Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât a pierdut România din contrabanda cu ţigări (România Liberă)

„Mercurialul şpăgilor la frontiera cu Serbia” (Evenimentul Zilei). „Uite cine vămuieşte în România” (Adevărul). „Măsuri dure de siguranţă la atribuirea contractelor pentru Nădlac-Braşov (România Liberă). „Catedrala Neamului «prinde aripi» cu zece milioane de lei de la Guvern” (Adevărul). „Romii acuză rasismul din DEX” (Evenimentul Zilei).

Cât a pierdut România din contrabanda cu ţigări”. 900 de milioane de euro. România Liberă scrie că „deşi capturile de la frontieră din ultima săptămână sunt spectaculoase ca număr de persoane arestate, ele sunt nesemnificative faţă de fenomenul contrabandei din România. În fiecare zi, în ţară intră un camion cu ţigări de contrabandă. Doar unul pe lună este capturat de autorităţile de control. Astfel, în ultimii trei ani, România a pierdut anual la buget între 500 milioane de euro şi un miliard de euro”.

Dacă ne uităm mai în detaliu, aşa cum face Evenimentul Zilei astăzi, „poliţiştii de frontieră şi vameşii arestaţi ar fi încasat, până în iulie 2010, şi 100.000 de euro într-o singură tură. În ultimele luni, şpăgile au scăzut la câteva mii de euro”. De aceea, ziarul titrează: „Camorra Moraviţa”. „Mercurialul şpăgilor la frontiera cu Serbia”, este în Evenimentul Zilei.

Gândul se uită mai atent în referatul procurorilor - poliţiştii şi vameşii care luau mită „erau frământaţi de suspiciunea că traficanţii i-ar putea înşela în privinţa numărului de baxuri cu ţigări. Din acest motiv îşi «echilibrau» neputinţa prin poziţia de forţă care le era conferită de atribuţiile de serviciu. Adică, fără să ţină cont de susţinerile traficanţilor, apreciau ei, «folosindu-se de experienţa profesională», cantitatea de ţigări care ar fi putut fi transportată în maşină şi impuneau mituitorului să remită corespondentul folosului stabilit, fiind vorba de 50 de euro pentru un bax sau un euro pentru un cartuş de ţigări”. Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care coordonează şi activitatea vămilor, susţine că nu a putut să-i suspende din funcţie sau să-i demită pe vameşii corupţi, deşi avea informaţii despre asemenea fapte ilicite încă din vara anului trecut. „Singurul mod în care am putut acţiona a fost să rotesc cadrele şi să le scot din punctele fierbinţi”, declară Sorin Blejnar.

Uite cine vămuieşte în România”. Adevărul atrage atenţia că „sistemul de recrutare a vameşilor este plin de breşe, care facilitează nepotismul şi cotizaţiile de încadrare. Nu se cer studii specifice, anunţurile sunt publicate în ultimul moment, iar selecţia dosarelor se face după criterii neştiute de nimeni”. Contrabanda din vămile româneşti nu a început recent, situaţia durează de peste 20 de ani, potrivit premierului Emil Boc. Acesta a declarat că i se pare ciudat că responsabil de situaţia din vămi este considerat PDL-ul, în condiţiile în care actualul Guvern este singurul care a luat măsuri pentru combaterea corupţiei.

România Liberă, anunţă „măsuri dure de siguranţă la atribuirea contractelor pentru Nădlac-Braşov. Licitaţii cu paznici la uşă. Ministrul Anca Boagiu a decis să supravegheze video instituţia unde, de săptămâna viitoare, vor avea loc licitaţiile pentru 182 kilometri de autostradă. Lucrările sunt estimate la 2,5 miliarde de euro”.

România Liberă scrie şi că „Guvernul îi lasă fără case şi maşini pe foştii prefecţi PSD şi PNL”. Cabinetul Boc doreşte desfiinţarea funcţiilor de inspectori guvernamentali. Inspectorii guvernamentali (prefecţii şi subprefecţii demişi la instalarea unei noi puteri) costau anual cinci milioane de lei. Executivul spune că face economii, Opoziţia susţine că e răzbunare.

Pe de altă parte, se găsesc bani pentru biserică, observă Adevărul. „Catedrala Neamului «prinde aripi» cu zece milioane de lei de la Guvern”. Zeci de muncitori lucrează la fundaţia celui mai mare lăcaş ortodox din ţară, obiectiv care va fi ridicat lângă Casa Poporului. Până la finele anului ei trebuie să termine 30 % din proiect.

Trecem la Evenimentul Zilei: „Romii acuză rasismul din DEX. Explicaţia incriminată: «Ţigan - epitet dat unei persoane cu apucături rele». Câteva organizaţii ale romilor solicită modificarea definiţiei din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române”.

Citiţi în Evenimentul Zilei şi despre „ultimele zile ale Halei Matache. Demolarea Halei Matache din Capitală este o chestiune de zile. Monumentul - construit în 1887 şi inclus pe lista clădirilor de patrimoniu - are un mare ghinion: stă în calea viitorului bulevard Uranus, poreclit şi «Magheru 2», o arteră dorită în egală măsură de fostul dictator, Nicolae Ceauşescu şi de actualul primar, Sorin Oprescu. În ceasul al 13-lea, autorităţile sunt somate de câţiva oameni de cultură să oprească demolarea clădirii”.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu