Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nu doctoratul m-a făcut pe mine premier (Gândul)

Scandalurile de plagiat arată că societatea începe să se vindece (Evenimentul Zilei) - Dilema PDL: boicot sau NU la vot (Adevărul) - De ce trebuie să votăm la referendum (România Liberă) - Băsescu pierde electoratul de la sate (Jurnalul Naţional)

 

Nu doctoratul m-a făcut pe mine premier (Gândul)

Cristian Tudor Popescu s-a uitat la teza de doctorat a lui Victor Ponta şi are de spus trei lucruri. „Unu: orice persoană care ştie să scrie şi să citească româneşte îşi poate da seama că e vorba de un plagiat primitiv. Doi: acest scandal va avea un efect neglijabil asupra electoratului. Trei: peste ani, când convulsiile politice de azi vor fi istorie, documentele, care rămân, vor fi privite la rece şi se va spune adevărul”.

"Scandalurile de plagiat arată că societatea începe să se vindece" (Evenimentul Zilei)

Mihai Gîrţu, profesor la Universitatea Ovidius din Constanţa, este doctor în fizică şi a obţinut acest titlu la Ohio State University, SUA. El vorbeşte despre modul în care percep străinii scandalurile de plagiat din România şi despre cât de nocivă este implicarea politicului în mediul academic. Profesorul crede că dezvăluirea furturilor intelectuale e o victorie împotriva imposturii.

Dilema PDL: boicot sau NU la vot (Adevărul)

Liderii PDL nu contrazic, oficial, opţiunea lui Traian Băsescu de a chema românii la vot, dar, neoficial, au transmis în teritoriu un mesaj de boicotare a referendumului.

De ce trebuie să votăm la referendum (România Liberă)

“Boicotarea referendumului nu ar face decât să valideze ipocrizia USL şi să adâncească şi mai mult confuzia morală a societăţii româneşti. Chiar şi cu prelungirea orarului de vot până în miez de noapte, chiar şi cu înmulţirea secţiilor de vot în Constanţa lui Mazăre, cei care cred că democraţia trebuie apărată sunt obligaţi să meargă la vot. Pentru că miza referendumului nu este persoana lui Traian Băsescu, ci supravieţuirea statului de drept” scrie Cristian Câmpeanu.

Băsescu pierde electoratul de la sate (Jurnalul Naţional)

Citiţi un reportaj realizat la Siliştea-Gumeşti judeţul Teleorman. Muşteriii obişnuiţi de la cârciuma se strânseseră înfrăţiţi la o ţuică sau la o bere, pe caniculă, să pună ţara la cale şi să mai discute de-ale politicii. Sătenii consideră că preşedintele suspendat s-a depărtat de popor.

Trebuie să ne tragem un glonte în cap. Şi să nu ratăm (Ziarul Financiar)

Directorul editorial al publicaţiei, Cristian Hostiuc, constată că autorităţile române au plătit o sumă exorbitantă pentru o bucată de autostradă inutilă. Pe de o parte pentru că tronsonul Bucureşti - Ploieşti e paralel cu DN1, pe de ală parte pentru că “bucata cea mai importantă de autostradă - Comarnic - Braşov - nu există şi, probabil, nu va exista nici în următorii cinci ani. Cu 500 de milioane de euro am fi putut să facem cinci spitale noi-nouţe sau zece centre naţionale de afaceri care poate ar fi creat mai multe locuri de muncă şi ar fi adus mai mulţi investitori decât am câştigat noi din această bucată de autostradă”.

Bucureştenii dau 65 mil. euro pe pizza, shaorma şi mâncare chinezească (Capital)

Pe o piaţă dominată de lanţurile internaţionale de fast-food, mari vânzători de hamburgeri, bucureştenii comandă zilnic 25.000 de shaorme, 10.000 de pizza şi 500 de pachete cu mâncare chinezească. Potrivit unei estimări Capital, cea mai populară mâncare este shaorma, însă după valoarea medie a comenzii, cel mai mult, românii plătesc pe mâncarea chinezească.