Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Muncim pentru stat 5 luni pe an (Adevărul)

muncim-stat-5-luni.jpg

Muncim pentru stat 5 luni pe an

"Continuăm crearea celor doi giganţi energetici" (Adevărul). Senatorul Mircea Banias atacă un ministru din Guvernul Boc(Evenimentul Zilei). Mercurialul şpăgii din port (România Liberă). „Şeful de post Schengen (România Liberă).

Muncim pentru stat 5 luni pe an, scrie Adevărul. Cheltuielile bugetare se ridică la peste 40% din PIB, ceea ce înseamnă că statul consumă echivalentul a  aproape 150 de zile din munca anuală a romanilor. Din fiecare sută de lei produsă, cetăţenii rămân cu mai puţin de 60 de lei. Restul este cheltuit de stat.

De asemenea în Adevărul interviu cu Ion Ariton, ministrul Economiei: "Continuăm crearea celor doi giganţi energetici". Ministrul Economiei, Ion Ariton, declară că instituţia pe care o conduce nu a renunţat la intenţia de a înfiinţa Electra şi Hidroenergetica. Listarea la bursa a Hidroelectrica şi Nuclearelectrica nu se afla în planul ministerului, susţine Ariton, deşi FMI a anunţat că Guvernul va vinde pe piaţa de capital cel puţin 10% din aceste companii.

Senatorul Mircea Banias atacă un ministru din Guvernul Boc. Evenimentul Zilei îşi deschide ediţia cu un interviu în exclusivitate în care personajul cheie din dosarul „Şpagă în Portul Constanţa" dă detalii despre personajele care apar în stenogramele interceptărilor telefonice efectuate de DNA. Senatorul Banias declară că stenograma discuţiei dintre el şi Anca Boagiu este extrasă dintr-un alt dosar penal, soluţionat deja prin Scoaterea de sub Urmărirea Penală. Mircea Banias a evitat să dezvăluie cine sunt „Domnul Ministru”, „omul de la capătul tunelului” şi „Doamna”.

Mercurialul şpăgii din port e în România Liberă. 7000 de dolari pentru un transport de jucării contrafăcute, 2.000 pentru un container cu ochelari, 3000 pentru lenjerie intimă. Fiecare container fără acte ieşea din port în schimbul unei şpăgi. Vameşii din Portul Constanţa acuzaţi de luare de mită află mâine cât mai stau după gratii.

De ce s-a blocat schimbarea lui Boc, Dan Cristian Turturică semnează editorialul României Libere. “Lupta surdă pe care o duce preşedintele cu cei din coaliţia de la putere pentru a-i convinge să accepte o schimbare de premier are două planuri: unul de suprafaţă, axat în jurul unei probleme aparent greu de rezolvat şi unul de profunzime, care reflectă frica unor lideri de a pierde controlul asupra resurselor la care le dă acces guvernarea” notează Dan Turturica în România Liberă.

În acelaşi ziar citiţi şi despre Şeful de post Schengen. Pregătindu-se de aderare, România şi-a instruit poliţiştii să prindă infractorii cu calculatorul. Însă uneori se lovesc de lipsa semnalului şi de o logistica deficitară. Reportajul din România Liberă e făcut într-o comună la doar 30 de km de Capitală.

De ce crede Ministerul Agriculturii că în România nu există castraveţi cu bacteria ucigaşă aflaţi de pe Gândul.info Tot acolo este şi Harta ţărilor afectate. "România nu importa castraveţi nici din Spania nici din altă parte. Puteţi consuma fără probleme castraveţi, vă garantez eu", a declarat pentru Gândul Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. El spune că, dimpotrivă, România este exportatoare de castraveţi.

Cele mai recente informaţii furnizate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor arată că sunt confirmate 300 de îmbolnăviri în Germania, Suedia, Marea Britanie, Danemarca şi Olanda, pe lângă cele 10 decese înregistrate.

ţi bani s-au rumegat de pe urma cailor sălbatici?”. Se întreabă Jurnalul Naţional. Răspunsul vine tot din paginile cotidianului: 200.000 de euro au fost irosiţi de la bugetul de stat în 2005 pentru rezolvarea problemei cailor sălbatici. Banii au fost daţi pe două ţarcuri inutile. Alte mii de euro s-au dus pe „informare şi conştientizare”.

Şi, un zvon şocant îşi face loc pe prima pagină a Gazetei Sporturilor – Timişoara, exclusă din Europa?”. UEFA lasă să se înţeleagă că bănăţenii riscă să nu primească licenţa. În acest caz, Vasluiul va juca în preliminariile Ligii Campionilor, iar Gaz Metan Mediaş în Europa League.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu