Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Minorii zilieri: „Am fost şi la popă, dar şi-a bătut joc de noi" (România Liberă)

Scor de etapă în meciul PP-DD – USL (Jurnalul Naţional) - Actele la control! (Adevărul)Cum restructurăm cultura (România Liberă) - Falimentele neajutoraţilor. Jaful de la POSDRU loveşte în mii de oameni fără vină (Evenimentul Zilei)

Guvernul va solicita Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă la care să vină oricine, a anunţat, marţi seara, premierul Victor Ponta. El a precizat, la postul B1 TV, că investitorul strategic va trebui să îşi asume datoriile combinatului, păstrarea locurilor de muncă, realizarea investiţiilor şi derularea negocierilor pentru Arpechim.

Vulpescu se retrage la Hidroelectrica. În plin circ mediatic privind privatizarea Oltchim, Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie  a fost propus de către Fondul Proprietatea pentru a fi numit în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, funcţie din care ar putea încasa anual 20.000 de euro plus o serie de alte beneficii. Mandatul său ar putea fi de cinci ani.

Scor de etapă în meciul PP-DD – USL (Jurnalul Naţional)

Sorin Roşca Stănescu face un bilanţ al scorului politic într-un meci în care au jucat Partidul Poporului – Dan Diaconescu şi USL, în timp ce PDL a fost mai mult spectator. DD şi-a făcut o intensă campanie de imagine, fără precedent la debutul unei înfruntări electorale. A fost prezent, de dimineaţa până seara, pe toate televiziunile de ştiri, a fost urmărit de reporteri mai mult decât Lady Gaga şi a izbutit să câştige între 5 şi 8 procente. Este imens. Dacă electoratul României este de 15 milioane de cetăţeni, 5 procente înseamnă 750.000 de votanţi. DNA s-ar putea să treacă, în următoarele zile, pe primul plan. Din simplul motiv că şi Dan Diaconescu face plângeri penale. Şi cum DNA este, încă o vreme, la mâna preşedintelui Traian Băsescu, tare mă tem că dirijorul se va afla de acum înainte la Cotroceni.

Actele la control! (Adevărul)

Florin Iaru scrie despre tragica poveste Oltchim, o industrie care furnizează 65% din activitatea industrială a unui judeţ, dă de lucru cam la 10-11.000 de oameni (pe orizontală), exportă 80% din producţie, e lider european la sodă caustică şi în primele trei la PVC, are în vecinătate două rafinării, are o cifră de afaceri de 600 de milioane euro şi care se prăbuşeşte. Cine e administratorul ăsta deştept care a adus-o-n faliment? Statul? Sau nişte indivizi ascunşi în măruntaiele întunecoase ale statului, ca-ntr-o vizuină? De acord, facem statul minimal, dar mai întâi să extragem din ăsta maximal cireada de amploaiaţi care, cu voie de la stăpânire, trăiesc deja în cea mai bună dintre lumile posibile. Actele la control, băieţi, şi apoi o facem!

Cum restructurăm cultura (România Liberă)

Rentele în cultură sînt la fel de proaste ca rentele peste tot, performanţa vine din risc şi angajare proprie, numai artistul post-socialist vrea ca statul să ia riscul şi el beneficiile. TVR, ICR şi FCN sunt în atenţia Alinei Mungiu Pippidi.

Minorii zilieri: „Am fost şi la popă, dar şi-a bătut joc de noi. Ne-a dat doar 20 de lei pe zi" (România Liberă)

Reportaj incognito. În satele României, minorii sunt plătiţi cu ziua pentru a munci la câmp. Asta deşi legislaţia noastră interzice folosirea la muncă a copiilor sub 16 ani. Primarul, preotul, şeful de post, dar şi oameni simpli iau copii la culesul strugurilor sau al porumbului, oferindu-le în schimb sume mici de bani. Toate acestea se fac cu acordul părinţilor. 

Falimentele neajutoraţilor. Jaful de la POSDRU loveşte în mii de oameni fără vină (Evenimentul Zilei)

Dispariţia Fundaţiei „Pentru voi” este dramatică. 200 de asistaţi cu dizabilităţi rămân în stradă, Fundaţia vinde tot, iar constructorul îşi smulge părul din cap. Singura fundaţie care face asistenţă socială pentru adulţii cu dizabilităţi intelectuale din vestul şi sud-vestul României este falimentară din cauza nerambursării banilor prin POSDRU. Fundaţia „Pentru Voi” a scos la vânzare grădina pe care de 14 ani se cultivau deale gurii pentru beneficiari, taie un sfert din salariile angajaţilor şi ia în calcul restrângerea serviciilor oferite handicapaţilor.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu