Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Monitorizarea Guvernului Ponta (Gândul)

Europa nu crede în puciuri (Adevărul) - Jurnal de campanie. Ia caisa, milogule! (Jurnalul Naţional) - Îi va intra lui Antonescu pe 29 iulie chintă royală? (România Liberă) - Rădăcinile răului (Evenimentul Zilei)

 

Monitorizarea Guvernului Ponta (Gândul)

“Dacă Victor Ponta se întoarce de la Bruxelles cu convingerea că, gata, i-a convins pe partenerii europeni de  bunele intenţii ale guvernului său, atunci a pierdut contactul cu realitatea” scrie Rodica Ciobanu. “Supravegherea neoficială referendumului decisă de CE este un semn că Executivul de la Bucureşti nu are niciun fel de credibilitate în ochii liderilor UE, dl Ponta fiind, pentru aceştia, un politician care numai strâns cu uşa joacă corect şi nici atunci nu poţi fi sigur că nu încearcă vreo stratagemă”.

Europa nu crede în puciuri (Adevărul)

Grigore Cartianu crede că “dacă ar fi ştiut ce umilinţă va trăi timp de două zile la Bruxelles, Victor Ponta nu s-ar fi aventurat, probabil, în nebunia destructurării statului de drept pentru a-şi atinge ambiţiile politice. Când a îmbrăţişat planul pucist pentru care insista tandemul Voiculescu-Antonescu, Ponta nici nu bănuia în ce fundătură va intra.După referendum, când lucrurile se vor reaşeza cât de cât, scena politică va arăta ca după cutremur. E greu de anticipat cine se va salva dintre dărâmături şi cine va resimţi crunt ravagiile seismului, dar un lucru e cert: puciştii nu câştigă niciodată. Pe termen scurt, ar putea simula supravieţuirea, însă pe termen lung, ei îşi atrag dispreţul naţiunii într-o măsură care le poate fi fatală”.

Jurnal de campanie. Ia caisa, milogule! (Jurnalul Naţional)

Comunicarea USL e dezastruoasă notează Victor Ciutacu. “Dacă, după momentul în care Băsescu a ridicat mesajul electoral la cota de (ne)cinste, tu ai nevoie de 16 ore să răspunzi, iar vectorii tăi de imagine sunt cinstitul Fenechiu, Bănicioiu şi Manda, care nu vorbesc din sediul USL, ci fiecare de la el de la partid, poţi pleca liniştit acasă. Suspendatul e meseriaş în campanie, lucrează cu profesionişti, empatizează cu masele, ăştia nu ştiu nici pe ce lume trăiesc”.

Pe de altă parte, Jurnalul Naţional se întreabă când a fost cinstit Traian Băsescu ? Când a luat casa din Mihăileanu cu încălcarea Legii 112 şI a promis că o va da înapoi ? Şi n-a mai dat-o. Nu a fost cinstit. Şi unde erau europenii când Traian Băsescu uzurpa rolul guvernului şi anunţa tăieri ale salariilor bugetarilor? Sau când  Traian Băsescu îşi abandona rolul constituţional de mediator în societate şi se manifesta ca reprezentant al PDL împotriva celorlalte forţe politice?ori când Traian Băsescu declara că nu va numi un prim-ministru USL chiar dacă această forţă politică va avea majoritate parlamentară provocând  astfel tensiuni în întreaga societate?

Îi va intra lui Antonescu pe 29 iulie chintă royală? (România Liberă)

Gabriel Bejan reaminteşte că “preşedintele interimar s-a angajat în faţa unei ţări întregi că dacă Traian Băsescu nu va fi demis la referendum se va retrage din viaţa polică Chiar dacă nu-şi va da demisia, în cazul unui eşec, Crin Antonescu nu-şi va reveni niciodată din punct de vedere politic. Am putea asista probabil la cea mai spectaculoasă cădere a unui politician de numai 50 de ani, cotat la un moment dat cu şanse reale de a deveni preşedinte.De ce a jucat totuşi Crin Antonescu pe o sigură carte? Nu putea să mai aştepte, măcar până în toamnă când alegerile parlamentare ar fi legitimat probabil actuala guvernare şi ar fi confirmat scăderea de popularitate a lui Traian Băsescu? Greu de răspuns. Un politician adevărat ar refuza pur şi simplu să intre într-un astfel de joc. 
La fel cum un jucător de poker profesionist nu se aşează niciodată la masă cu gândul că norocul îi va compensaun joc prost. Niciodată”.

Rădăcinile răului (Evenimentul Zilei)

“Preşedintele Băsescu a identificat în aservirea justiţiei acest adevărat scop al planului ce-a mai fost numit, deloc neadecvat, un "blitzkrieg". Mi se pare prea puţin” scrie Mircea Cărtărescu. “Trebuie să existe un scop mai adânc şi mai radical. Citind în filigran anumite declaraţii ale ministrului de externe Marga în privinţa orientării noastre strategice din viitor, şi ţinând seama de insolenţa fără limite a prim-ministrului Ponta faţă de liderii europeni, am putea poate desluşi, cu oroare, adâncul adâncului acestui plan: reîntoarcerea către "marele vecin de la răsărit".Căutaţi-i, sub Ponta şi Antonescu, pe cei din umbră, care azi tac. Pe adevăraţii grei ai USL. Acolo sunt rădăcinile răului”.