Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Isteria politică de iarnă (Gândul)

Fuga la ţară (Adevărul) - De ce se agită brusc flamura MONARHIEI când cei mai mulţi români regretă COMUNISMUL? (România Liberă) - Premieră în politica românească. Povestea tânărului curajos care se bate cu Voiculescu la alegeri (Evenimentul Zilei)

Isteria politică de iarnă (Gândul)

Pornind de la mesajul pe care USL i-l transmite, pe mai multe voci, preşedintelui Traian Băsescu, şi anume „ori Ponta prim-ministru, ori suspendarea!”, Rodica Ciobanu crede că în scenariul în care USL nu obţine majoritatea absolută în Parlament, riscul intrării în criză politică este “accentuat. Traian Băsescu va avea o marjă de manevră mai largă şi va încerca să propulseze, din nou, PD-L la guvernare, chiar dacă majoritatea strânsă în jurul său va fi instabilă în Legislativ. USL, căreia ARD nu-i va putea lua primul loc în clasamentul electoral, va reacţiona politic şi îşi va radicaliza susţinătorii împotriva guvernării furate. Interesant va fi, în această situaţie, jocul alianţelor, partidul lui Dan Diaconescu ajungând atât de important, încât useliştii ar putea să regrete că nu i-au dat, pe degeaba, Oltchimul.

În concluzie, isteria politică de iarnă vine cu siguranţă şi suntem norocoşi, dacă nu va ţine mult”.

Fuga la ţară (Adevărul)

“Se poate specula mult despre goana după cel mai sigur colegiu, dar nu este numai vina candidaţilor” scrie Ion M. Ioniţă. “Legea electorală atât de blamată, dar rămasă intactă în formele ei din 2008, îi face pe candidaţi să reacţioneze aşa şi nu altfel. Toată lumea a zis că legea nu e corectă pentru că permite clasaţilor pe locurile secunde sau terţe să câştige colegiul conform unei loterii electorale ale cărei mistere nu le înţelege nimeni.

Baronizarea politicii devine mai periculoasă decât votul pe liste. Clientela diseminată în zeci de centre teritoriale va avea drept unic scop în viaţa politică să se branşeze cât mai adânc la banul public. Am văzut ce s-a întâmplat în ultimii ani. Câte parcuri în păduri s-au făcut, câte piscine în sate fără tineri, câte drumuri de nicăieri, către niciunde. Cu cât mai sărac a fost bugetul, cu atât s-a furat mai mult. Cam asta va fi şi în următorii ani, poate ridicat la pătrat”.

De ce se agită brusc flamura MONARHIEI când cei mai mulţi români regretă COMUNISMUL? (România Liberă)

Redactorul şef adjunct Laurenţiu Mihu detaliază contextul “în România anului 2012, jumătate din populaţie e gata oricând să renunţe la democraţie pentru a reveni la comunism, iar peste 50% dintre adolescenţi consideră că Epoca de Aur a fost mai bună decât ceea ce a urmat.

Dacă politicienii care azi îi dau înainte cu monarhia - iar între ei atâţia de pe care încă nu s-au uscat zoaiele securismului - voiau cu adevărat să fie credibili, atunci s-ar fi îngrijit să îi îndepărteze pe români de nostalgii care îi fac vecini cu schizofrenia.

Nu doar că n-au făcut-o, dar au şi cultivat acest gen de regrete eterne” notează Laurenţiu Mihu. 

Premieră în politica românească. Povestea tânărului curajos care se bate cu Voiculescu la alegeri (Evenimentul Zilei)

Legendara înfruntare dintre micul David şi marele Goliat va fi repusă pe tapet în colegiul senatorial 8, la Bucureşti. Dan Voiculescu „Goliat” se va bate cu un tânăr atipic, care a reuşit să învingă moartea de câteva ori. Iulian Crăciun, candidatul ARD, a demonstrat până acum că e un învingător şi că poate fi un exemplu pentru mulţi. Nu are bani de campanie, nu are staff de profesionişti, dar mizează pe ajutorul prietenilor şi al voluntarilor.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu