Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Programul economic al USL: liberalo-populist (Adevărul)

sigla-usl.jpg

Programul economic al USL: liberalo-populist

„Delta care se naşte sub Bucureşti” (România Liberă). „Ai cui sunt caii sălbatici de la Letea?” (Jurnalul Naţional). „Prima casă 4 ajunge la 1,2 mld. euro, însă startul se tot amâna” (Ziarul Financiar). „Un bucureştean din cinci s-ar înscrie în PCR” (Evenimentul Zilei). „De ce se retrage Chivu” (Gazeta Sporturilor).

Programul economic al USL: liberalo-populist. Documentul, obţinut în exclusivitate de Adevărul, este unul liberal la nivel declarativ, însă este plin de promisiuni fără acoperire. Programul economic de guvernare al Uniunii Social-Liberale propune reducerea impozitelor, o măsură de dreapta, însă şi „distribuirea echitabilă a beneficiilor“, măsură de stânga. Pe lângă "vom da, vom facilita, vom înveşti" nu sunt specificate şi capitolele bugetare ce vor fi reduse. Lipsesc frazele de genul "vom concedia, vom reduce, vom prioritiza". PSD a mai avut astfel de programe de tipul "de toate pentru toţi", iar Mircea Geoana, fostul preşedinte al Partidului Social Democrat, a recunoscut că au fost greşite

Puterea, la proba votului în Senat – anunţă acelaşi Adevărul. Senatorii dezbat astăzi moţiunea Opoziţiei pe teme de politică externă, al cărei rezultat va arăta dacă Puterea mai are majoritate.Moţiunea vine pe fondul ameninţărilor liderilor Opoziţiei, potrivit cărora mai mulţi parlamentari PDL ar urma să-şi anunţe plecarea din partid.

De ce se teme Antonescu de diasporă, editorialul României Libere e semnat de Dan Cristian Turturica “Românii din străinătate sunt printre cei mai puţin vulnerabili la manipulare. Când toată viaţa asculţi doar lălăielile unor lăutari de duzină, este uşor să uiţi că muzica poate fi cântată şi altfel decât fals. Dar în clipa în care auzul ţi se obişnuieşte cu muzică de calitate, cu greu mai poţi suporta improvizaţiile după ureche ale unor amatori plini de ifose”

Pe de altă parte, România Liberă scrie despre „Delta care se naşte sub Bucureşti. O echipă de 40 de oameni îmbrăcaţi în costume speciale, închise ermetic şi dotate cu tuburi de oxigen, va coborî în Dâmboviţa subterană, raul din beznă care colectează dejecţiile şi apa reziduală provenite de la cele două milioane de bucureşteni. Este prima dată când se curăţa tunelurile de sub Dâmboviţa, la 25 de ani de la darea acestora în folosinţă. Şuvoiul subteran este format din apele menajere provenite de la toată reţeaua de canalizare a Bucureştiului, în lungime totală de 2.473 de kilometri.

 

Mai zăbovim un pic asupra „României Libere. Culisele războiului pentru caii de la Letea. Fundaţiile care se ocupă de protecţia animalelor au solicitat de la autorităţile tulcene aproape 2.000 de hectare de teren, gratuit, pentru găzduirea cailor sălbăticiţi. Autorităţile au respins propunerea, motivând că animalele ar fi distrus habitatele protejate. Autorităţile tulcene susţin că apărătorii animalelor din Deltă ascund interese financiare

Ai cui sunt caii sălbatici din Letea? se întreabă Jurnalul Naţional. Profitând de lacunele din lege şi de bunăvoinţa primăriei, localnicii din Letea îşi revendică animalele când au chef şi le iese un ban. Acest transport a fost oprit, dar data viitoare alţi cai pot sfârşi la abator.
 

Ziarul Financiar scrie că Prima casă 4 ajunge la 1,2 mld. euro, însă startul se tot amâna. 11 bănci s-au arătat interesate să participe. Relansarea programului se amână pentru că bancherii încă aşteaptă publicarea protocolului de colaborare instituţia care administrează garanţiile oferite de stat şi nu au mers la BNR pentru a obţine avizul pe noile produse de creditare


Un bucureştean din cinci s-ar înscrie în PCR, aflam din Evenimentul Zilei. Peste o cincime din bucureşteni ar fi dispuşi să se înscrie în Partidul Comunist Roman pentru a-şi păstra slujbele, dacă această formaţiune politică ar reajunge la putere, arata o cercetare a Facultăţii de sociologie a SNSPA. Studiul a fost efectuat în perioada 5-20 aprilie, în Bucureşti, pe un eşantion de 1116 persoane, intervievate la domiciliu.

De ce se retrage Chivu, Gazeta Sporturilor merge pe mâna lui Dominique Antognoni, ziaristul care a urmărit în ultimii ani de la faţa locului cariera lui Chivu în Italia. “a spus adio naţionalei pentru că îl doare sufletul. Şi se vede că îl doare numai pe el”. Plecarea lui Chivu de la echipa naţională de fotbal prinde titlu de prima pagină şi în Evenimentul Zilei. Naţională în degringolada, notează EVZ care a aflat că şi Răzvan Lucescu ar fi pe picior de plecare, după meciul cu Bosnia.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu