Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poate fi salvată relaţia româno-franceză? (România Liberă)

„Franţa nu ne consideră gata pentru Schengen” (Evenimentul Zilei). „Guvernul Boc, de şapte ori tupeu” (Gândul). „Banca Naţională este de acord cu reducerea contribuţiilor sociale cu 3 %” (Ziarul Financiar). „Soarta oficială a romilor, sâmbure de scandal” (Evenimentul Zilei). 

Poate fi salvată relaţia româno-franceză?”, se întreabă România Liberă. Vizita ministrului de Externe, Teodor Baconschi, la Paris este menită să dezmorţească relaţiile romano-franceze. „Agenda cu care şeful diplomaţiei romaneşti a plecat la Paris este destul de încărcată; în numai două zile, el urmează să se întâlnească cu patru oficiali francezi - ministrul de Externe, Alain Juppe, ministrul pentru Afacerile Europene, Laurent Wauquiez, ministrul de interne, Claude Gueant, şi Jean-Francois Cope, secretarul general al partidului de guvernământ, UMP. De asemenea, Baconschi va avea o întrevedere cu reprezentanţi ai industriei. Lista temelor care vor fi abordate în aceste discuţii este, şi ea, lungă: de la Parteneriatul Strategic dintre România şi Franţa la aderarea la spaţiul Schengen, perspectiva financiară de viitor a Uniunii Europene şi situaţia din Libia, subiectele sunt multe, iar unele dintre ele au creat deja disensiuni majore între oficialii celor două state”.

Franţa nu ne consideră gata pentru Schengen”, notează Evenimentul Zilei. Bilaterala miniştrilor de externe francez şi român a arătat că Parisul îşi menţine deocamdată veto-ul privind aderarea ţării noastre la Schengen. Alain Juppe i-a spus lui Teodor Baconschi, la Paris, că „România are vocaţia de a adera la spaţiul Schengen, dar că mai trebuie să facă eforturi pentru a fi acceptată în spațiul european fără frontiere interne”. Șeful diplomației franceze a subliniat însă că „relația bilaterală dintre cele două țări nu se limitează la chestiunea Schengen” și a mulțumit, printre altele, României, pentru susținerea inițiativelor Parisului în dosarul libian.

În editorialul Gândul intitulat „Guvernul Boc, de şapte ori tupeu”, Rodica Ciobanu scrie despre intenţia Executivului de a-şi asuma din nou răspunderea în Parlament pentru plafonarea salariile profesorilor şi Codul Dialogului Social. „Ceea ce nu este un act de curaj, cum sugerează premierul…Este parada de forţă a unui Guvern impopular, orbit de propria-i putere, pe care nu-l mai interesează aşteptările populaţiei şi care sfidează hotărârile justiţiei. Cabinetul Boc a instituit guvernarea prin asumare, eliminând complet Parlamentul din procesul de legiferare. După atâtea abuzuri însă, Constituţia României trebuie modificată în vederea celor mai aberante situaţii”.

Mircea Vasilescu scrie în Adevărul despre situaţia cadrelor didactice „De ani întregi educaţia şi profesorii fac obiectul unui ping-pong cinic, demagogic şi iresponsabil. Cine plăteşte pentru toate greşelile făcute de politicieni pe seama învăţământului? Evident, noi toţi şi copiii noştri. Unde s-a mai pomenit la noi ca un politician să-şi dea demisia pentru o greşeală - fie ea şi enormă? La noi e suficient să arăţi un pic de smerenie la televizor şi gata”.

Banca Naţională este de acord cu reducerea contribuţiilor sociale cu 3 %”, anunţă Ziarul Financiar. Este o veste bună pentru firmele private, în condiţiile în care acestea au făcut peste 700.000 de concedieri din 2009 (când s-a decis majorarea CAS cu 3,3 %) până în prezent. Unii consultanţi fiscali sunt însă de părere că o astfel de reducere nu ar stimula crearea de noi locuri de muncă, dar ar putea oferi companiilor posibilitatea de a majora salariile angajaţilor.

Soarta oficială a romilor, sâmbure de scandal”, constată Evenimentul Zilei. Elaborarea noii Strategii Naţionale pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor creează dispute între Agenţia Naţională pentru Romi şi unele organizaţii non-guvernamentale. ONG-urile consideră că, de fapt, avem de-a face cu o formă uşor modificată a vechii strategii, din 2001, pentru implementarea căreia nu s-au alocat bani. Tot ieri, Comisia Europeană a prezentat un cadru european pentru strategiile naţionale de integrare a romilor. CE recomandă abordarea a patru capitole mari: educaţie (garantarea faptului că toţi copiii romi termină cel puţin şcoala primară), muncă, sănătate şi problema locuinţelor. Din păcate, în România există încă problema actelor. Deşi Uniunea Europeană alocă sume fabuloase pentru eliberarea de cărţi de identitate pentru această etnie, numai în Bucureşti ar exista la ora actuală peste 20.000 de romi fără acte de identitate, potrivit unor statistici neoficiale.

Hrăniţi de localnici. Cum au supravieţuit 12 bolnavi, abandonaţi într-un spital desfiinţat”. Gândul publică un reportaj pe tema aceasta. „Lăsaţi fără apă, mâncare, căldură şi chiar fără cearşafurile de sub ei, bolnavii au fost ajutaţi de localnici şi de personalul voluntar format dintr-o asistentă medicală şi o asistentă socială. 12 bolnavi în stadiu terminal au supravieţuit timp de cinci zile din mila locuitorilor din Pârscov-Buzău, după ce spitalul din localitate a fost desfiinţat pe 1 aprilie. În momentul închiderii, în spital se aflau 30 de bolnavi cu afecţiuni incurabile. Ultimii 12 dintre ei au fost transferaţi abia în cursul zilei de ieri - unii ajungând în centre pentru bătrâni, iar alţii la Sapoca”.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu