
Presa românească
Cu cât îşi cumpără Boc liniştea în Parlament (Adevărul)
isi-cumpara-boc-linistea-parlament.jpg

„Cu cât îşi cumpără Boc liniştea în Parlament”. Premierul Emil Boc le-a promis parlamentarilor Puterii câte 300.000 de lei, - aproximativ 75.000 de euro - pentru investiţii în colegiile lor, în 2012. Şeful Executivului le acordă parlamentarilor din coaliţie „cadouri" în schimbul trecerii rapide a legii bugetului de stat pe anul viitor, scrie Adevărul.
Victor Ponta, la Interviurile Gândul: „Planul USL pentru guvernare” - soluţiile economice, renegocierea acordului cu FMI, numiri în deconcentrate, TVR, reguli în sistemul bancar. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a explicat „Nu garantez că în ianuarie 2013 bugetarii vor primi drepturile salariale câştigate în instanţă”. Liderul social-democrat i-a avertizat pe cei care au contracte cu statul că riscă să nu le fie plătite lucrările dacă ajunge la guvernare.
Alegeri parlamentare parţiale în trei judeţe. Evenimentul Zilei observă că puterea şi opoziţia au şansa să îşi testeze din nou forţele. În cel mult 90 de zile vor avea loc alegeri parţiale în Cluj, Bihor şi Olt unde trei posturi de deputat au devenit vacante. Ele au aparţinut unor reprezentanţi ai puterii care în acest moment are cu trei voturi în minus la Camera Deputaţilor. Din acest motiv, recuperarea lor este o necesitate. Pentru opoziţie, câştigarea acestor colegii deţinute de putere ar însemna o victorie morală.
În România Liberă un record negativ. România este campioană în Europa în ceea ce priveşte tergiversarea proceselor din instanţele de judecată. Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii a realizat un raport care ilustrează tergiversarea soluţionării dosarelor până peste limitele admise de CEDO. Au fost găsite dosare plimbate între instanţele de judecată chiar şi 21 de ani. Raportul arată că în instanţele din România sunt acum 129.249 de dosare suspendate de la judecare, 138.000 dosare se află pe rolul instanţelor de judecată de peste un an, iar 586 dosare sunt mai vechi de 10 ani.
Edtiorialul României Libere semnat astăzi de Laurenţiu Mihu se intitulează „România lui Severin – azi, judecătorul CEDO Bârsan”. „Reacţia de fiară încolţită a judecătorului CEDO, Corneliu Bârsan, care stârneşte tot mai multă indignare printre europeni, are doar trei resorturi posibile: fie nesimţirea crasă; fie totală necunoaştere a unor cutume occidentale, altfel destul de străine în ţara natală; fie o teamă reală faţă de ceea ce se găseşte la dosarul soţiei şi faţă de urmările anchetei - caz în care până şi un oficial de talia şi cu experienţa domnului Bârsan se poate pierde cu firea”.
CSM susţine că Gabriela şi Corneliu Bârsan au imunitate doar în Franţa, unde se află CEDO, atrage atenţia Adevărul. CSM a respins, ieri, contestaţia magistraţilor Bârsan prin care cei doi atacau avizul dat de Consiliu pentru percheziţionarea vilei lor din Snagov.
„Bogaţii au căldura. Săracii aşteaptă până la 1 noiembrie”. Mii de familii cu venituri mici şi pensionari preferă să îngheţe de frig pentru că, în luna octombrie, primăriile nu dau ajutor de căldură iar oamenii nu-şi permit să plătească factura explică Evenimentul Zilei.
Din Jurnalul Naţional aflăm că peste 2,5 miliarde € sunt îngropate de băncile din România în terenuri, apartamente, vile, hale sau păduri, conform unor estimări din piaţă. Sunt bani luaţi cu credite garantate cu ipoteci de cetăţeni sau firme, români care nu au mai putut să-şi achite raţele. Băncile trebuie să scape de activele toxice
„O întrebare de 25 mld. euro: cine are grijă de primii 100 de exportatori?”. Nici Guvernul şi nici Ministerul Economiei nu au putut răspunde unei solicitări a Ziarului Financiar prin care celor două instituţii li se cerea lista celor mai mari 100 de exportatori din România, valoarea exporturilor lor şi dinamica înregistrată în primele şapte luni ale anului faţă de 2010. În schimb, Ministerul Economiei are un departament pentru comerţ exterior cu 126 de angajaţi şi spune că are chiar şi o strategie de export până în 2014.