Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opriţi-vă! Apelul ziarului Adevărul către politicieni

Victor Ponta îşi recunoaşte eşecul afară, dar nu şi în ţară. Băsescu: "Încetaţi lupta politică şi guvernaţi bine!" (Evenimentul Zilei) - Băsescu: de la criză, la război (Jurnalul Naţional) - În USL rulează filmul „Good-bye, Crin!" (România Liberă) - Nebunia de după referendum (Adevărul)

 

Victor Ponta îşi recunoaşte eşecul afară, dar nu şi în ţară. Băsescu: "Încetaţi lupta politică şi guvernaţi bine!" (Evenimentul Zilei)

Victor Ponta a recunoscut încă de luni eşecul referendumului şi faptul că Băsescu trebuie să revină la Cotroceni, a anunţat Agenţia France Presse, al cărei corespondent a participat la un interviu acordat de premier presei străine."Se vede foarte clar acum că pragul de 50% nu a fost atins, deci dl Băsescu va reveni în biroul său", a declarat Ponta, conform AFP. Ieri, Ponta i-a scris preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, că va respecta decizia Curţii Constituţionale legate de referendum, dar a spus că prezenţa a fost 48-50%, nu 46,23% cât a comunicat BEC. În ţară, USL are un cu totul alt discurs. Juriştii USL încă mai încearcă să convingă CCR că referendumul din 29 iulie ar fi valabil. Pesediştii şi liberalii au decis să bată monedă pe faptul că recensământul din 2011 ar arăta un număr de numai 16,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot, nu de 18,3 milioane cum sunt trecuţi în listele electorale. Preşedintele suspendat Tarian Băsescu le-a cerut reprezentanţilor USL să înceteze lupta politică, pentru că în contextul acestei dispute România "se prăbuşeşte".  

Băsescu: de la criză, la război (Jurnalul Naţional)

“Băsescu n-a învăţat nimic din referendum. Dimpotrivă, ameninţă şi mai abitir cu puşcăria pe cei ce au îndrăznit să organizeze "lovitura de stat". Între "complotişti" trebuie să-i includem nu doar pe parlamentari şi pe liderii USL, ci şi pe cei opt milioane de români care au votat DA. Criza Băsescu e departe de a se fi încheiat şi nu se va încheia dacă el va reveni la Cotroceni. Din contra, dihonia va fi tot mai aspră, societatea tot mai divizată, iar, în conflictul cu Parlamentul şi cu Guvernul, Băsescu şi lacheii lui nu vor exita să folosească cele mai mizerabile arme” crede Petru Calapodescu.

În USL rulează filmul „Good-bye, Crin!" (România Liberă)

Pentru redactorul-şef adjunct Gabriel Bejan este “evident că acum Ponta ar avea doar de câştigat dacă renunţă la demersurile pentru schimbarea lui Traian Băsescu înainte de termen:  are un guvern pe mână, susţinerea (aparentă) a 7,5 milioane de români şi o imagine externă suficient de şifonată de scandalul plagiatului pentru a mai suporta şi alte lovituri. Şi, mai mult decât atât, anturajul preşedintelui nu pare a fi totuşi o afacere atât de păguboasă dacă ţinem seama de contractele de milioane de euro pe bani publici încheiate de firma cumnatului lui Victor Ponta în asociere cu afaceriştii de la Golden Blitz, cunoscuţi ca apropiaţi ai lui Băsescu şi ai Elenei Udrea, după cum a dezvăluit recent România liberă. Pentru Crin Antonescu însă drumurile politice par a fi aproape închise. Nu va mai dura mult şi liberalii îi vor cere socoteală pentru eşecul demersului de duminică. Demers dorit probabil cu adevărat doar de un număr mic de oameni din PNL”. 

Nebunia de după referendum (Adevărul)

“Rezultatul votului de duminică pune societatea românească în faţa unor realităţi uluitoare, greu de întrezărit înainte de referendum. Pe de o parte, este diviziunea dintre susţinătorii şi adversarii lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, Transilvania se desparte în opţiuni faţă de Moldova şi de Muntenia. Ambele cazuri pot duce la consecinţe grave. Lupta oarbă pentru stăpânirea butoanelor puterii distruge România bucată cu bucată. Sunt capabili Traian Băsescu şi Victor Ponta să negocieze o soluţie politică de stingere a focului? Dacă aţi ieşi la un referendum, aţi spune „Da" sau „Nu"?” întreabă Ion M. Ioniţă.

Încheiem cu Decalogul Adevărul. Redacţia ziarului cere politicienilor să respecte zece cerinţe minime pentru a redresa situaţia dificilă a României, în urma suspendării preşedintelui. Nu mai interpretaţi legile şi Constituţia pentru a vă satisface interesele politice! Respectaţi Justiţia chiar şi atunci când deciziile ei nu vă convin! Abţineţi-vă de la mesaje naţionalist-extremiste şi antieuropene! Integral în Adevărul.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu