuşit după toate aceste măsuri dure să câştige alegerile cu peste 60 la sută. Relaţiile ruso-letone sunt definite de Zatlers drept "pragmatice", chiar dacă în ultimii 20 de ani au fost destul de încordate şi în ciuda faptului că există un plan preventiv al NATO de apărare a statelor baltice împotriva marelui vecin de la răsărit. În ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, preşedintele leton promite lobby internațional şi crede că „ar fi periculos pentru Uniunea Europeană să pretindă noi cerinţe din partea Bucureştiului”.

Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu