Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patru motive pentru care avem şosele scumpe şi proaste (România Liberă)

patru-motive-care-avem-sosele-scumpe-proaste.jpg

Patru motive pentru care avem şosele scumpe şi proaste (România Liberă)

„De ce vrea Boc să şteargă urgent judeţele de pe hartă” (Gândul.info). „Leapşa pe sondaje” (Evenimentul Zilei). „Dilema liderilor USL: cum să împartă 1.300 de primării” (Adevărul). „De ce revin comuniştii la putere în Moldova” (România Liberă)

„Patru motive pentru care avem şosele scumpe şi proaste”: imaginea proastă a României în ochii marilor constructori europeni, birocraţia, inflatai dar şi amatorismul guvernanţilor. Comisia Europeană a radiografiat industria drumurilor pentru noua tari din regiune. România liberă notează că România este campioana în Europa Centrală şi de Est la scumpirea lucrărilor de infrastructură rutieră, cu o majorare de 3,9 ori a preţurilor în mai puţin de zece ani.

„De ce vrea Boc să şteargă urgent judeţele de pe hartă”. Gândul.info scrie că Premierul le-a prezentat pedelistilor planul de a împărţi România în "voievodate" sau regiuni. Miza o reprezintă cele 10 miliarde de euro de care România ar urma să beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, în perioada 2013-2014, sumele reprezentând plata viitoarelor lucrări de infrastructură, a reţelelor de canalizare şi drumurilor judeţene. Gândul publică şi o Analiză: Cine pierde pe schema regiunilor de dezvoltare şi cine vor fi viitorii "voievozi"”. Opţiunea de a înfiinţa superjudete pe scheletul actualelor regiuni de dezvoltare încurca în an preelectoral atât calculele oamenilor puterii, cât şi pe cele ale opoziţiei, care văd cum le scăpa printre degete funcţii, dar mai ales bani. Din toate calculele cel mai prost iese PNL.

Opoziţia joacă „Leapşa pe sondaje”, considera Evenimentul Zilei. Liderii PSD şi PNL din Vâlcea s-au fugărit prin judeţ, suspectându-se că vor să măsluiască sondajele prin care vor fi desemnaţi candidaţii la locale. Pentru o poziţionare cât mai confortabilă în sondajele locale, viitorii candidaţi la municipiile reşedinţa de judeţ şi şefii de consilii judeţene nu au ezitat să-şi folosească activiştii pentru a influenţa activitatea operatorilor de sondaje.

Despre „Dilema liderilor USL: cum să împartă 1.300 de primării” puteţi citi şi în Adevărul. Adoptarea legii privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin obligă USL să depună candidaţi unici până la nivel de comună.

 „Ce este dispusă USL să facă pentru a scăpa de revizuire”  Pentru a nu fi acuzaţi de putere că ignoră rezultatele referendumului din 2009, liderii USL au anunţat că depun proiect de lege pentru reducerea numărului de aleşi de la 471 la 300. România liberă reaminteşte ca proiectul de revizuire a Constituţiei vorbea şi despre imunitatea parlamentarilor şi transparentizarea CSM.

De asemenea, în Romania liberă, “De ce revin comuniştii la putere în Moldova”. După primul tur al scrutinului local din Republica Moldova, comuniştii au obţinut o importantă victorie de parcurs, care ar putea fi încununată inclusiv prin obţinerea primăriei din Chişinău. Ar fi pentru prima dată de la obţinerea independenţei Republicii Moldova, când comuniştii ar câştiga alegerile din Chişinău, dar lucrurile sunt deocamdată neclare. Cum s-a ajuns aici: campania puternică a PCRM şi desele certuri din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.

În fine, Gazeta Sporturilor publica un reportaj exclusiv din favela braziliană, un articol tulburător din paradisul sărăciei, Paraisopolis, una dintre marile favele din Sao Paulo. Acolo unde se nasc marii fotbalişti! Meciul Brazilia – România se joacă la noapte, de la 3,50, şi va fi transmis în direct de Pro TV.