Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Onoarea“ domnului Rus (Adevărul)

06-rus.jpg

Foto: ronduldesibiu.ro

Rus, una din cârtiţele lui Băsescu? (Jurnalul Naţional) - Adâncirea în penal: USL merge până la capăt (Evenimentul Zilei) - Războiul USL cu Băsescu a fost pierdut. Cel cu Justiţia continuă (România Liberă) 

 

„Onoarea“ domnului Rus (Adevărul)

De ce a demisionat, de fapt, Ioan Rus?. Domnia Sa ne-a furnizat deja nişte explicaţii în momentul în care şi-a anunţat demisia. Citez: „Nu pot accepta ca MAI să fie părtaş la nimic din ceea ce înseamnă nerespectarea legilor în România". Sabin Orcan, prim-redactor-şef adjunct Adevărul citează surse (cu rezerva că sunt politice, nu guvernamentale) care îl asigură că “fostului ministru i s-a trasat ca sarcină să scoată din listele electorale cel puţin un milion de alegători. Misiune practic imposibilă, căci ar fi presupus să dea ordinul de a falsifica datele din sistemul de evidenţă informatizată a persoanelor. Date care lasă urme, fiind stocate atât în computer, cât şi în arhiva instituţiei. Cinste dlui Rus că nu s-a conformat! Dar problema „onoarei" rămâne ca-n Nenea Iancu, adică „nereperată", până nu ne dezvăluie cum îl cheamă pe infractorul care l-a îndemnat să încalce legea. Obligaţie nu doar morală, ci şi legală, întrucât nedenunţarea unei infracţiuni este tot o infracţiune!”.  

Rus, una din cârtiţele lui Băsescu? (Jurnalul Naţional)

“Am dreptul să nu cred neam în "onorabilitatea" demisiei ministrului de interne, Ioan Rus, şi nici în "motivele personale" care au determinat-o, simultan, pe aceea a ministrului delegat pentru administraţia locală, Victor Paul Dobre” scrie Petru Calapodescu. “Rus ar fi trebuit totuşi să dea explicaţii mai argumentate ale gestului său, nu doar să invoce "presiuni politice" venite din ambele părţi, fără a zice nimic concret… Cred că procesul evaluării  populaţiei, al stabilirii cât mai corecte a numărului de alegători nu trebuie întrerupt.  Îi place sau nu lui Băsescu&Co, aproximaţiile de neconceput nici în Evul Mediu trebuie să înceteze. Nu doar referendumul actual, ci şi viitoarele alegeri parlamentare şi prezidenţiale pot şi trebuie să aibă loc într-un stat care ştie barem câţi cetăţeni are”.

Adâncirea în penal: USL merge până la capăt (Evenimentul Zilei)

“Chiar în ziua în care Guvernul Ponta a împlinit trei luni de la instalare o bombă a bubuit dinspre Curtea Constituţională: CCR nu a cerut niciodată guvernului vreun recensământ, sau altceva asemănător! Ci doar listele electorale, pe care s-a votat la referendum” atrage atenţia în editorial Adrian Pătruşcă. “Anunţând remanierea, Ponta a tăcut mâlc despre hocus-pocus-ul populaţiei. Însă gureşul Oprişan a dezvăluit că în laboratoarele Guvernului se lucrează în continuare la un act normativ pentru numărarea românilor. La ce va folosi, de vreme ce Curtea Constituţională nu-l va lua în seamă? Simplu: la o nouă diversiune. Îşi imaginează cineva în ce atmosferă îşi va da CCR verdictul, dacă Guvernul va anunţa că suntem doar 16 milioane?”

Războiul USL cu Băsescu a fost pierdut. Cel cu Justiţia continuă (România Liberă)

“Prin numirea Monei Pivniceru în fruntea Ministerului Justiţiei, cuplul Ponta&Antonescu declanşează asaltul final împotriva reformelor realizate în ultimii opt ani, care ne-au adus în Uniunea Europeană” notează Cristian Câmpeanu. “Mona Pivniceru, este orice, mai puţin independentă politic, aşa cum a prezentat-o ieri Victor Ponta. Colegii noştri de la revista Kamikaze au dezvăluit deja de anul trecut legăturile dintre Mona Pivniceru şi Mihai Vlasov, membru PNL şi preşedintele Camerei de Comerţ. Asocierea cu PNL este sugerată şi de faptul că acest partid a renunţat fără să clipească la un minister (şi la un ministru, Andrei Marga) de prestigiu - Externele - pe care i l-a cedat PSD-ului, în schimbul nominalizării doamnei Pivniceru la Justiţie. Miza acestui sacrificiu aparent o constituie faptul că de-a lungul anilor, doamna Pivniceru s-a dovedit un adversar declarat al reformelor iniţiate de Monica Macovei şi susţinute de Uniunea Europeană, un adversar al Mecanismului de Cooperare şi Verificare, un adversar al preşedintelui Traian Băsescu cu care s-a certat în faţa camerelor în şedinţa CSM, un adversar al procurorului general Laura Codruţa Kovesi dar, mai ales, un adversar neobosit şi declarat al procurorului general anticorupţie, Daniel Morar. Este de aşteptat, aşadar, ca, din poziţia, de ministru, Piviniceru să ceară înlocuirea celor doi, Kovesi şi Morar. În pofida faptului că s-a angajat în faţa partenerilor noştri europeni şi americani că nu va face schimbări în sistemul de Justiţie pe perioada interimatului său, Crin Antonescu a dat de înţeles duminică seara că totuşi o va face. Războiul continuă în pofida avertismentelor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, privind riscurile grave ale prelungirii crizei politice, poate cea mai importantă ştire a zilei de ieri, mult mai importantă decât demisia lui Rus”.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu