Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Organigrama mafiei din Portul Constanţa (România Liberă)

organigrama-mafiei-portul-constanta.jpg

„Organigrama mafiei din Portul Constanţa” (România Liberă)

„Liderii grupării „Containerul“ făceau aranjamente cu funcţii în stat” (Adevărul). „Război total Igas – Doi şi-un sfert” (Evenimentul Zilei). „Coaliţia şubredă scapă poliţiştii de concedieri” (Evenimentul Zilei). „Coaliţia şubredă scapă poliţiştii de concedieri” (Evenimentul Zilei).

România Liberă face „Organigrama mafiei din Portul Constanţa”, printre figurile principale regăsindu-se senatorul PDL, Mircea Banias, care a primit interdicţie de a părăsi ţara pentru 30 de zile, şi secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu, demis luni din funcţie şi reţinut câteva ore mai târziu. Procurorii Direcţiei Naţionale Anti-corupţie au descoperit că în Portul Constanţa funcţiona un grup infracţional extrem de bine structurat, împărţit pe şase paliere, structură în cadrul căreia fiecare îşi cunoştea în detaliu sarcinile. Din datele obţinute de anchetatori mai rezultă faptul că membrii grupului ar fi acţionat susţinut în perioadă mai 2010 - martie 2011. Procurorii îi includ pe Mironescu şi Banias pe prim palier, intitulat generic de „protecţie externă". Cei doi trebuiau să asigure securitatea grupării de vameşi prin protejarea acestora de controale.

„Liderii grupării „Containerul“ făceau aranjamente cu funcţii în stat” scrie Adevărul. DNA susţine că fostul secretar general de la „Interne“ Laurenţiu Mironescu şi senatorul PDL Mircea Banias promiteau promovări în funcţie de „atenţiile“ primite. 2 milioane de euro pe zi era suma cu care era „fentat“ statul român prin contrabanda din vămile constănţene. Majoritatea membrilor din gruparea „containerul” din constanta trăiesc în vile luxoase , trecute pe numele unor rude sau prieteni.

„Război total Igas – Doi şi-un sfert” titrează Evenimentul Zilei. Traian Igas critică public DGIPI şi SRI pentru lipsa de reacţie în cazul implicării lui Laurenţiu Mironescu în reţeaua contrabandiştilor din portul Constantă. Mai multe surse apreciază că, de fapt, Igas caută un ţap ispăşitor pentru a-şi păstra scaunul de ministru.

„Coaliţia şubredă scapă poliţiştii de concedieri” mai aflăm din Evenimentul Zilei. Asta s-a întâmplat, ieri, în Camera Deputaţilor, când parlamentarii puterii au doborât la vot dorinţa lui Emil Boc de a da afară peste 9.000 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor. Imediat ce preşedintele de şedinţă a anunţat rezultatul votului, panica s-a instalat printre reprezentanţii de vârf ai Coaliţiei. La câteva ore distanţă a venit însă apelul la calm al premierului Emil Boc. „Pentru orice problemă există o soluţie, inclusiv pentru ce s-a întâmplat în Parlament", a spus el scurt.

Apocalipsa a trecut, la ce ne-a folosit, este editorialul semnat de Ion M Ioniţă în Adevărul. „Emil Boc nu este premier şi nu s-a reales preşedinte PDL datorită calităţilor sale personale. Cineva, de acolo de sus, l-a făcut tot ceea ce este. Aşa cum a făcut, poate, să şi desfacă”.

„În sfârşit, elevii au vacante normale!” În următorul an şcolar, copiii se vor bucura de prelungirea vacantelor de crăciun şi de Paşte cu o săptămână. În schimb, cea de vară se reduce cu câteva zile explica Adevărul. O altă noutate este programul „Scoala altfel”, prin care elevii vor putea alege între activităţi sportive, artistice sau civice.

„Îngerul a strigat! Fănuş Neagu s-a stins din viaţă”. Jurnalul National îi dedica scriitorului spaţii ample. „Frumosul nebun" ne-a părăsit lăsând în urmă o zestre de metafore, cuvinte-bijuterii, un stil inconfundabil. Trupul neînsufleţit va fi depus de la orele 13:00, la Uniunea Scriitorilor. Înmormântarea va avea loc mâine la cimitirul Bellu.

Încheiem cu Gazeta Sporturilor“Cum s-a transformat mapamondul de la ultima finală Steaua – Dinamo”. Altă lume, alt fotbal.  În cei 21 de ani câţi au trecut de la Steaua -Dinamo din '90, sportul a suferit schimbări majore, regulile s-au modificat, ierarhiile sunt altele. Hărţile Terrei arată diferit, trăim altfel din punct de vedere social, politic şi al timpului liber. GSP a analizat post cu post şi cele două echipe de azi, luând în calcul duelurile directe de pe teren. Decisiv la Steaua va fi jocul lui Tănase, Dinamo va replica prin "aripile" Torje şi Alexe!

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu