Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O execuţie sumară (Gândul)

E timpul pentru încă o luptă pentru libertate (România Liberă), Regula jocului (Evenimentul Zilei), Care pe care (Jurnalul Naţional), Instabilitatea politică costă România 1 mil. euro pe zi din creşterea dobânzilor (Ziarul Financiar).

O execuţie sumară (Gândul)

Lelia Munteanu apreciază că “textul suspendării preşedintelui României, în termeni juridici, e un poem în proză, iar procedurile aduc al dracului de mult cu o execuţie sumară. În viaţa politică românească, se creează un precedent ale cărui consecinţe nici măcar nu pot fi bănuite încă. Băsescu îşi va juca feroce campania până la referendum. După câtă ură a reuşit să adune, e greu de crezut că în timpul acesta scurt îşi va reapropia destui români câţi să-l readucă la preşedinţie. Până la referendum, premierul Victor Ponta stă relativ liniştit. Apoi, însă, presiunile interne şi internaţionale îl vor forţa să demisioneze. Nici un alt scandal – nici măcar evadarea lui Adrian Năstase, dacă şi-ar săpa o galerie cu linguriţa, din Rahova în Liechtenstein – nu-i va mai acoperi impostura.Restul e propagandă”.

E timpul pentru încă o luptă pentru libertate (România Liberă)

"Scoaterea Curţii Constituţionale din ecuaţie a avut drept scop scoaterea legislaţiei generate, de acum, de Executiv de sub control constituţional. Efectul acestei acţiuni nu este suspendarea lui Traian Băsescu, Băsescu este victimă colaterală, ci asumarea de către Executiv a puterii de a emite legislaţie care încalcă Legea Fundamentală a României. Or, o dată distrus sistemul de control reciproc şi echilibrare a puterilor în care asigură că ramurile guvernământului se controlează şi se cenzurează reciproc nimic nu mai stă în calea concentrării întregii puteri în Stat în mâinile unui singur om sau a unei oligarhii" notează jurnalistul Cristian Câmpeanu.

Regula jocului (Evenimentul Zilei)

Mircea Cărtărescu explică foarte plastic ce se întaâmplă în ultimele zile. “Închipuiţi-vă că doi oameni joacă şah. În virtutea faptului că tabla de şah îi aparţine, unul dintre ei începe să-i impună celuilalt mereu alte modificări. Calul nu se mai mută în L, ci în W. Nebunii pot fi transformaţi în regine oricând îi convine jucătorului. Turele pot merge şi în diagonală. Vă imaginaţi stupoarea adversarului, protestele lui. La aceste proteste, posesorul tablei de şah trece la fapte şi mai radicale. El începe să-l apostrofeze pe adversar, să-l facă de doi bani, să-l calce pe picior, să-i tragă palme. Ca o apoteoză, înşfacă eşichierul şi-l sparge în capul adversarului. Când acesta nu mai mişcă, se declară învingător. Şi într-adevăr, posesorul tablei a învins. Dar nu şi-a învins adversarul, a învins însuşi jocul de şah. Din aceste zile de iulie, naţiunea română e ostatica USL. Singura speranţă a rămas, ca-n orice tiranie, "puterea celor fără putere" scrie Mircea Cărtărescu.


Care pe care (Jurnalul Naţional)

Pentru redactorul şef Victor Ciutacu în povestea asta, a suspendării (cu tot cu referendumul pentru demitere la pachet), “e vorba doar de salvarea lui ( a preşedintelui – n.red.), nu a instituţiilor pe care le-a încălecat şi cărora le plânge ipocrit de milă. Sesizând pericolul, propaganda portocalie şi-a scos din toate scorburile cintezoii. Au ajuns filosofii să militeze cot la cot cu Eba. Toţi urlă ca apucaţii, se tăvălesc că-i democraţia-n pericol. Milionarii tranziţiei, îmbuibaţii politicii şi piţipoancele parvenite şi-au parcat limuzinele la umbră şi plâng de grija săracilor români. Opt ani n-au scos un sunet. Au fost complici la tâlhărirea poporului pe care-l plâng ipocriţi. Au fost părtaşi la marea sfidare portocalie. Au fost beneficiarii celui mai autocratic regim din Europa cu apă caldă la robinet. Acum sunt disperaţi. Simt că le fuge pământul de sub picioare. Un sistem e pe cale de a se nărui. E sistemul lor. I-a ţinut pe bani, le-a oferit privilegii, i-a făcut oameni. A cam venit vremea să-şi achite leasingul. Nu poţi să iei toată viaţa. Trebuie să mai şi dai”.

Instabilitatea politică costă România 1 mil. euro pe zi din creşterea dobânzilor (Ziarul Financiar)

Persistenţa tensiunilor politice afectează imaginea României în ochii investitorilor străini şi poate antrena creşterea costurilor de finanţare, cu consecinţe importante asupra cheltuielilor cu dobânzile la datoria publică, fiind influenţată negativ şi finanţarea sectorului privat.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu