Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Joaca guvernelor cu bugetele României (Adevărul)

„Statul cheltuieşte 70 % din veniturile sale cu asistenţa socială şi cu plata angajaţilor din sistemul public (Adevărul). „Emil Boc nu va mai candida la şefia partidului dacă ar risca să piardă (Evenimentul Zilei). „Din culisele naşterii unei noi coaliţii” (Gândul). „Cum încurcă FIDESZ calculele în UDMR” (Evenimentul Zilei). „Există şi români care susţin autonomia Transilvaniei!” (România Liberă). „Goana după masa de sărbători” (Gândul).

Joaca guvernelor cu bugetele României” – Adevărul scrie că „statul cheltuieşte 70 % din veniturile sale cu asistenţa socială şi cu plata angajaţilor din sistemul public. Niciun Guvern nu a corectat acest dezechilibru”. Ziarul a realizat o analiză a bugetelor României pe ultimii zece ani. Rezultatul: viziunea pe termen lung a lipsit cu desăvârşire. În timp ce se plasează pe ultimul loc în UE, în privinţa încasărilor la bugetul general consolidat, România ocupă un „onorabil" loc nouă la ponderea remunerării angajaţilor la stat în totalul veniturilor, potrivit unei analize elaborate de Consiliul Fiscal. În privinţa cheltuielilor cu pensiile, România este pe locul doi în UE, după Grecia, şi pe primul loc în rândul celor mai noi zece state membre.

Trecem la Evenimentul Zilei care a stat de vorbă cu vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean. El estimează că „Emil Boc nu va mai candida la şefia partidului dacă ar risca să piardă. Suntem prea realişti să-l lăsăm să candideze dacă am şti că n-are nicio şansă". Tezele tandemului Cristian Preda - Monica Macovei, referitoare la corupţia din PDL nu le pică deloc bine liderilor partidului. Pe Preda l-ar putea costa inclusiv excluderea. În interviu, Ioan Oltean explică de ce, deşi „le respectă valoarea intelectuală", greii PDL îi vor pe cei doi disidenţi fie înscrişi în "linia hotărâtă de partid", fie spunând „pa şi PDL-ului şi euro deputăţiei”.

Cum încurcă FIDESZ calculele în UDMR”, aflaţi din acelaşi Evenimentul Zilei. Un succesor al lui Marko Bela care n-ar beneficia de sprijinul Budapestei ar creşte cota lui Laszlo Tokes, Uniunea riscând astfel să nu mai treacă pragul electoral. Retragerea lui Marko Bela şi plasarea lui Kelemen Hunor în pole-position nu închid lupta pentru succesiune în UDMR, ci forţează Uniunea să joace cartea susţinerii FIDESZ-ului lui Viktor Orban, de a cărui poziţionare depind, în mare măsură, calculele pentru 2012.

„Există şi români care susţin autonomia Transilvaniei!”. România Liberă publică un interviu cu Laszlo Tokes, vicepreşedinte al Parlamentului European. Laszlo Tökes consideră că liderii UDMR s-au acomodat cu puterea din „oportunism" şi au uitat de programul lor politic, de aceea militează pentru pluralism politic în rândul comunităţii maghiare. Retragerea lui Marko Bela din fruntea UDMR nu este, din punctul său de vedere, un pas spre reformarea acestei formaţiuni politice.

Din culisele naşterii unei noi coaliţii”, editorialul din Gândul e semnat de Florin Negruțiu. „În perioada următoare, mesajele de iubire dinspre PDL, PSD şi PNL spre UDMR se vor intensifica, iar reţelele de negociere în V, pe relaţia V. Hrebenciuc - V. Attila - V. Blaga, se vor relua, de unde şi probabilitatea foarte mare ca UDMR să se afle la Guvernare şi la anul, pe vremea asta”.

Goana după masa de sărbători”. Câtă mâncare aruncă un român, citiţi în Gândul care vine şi cu „cinci sfaturi ca să nu risipiţi banii la gunoi”. Cadourile şi mâncarea rămân pretextul invaziei în supermarketuri, chiar şi într-un an în care bugetul mediu de cheltuieli pentru Sărbători, al unei familii de români, este de 1.052 de lei, comparativ cu 1.523 de lei, în 2009 , potrivit unui studiu Mednet. „Reducerea bugetului destinat alimentelor pentru Crăciun şi Revelion se va face prin renunţarea totală la anumite produse cum ar fi băuturile alcoolice - 34,2 % nu vor mai cumpăra deloc, achiziţionarea într-o cantitate mai mică de băuturi răcoritoare, carne, băuturi alcoolice, legume/fructe şi produse tradiţionale", spun reprezentanţii Mednet. În ciuda sondajelor însă, coşul românilor se umple vertiginos, în special cu mâncare. Deşi nu există studii care să monitorizeze risipa de alimente în România, din datele unui serviciu de salubritate, lunar se strâng, într-un singur sector, 5.000 de tone de mâncare aruncată. Motivul? Achiziţiile în exces, calcularea greşită a porţiilor şi obsesia legată de termenele de valabilitate sunt câteva dintre cauzele care îi fac pe români să arunce, cel puţin, 400 de grame de mâncare zilnic, scrie ziarul.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu