Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ponta şi ai săi s-au pichetat singuri (Adevărul)

„PSD şi-a pus cătuşe în semn de protest” (Gândul). „Fără a trânti uşa, nu avem ce negocia acum cu PSD şi PNL” (Evenimentul Zilei). „Opoziţia pierde Camera Deputaţilor” (România Liberă). „Cum şi-au împărţit baronii PSD şi PNL România” (Evenimentul Zilei). „Focuri de armă, teama de bandele de hoţi, lipsa pâinii, restricţii de circulaţie, este coşmarul pe care îl trăiesc românii din Cairo” (Adevărul). 

Ponta şi ai săi s-au pichetat singuri”, scrie Adevărul. „În timp ce greii PSD organizau manifestaţii împotriva PDL, la DNA erau aduşi pentru audieri primarii învinuiţi în acelaşi dosar cu Constantin Nicolescu. Judecătorii Tribunalului Argeş au motivat decizia de arestare preventivă a şefului Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, invocând şi că „nimeni nu-i mai presus de lege”.

PSD şi-a pus cătuşe în semn de protest”, citim şi în Gândul. Conducerea PSD a mers, in corpore, la Piteşti cu autobuzul din curtea Parlamentului. Adrian Năstase a ajuns cu maşina proprie, pierzând autobuzul plecat în trombă cu grosul echipei. Au descins cu toţii în faţa sediului PDL din Piteşti pentru a protesta faţă de ceea ce PSD a numit "abuzul politic" exercitat de PDL în cazul arestării lui Constantin Nicolescu, şeful CJ Argeş. „PSD se simte rănit într-unul dintre punctele sale vitale, Constantin Nicolescu, fire molcomă şi bonomă, fiind un sponsor generos al partidului şi organizator, pe spezele proprii, al unor plăcute "retreat-uri" de partid pe malul lacului”, notează în editorialul Gândul, Florin Negruţiu. „De asta s-a adunat tot PSD-ul la Argeş: să-şi apere însăşi structura pe care este clădit partidul, a cărui celulă de bază este baronul local, aducător de bani şi voturi. Ameninţaţi cu destructurarea partidului, pesediştii au sărit ca arşi”.

Fără a trânti uşa, nu avem ce negocia acum cu PSD şi PNL", afirmă consilierul prezidenţial, Petre Eckstein Kovacs, intrat în cursa pentru şefia UDMR. El mai declară într-un interviu pentru Evenimentul Zilei că „nu e loc în acest moment de o înţelegere a UDMR cu PSD şi PNL, deşi n-ar ezita să scoată Uniunea de la guvernare, dacă de asta depinde intrarea în Parlament”. Totodată, el reclamă presiuni exercitate de actuala garnitură de lideri ai UDMR pentru a-l impune în locul lui Marko Bela pe Kelemen Hunor, a cărui alegere, spune el, ar putea lăsa Uniunea în afara Parlamentului.

Cum şi-au împărţit baronii PSD şi PNL România”, aflaţi din Evenimentul Zilei. „Partidul Social Democrat, cu PNL aliat, va încerca, să-şi menţină dominaţia în Oltenia şi Muntenia şi să recupereze Moldova. Liberalii, cu sprijinul PSD, vor să se impună în Transilvania şi Banat în locul PDL”.

Între timp, „Opoziţia pierde Camera Deputaţilor”, anunţă România Liberă. „Deputaţii puterii încearcă astăzi să preia frâiele Camerei, prin instalarea lui Marian Sârbu (UNPR) în locul lui Ludovic Orban (PNL). Mişcările de trupe de la vârful Camerei se bazează pe decizia Curţii Constituţionale, de la mijlocul lunii noiembrie. În replică, Opoziţia va încerca să lase Puterea fără majoritatea din Senat”.

În România Liberă citiţi şi despre mitropolitul Bartolomeu Anania, care a murit ieri, 31 ianuarie, la Cluj. Înaltul ierarh, în vârstă de 89 de ani, suferea de câţiva ani de o afecţiune a inimii, care îi afecta oxigenarea organismului. „După revenirea de la clinica AKH din Viena, unde medicii au refuzat să realizeze o intervenţie pe inimă, pentru că organismul mitropolitului era prea slăbit, IPS-ul a fost ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor medicale, într-o comă indusă. Trupul său a fost depus la catedrala mitropolitană din Cluj, unde sute de credincioşi au trecut deja pentru a-şi lua rămas bun. Cel mai probabil, Bartolomeu Anania va fi depus vineri, 4 februarie, în cripta ierarhilor din catedrala clujeană. Însă amănuntele şi data exactă a înmormântării urmează să fie stabilite zilele următoare”.

Adevărul publică mărturiile unor români prinşi în răscoala din Egipt. „Focuri de armă, teama de bandele de hoţi, lipsa pâinii, restricţii de circulaţie, acesta este coşmarul pe care îl trăiesc de 8 zile românii din Cairo”. Ei au povestit pentru Adevărul cum s-au trezit cu tancurile armatei în faţa casei. 

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu