
Presa românească
Nava PDL scufundată de valul de ură, în hăhăielile Căpitanului peştilor (Gândul)
Nava PDL scufundată de valul de ură, în hăhăielile Căpitanului peştilor (Gândul)
“Ieri s-a înregistrat cel mai negativ vot din istoria politică postdecembristă a României” crede Cristian Tudor Popescu. În opinia sa “principalul artizan al catastrofei PDL este nimeni altul decat Traian Băsescu, cel care declara ritos că un comandant nu-şi părăseşte nava şi se lăuda că şi-a adus întotdeauna echipajul teafăr în port… USL nu va avea parte de opoziţie în guvernarea sa care se conturează şi dincolo de alegerile din noiembrie. Ponta, Antonescu şi ai lor au câştigat călărind pe valul de ură. Votanţii cu încărcătură negativă sunt însă mobili ca electronii: dacă USL nu reuşeşte să evacueze ura şi să umple golul cu măsuri eficiente, constructive, de relansare economică şi protecţie socială, dacă Ponta şi Antonescu nu vor izbuti să ţină în frâu hoardele de pesedişti şi penelişti gata să se năpustească la caşcaval după atâta vreme de stat cu dinţii la gard, „pocnitorii de ştampilă” nu vor întârzia să se întoarcă împotriva lor”.
Repetiţie cu public (Jurnalul Naţional)
Petru Calapodescu scrie că pentru PDL scrutinul a marcat un “eşec inexorabil. Un vot prin care populaţia a sancţionat corupţia exasperantă, incompetenţa, cinismul şi nesimţirea unei administraţii centrale şi locale falimentare, încropită şi apoi menţinută de Traian Băsescu prin manevre de culise şi reprezentată de un guvern având în frunte un Boc de cârpă. Totodată, votul e un cec în alb dat USL, un cec pe care electoratul "a ştampilat" un lung şir de aşteptări: repornirea economiei, resuscitarea nivelului de trai, spargerea găştilor din judeţe, restaurarea statului social pentru a cărui distrugere a depus atâta zel Traian Băsescu, jugularea corupţiei, devoalarea şi judecarea modului în care au fost jefuite bugetul şi patrimoniul ţării”.
Nu vă irosiţi votul! (România Liberă)
Dan Cristian Turturică atrage atenţia că “într-un moment în care, după instalarea Guvernului Ponta, PDL avea nevoie de un mesaj politic de opoziţie puternic, coerent şi credibil, cel mai important candidat al lor în alegerile locale s-a purtat în toate intervenţiile publice ca o curtezană sedusă de portofelul gros al noului stăpân, USL. Aproape că nu a existat dezbatere electorală în care Prigoană să nu-i cânte osanale lui Victor Ponta, să nu-i preţuiască abilităţile politice şi de jurist (!) şi să nu ne amintească de relaţiile sale excelente cu liderii PSD. Asta a fost strategia PDL pentru a ne convinge să nu votăm candidatul USL? Prin astfel de mesaje şi de candidaţi au crezut liderii săi că îşi pot reface credibilitatea în ochii alegătorilor pe care i-au pierdut în ultimii patru ani? Dacă da, le-a ieşit exact pe dos şi cineva va trebui să plătească pentru asta”.
Alegeri: poporul contra conspiratorilor (Adevărul)
Ovidiu Nahoi apreciază că “această campanie ne-a arătat că rezervorul intelectual al partidelor a secat. Este rezultatul politicii "interne" a partidelor de a privilegia loialitatea faţă de şef în faţa profesionalismului. Încetul cu încetul, cei care pot să facă în viaţă şi altceva decât politică au fost daţi la o parte de aceia care nu ştiu să facă altceva decât politică. şi totuşi, oamenii au ieşit la vot, în număr neaşteptat de mare. După protestele indignaţilor din ianuarie, este semnul cel mai încurajator că democraţia noastră încă se mai poate revigora. Vor înţelege aleşii ce şansă extraordinară le-a fost oferită duminică?”
Ce bine ar fi fost ca noi să votăm doar oamenii cinstiţi (Evenimentul Zilei)
Horia Tabacu explică în editorial şi ce înseamnă oameni cinstiţi. “Cineva care poate să justifice orice ban, cineva care poate aduce dovada că a plătit impozite. Cineva care este ca noi toţi, care se gândeşte la ziua de mâine, cu emoţie. Avem noi asemenea oameni? Eu cred că suntem înconjuraţi de ei, doar că nu candidează. Stau cuminţi la ei acasă şi acceptă să fie furaţi”.
Oare cu cine or fi votat Ţiriac, Şucu, Popoviciu, Isărescu, Negriţoiu, Copos şi toţi oamenii de afaceri? (Ziarul Financiar)
“Cei de mai sus se mândresc cu firmele lor, cu brandurile pe care le-au lansat, cu numărul locurilor de muncă create, cu taxele şi impozitele plătite la stat. Dar nici unul dintre ei nu are o părere publică despre primarul lui, despre ce face consiliul local sau judeţean sau despre ce face primarul Capitalei. Oare sunt mulţumiţi de curăţenia din oraşul sau sectorul lor? În companiile pe care le conduc se uită la fiecare ban cheltuit, dar nu se uită şi nu protestează atunci când primarii lor şi consilierii lor toacă milioanele de euro conform manelei: fără număr, fără număr”.Comentariul lui Cristian Hostiuc este intregral în ZF.