Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Programele de guvernare ale USL şi ARD, faţă în faţă (Gândul)

ARD, trista mocăniţă (Gândul) - Blaga, triluri de mierloi (Jurnalul Naţional) - România, condamnată la austeritate (România Liberă) - Oprescu a distrus Piaţa Universităţii! N-a vrut să dea un leu pentru reamenajare (Evenimentul Zilei) - Jandarmeria şi poliţia franceză se îmbracă din România (Adevărul)

 

ARD, trista mocăniţă (Gândul)

Rodica Ciobanu consider ă că "alianţa formată în jurul PD-L se lasă remorcată de mai mulţi, dar mai slabi, înlocuind locomotiva electrică cu patru împinse de abur: Blaga-Ungureanu-Neamţu-Pavelescu. Notorietatea ultimilor doi este însă la fel de minusculă ca a formaţiunilor lor (Noua Republică şi PNŢCD), iar potenţialul lor de lideri este zero. Includerea lor în cvartet le satisface acestora orgolile,  dar, din punctul de vedere al imaginii, este cea mai proastă soluţie pentru alianţă, fiindcă oferă electoratului  - care reacţionează pozitiv la  lucrurile limpezi - un amestec de voci şi o suprapunere de capete, diluându-şi, astfel, discursul şi stricându-şi fotografia. O pereche, care să se confrunte cu perechea uselistă, ar fi fost o soluţie mai clară şi mai potrivită, chiar dacă Vasile Blaga şi Mihai Răzvan Ungureanu nu au impactul electoral al lui Crin Antonescu şi Victor Ponta. Şi, de parcă faciesul nu i-ar fi suficient de trist, ARD vine cu sloganuri de inimă care îmbolnăvesc electoratul. Conştient de dificultăţile alianţei, preşedintele a prins glas pe Facebook. Este un semnal că şeful statului nu va rămâne, până la capăt, simplu spectator la show-ul electoral şi un mesaj de încurajare pentru garnitura ARD, care deja gâfie" scrie Rodica Ciobanu.

Gândul pune în oglindă programele de guvernare ale USL şi ARD.

Fie că este vorba de reducerea impozitelor pe venit şi pe muncă, de majorarea salariilor sau de diminuarea TVA, ofertele celor două blocuri politice împing orizontul de timp în care aceste măsuri se vor concretiza spre finalul guvernării 2012-2016. Toate cu argumentul că fie că nu sunt discutate şi aprobate de partenerii financiari internaţionali ai României, fie că o introducere imediată ar destabiliza bugetul.

În oferta USL, prima măsură concretă, reducerea CAS cu un punct procentual ar urma să aibă loc în 2013, în vreme ce în documentul ARD salariul minim ar urma să crească de la 1 ianuarie anul viitor. Restul măsurilor sunt desfăşurate pentru următorii trei ani, până în 2016.

Blaga, triluri de mierloi (Jurnalul Naţional)

"Ori nesimţire, ori insultă la adresa electoratului". Aşa califică Petru Calapodescu programul electoral al ARD. În opinia editorialistului, "Blaga şi ciracii săi au de dat explicaţii unde şi cum s-au drenat Bugetul ţării şi împrumuturile externe. Au de asumat blocarea fondurilor europene, din cauza - aşa cum a precizat Comisia Europeană - abuzurilor şi fraudelor săvârşite în 2009-2011, când erau ei la putere. Ca să nu mai vorbim despre distrugerea sistematică şi înverşunată a statului social, definiţie prin care însăşi Constituţia îi obliga să asigure cetăţenilor condiţii pentru un trai de o minimă decenţă. La asemenea chestiuni trebuie să răspundă Nu propunând electoratului o garnitură din care nu lipsesc Udrea, Boagiu, Igaş, Ialomiţianu, Oltean, Anastase, Trăilă, Buda, Boureanu, Baconschi. Garnitură care, astă iarnă, când strada le cerea să plece,  îi socotea pe protestatari ca fiind "o mahala ineptă" şi o "adunătură de viermi". Lesne de manipulat şi de jefuit". Intergral în Jurnalul Naţional.

România, condamnată la austeritate (România Liberă)

În următorii doi ani, România are de plătit 13 miliarde euro în contul datoriei externe (aproape 7 numai în 2013). Apoi, cum leul a pierdut aproape 5% în 2012, în condiţiile în care statul nu avea de rambursat „decât" 3 miliarde euro, pragul psihologic de 5 lei/euro nu pare greu de atins anul viitor. Iar acestea sunt doar constrângerile generate de situaţia internă. Complicaţiile merg însă mai departe.

Oprescu a distrus Piaţa Universităţii! N-a vrut să dea un leu pentru reamenajare (Evenimentul Zilei)

O zonă emblematică pentru Bucureşti a fost distrusă. Din proiectul care trebuia să o transforme într-un loc de promenadă s-a ales praful. Lucrările au început anul trecut şi ar fi trebuit să coste 1,5 milioane de euro: un milion de la Primăria Capitalei şi 500.000 de la constructor. Însă, după ce a chemat două jurii internaţionale ca să aleagă soluţia arhitecturală, Sorin Oprescu a făcut tot ce a vrut el: a eliminat stâlpii de iluminat, spaţiul verde şi a schimbat o parte din pavaj, plus multe elemente arhitecturale de detaliu. Până la urmă primăria nu a dat niciun leu. Ordinul Arhitecţiilor din România - filiala Bucureşti - tace mâlc când vine vorba să spună ceva oficial despre lucrările de renovare a Pieţei Universităţii. Neoficial, însă, arhitecţii spun că lucrarea este o „monstruozitate”.

Jandarmeria şi poliţia franceză se îmbracă din România (Adevărul)

Fabrica din Drobeta-Turnu Severin a lui Iliuţă Truţ a produs peste 100.000 de echipamente pentru instituţii de stat franceze, dar şi pentru cele din Germania şi Olanda. Colaborarea dintre firma din Mehedinţi şi Ministerul de Interne din Franţa a  început cu şase ani în urmă.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu