Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nebunilor, nu vă jucaţi cu naţionalismul! (România Liberă)

"Greii PDL pornesc războiul cu premierul Ungureanu" (Jurnalul Naţional) - "Locale 2012: Războiul de o zi" (Evenimentul Zilei) - "Prindem viteză în spirala datoriilor" (Adevărul) - "Cel mai dur război din telecom: cine rămâne pe o piaţă de 40 mld euro" (Ziarul Financiar).

"Nebunilor, nu vă jucaţi cu naţionalismul!" Este avertismentul lui Cristian Câmpeanu în editorialul României Libere  generat de faptul că Antena 3 a difuzat luni imagini de la violenţele inter-etnice din martie 1990 de la Târgu Mureş pentru a "ilustra" aşa-zisa controversă legată de crearea unei facultăţi de medicină în limba maghiară în acelaşi oraş în 2012. "Să fim serioşi, medicina în ungureşte nu este capătul lumii! Atunci de ce face USL un capăt de lume din UMF Târgu Mureş? Pentru că ştie că rupând toate punţile de dialog cu puterea este direct responsabilă pentru noua forţă de negociere a UDMR. Modul în care USL trezeşte monştrii este un act de sfântă ipocrizie prin care fanaticii opoziţiei cu orice preţ dovedesc că sunt dispuşi să arunce în aer cetatea dacă nu o conduc ei.”

Despre Ungureanu, în limba maghiară scrie Ion M Ionita în Adevărul. “Ceea ce s-a întâmplat este o ruşine pentru învăţământul superior şi o umilinţă pentru premierul Ungureanu. Domnul Ungureanu este între ciocan şi nicovală. Pe de o parte, i se spune că, dacă are performanţe, poate să aspire la o carieră politică glorioasă. Pe de altă parte, nu i se dă niciun fel de libertate de mişcare. Deciziile importante se iau peste capul său, iar atunci când porneşte liber, i se arată imediat capătul lesei.  A spus premierul că va scădea CAS?  Preşedintele Băsescu a decretat că se vor mări salariile, precizând cu ce procent şi de la ce dată.  A vorbit Mihai Răzvan Ungureanu despre piscine?  A  primit imediat corecţii din partea doamnei Elena Udrea. Parcă era mai bine la SIE.

Greii PDL pornesc războiul cu premierul Ungureanu, notează Jurnalul Naţional. Nemulţumiţi că şeful Executivului se amestecă în treburile unor ministere şi dă directive când nu e cazul, greii PDL, retraşi din ministerele Guvernului Boc, au pornit atacul împotriva premierului Ungureanu. Potrivit unor surse politice, ofensiva lor este cu atât mai aprigă cu cât Ungureanu are susţinerea totală a preşedintelui Băsescu şi pregăteşte schimbarea "pupililor" a doi grei din PDL: ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, susţinut de liderul partidului, Emil Boc, şi ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, protejatul Ancăi Boagiu.  Mai mult, citim tot in Jurnalul National, Elena Udrea îl atacă pe ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, criticându-l pentru gradul scăzut de absorbţie a fondurilor europene şi cerându-i să îşi dea demisia dacă nu va reuşi să convingă Comisia Europeană să distribuie banii necheltuiţi de la alte programe către reabilitarea termică a locuinţelor. Respectiv, de la alte ministere, către Ministerul Turismului.

Evenimentul Zilei scrie despre Locale 2012. Publicaţia îl numeşte Războiul de o zi. Pe 10 iunie, data oficială a alegerilor locale, partidele vor juca, pentru prima dată în istoria electorală postdecembristă, totul pe o carte - primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur, la fel ca preşedinţii de Consilii Judeţene. Partidele nu şi-au finalizat încă listele cu candidaţi. 100 de milioane de lei este costul estimativ al organizării alegerilor locale.

Adevărul constată că Prindem viteză în spirala datoriilor numai în 2012, statul trebuie să ramburseze bancilor jumătate din totalul datoriilor pe care le-a acumulat de-a lungul timpului: 43,5 miliarde de lei. Actualul ministru al Finantelor, Bogdan Dragoi, a schimbat strategia: nu se mai imprumuta de pe o zi pe alta (scadente la trei-noua luni sau la un an) si vrea sa atraga credite pe perioade cat mai lungi, de cinci, respectiv zece ani, aflăm din Adevărul

Ziarul Financiar anunţă că începe cel mai dur război al anului: cine rămâne şi cine vine pe o piaţă telecom de 40 de miliarde de euro. Astăzi, România dă oficial startul într-o competiţie dură care va stabili numele şi numărul operatorilor care vor oferi servicii de telefonie mobilă în următorii 15 ani pe piaţa locală.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu