Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD, Moş Crăciun pentru PDL (România Liberă)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

În ce fel de ţară trăim? (Evenimentului Zilei). Incompetenţa primarului, mascată prin greva foamei” (Adevărul).

PSD, Moş Crăciun pentru PDL La insistenţele USL, Mircea Geoană a pierdut şi şefia Senatului. Revocarea să deschide competiţia pentru preşedinţia Camerei Superioare. Dacă la USL situaţia este clară, în tabăra puterii balanţa atârnă în favoarea PDL, deşi sunt voci în UDMR care spun că funcţia ar trebui „logic" să revină Uniunii. Vasile Blaga şi Radu Berceanu sunt candidaţii favoriţi în cursa în care intră şi Titus Corlăţean, scrie România Liberă. Sabina Fati considera în editorial ca “Victor Ponta a sacrificat cel mai important fotoliu deţinut de Opoziţie pentru a scăpa de rivalul său Mircea Geoană, fără ca PSD să câştige altceva în schimb. În paralel, USL lansează campania de suspendare a preşedintelui, ştiind, la fel ca în cazul lui Geoană, că nu poate strânge suficiente voturi pentru a duce demonstraţia la bun sfârşit. Cu cât găsesc mai multe motive pentru a-l scoate pe Traian Băsescu din joc, cu atât liderii Opoziţiei fac însă mai multe erori.”

“M.Geoana şi-a dezbrăcat caracterul până dincolo de chiloţi” – notează Cristian Tudor Popescu în Gândul “Când, după probabil cele mai jenante momente din istoria politică postdecembristă, Biroul Permanent (al Senatului – n.red) l-a dat jos de pe scaun, fostul diplomat, ambasador şi ministru de externe a ajuns cu injuriile până la antimaghiarisme xenofobe demne de C.V.Tudor: "Ce cadou vor cretinii ăştia să facă naţiunii, să ajungă Marko Bela al doilea om în stat!"."Băiatul fin " născut dintre "tovarăşi", mit al politicii post' 89, a dat un cap în gura civilizaţiei politice din România demn de Vanghelie sau Mazăre.” Consideră CTP

În ce fel de ţară trăim? se întreabă în editorialul Evenimentului Zilei profesorul universitar Vlad Nistor şi concluzia este trista “trăim într-o ţară fără de speranţă.”

Destul de pesimist se arăta şi Cristian Hostiuc, în Ziarul Financiar. “Cel mai înfricoşător an din punct de vedere financiar pentru întreaga Europă a prins România cu un sistem bancar extrem de dezechilibrat. Două ţări, Austria şi Grecia, decid pentru 55% din sistemul bancar românesc. Dezechilibrele, din punct de vedere al concentrării acţionariatului în sistemul bancar românesc pe două-trei ţări, lovesc acum în plin. Şi băncile străine sunt captive aici pentru cât au finanţat, dar şi România este captivă. Cum ar veni, fiecare a ajuns prizonierul celuilalt. Cine evadează primul şi cât mai rămâne din el?”

Ziarul Financiar are o idee despre cum ar putea economisi statul 200 de milioane de euro – prin mutarea ministerelor în Palatul Parlamentului, de exemplu sau în alte spatii mari deţinute de stat . Cele 15 ministere reprezentate în Cabinet, alături de Ministerul Public, Secretariatul General al Guvernului şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului au consumat în acest an de la buget aproximativ 500 milioane euro numai pentru întreţinerea propriilor sedii.

În Adevărul despre Incompetenţa primarului, mascată prin greva foamei. Forma extremă de protest a primarului PSD-ist din oraşul hunedorean Brad, care ieri se afla în a treia zi de greva foamei pe motiv că Guvernul nu-i alocă bani pentru a rezolva problema încălzirii în municipiu, se dovedeşte a fi lipistă de temei. Practic, dacă ar fi dorit, primarul Florin Cazacu putea rezolva cu uşurinţă problema agentului termic în municipiul Brad, astfel încât cei aproximativ 10.000 de locuitori să nu sufere de frig în această iarnă. Soluţia i-a fost oferită de reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor care, printr-o adresă expediată în luna iulie a acestui an, îi solicită primarului Cazacu să încheie un contract de depozitare a cantităţii de 4.000 de tone de păcură cu societatea Electrocentrale Mintia. Astfel, Guvernul ar fi dispus eliberarea acestei cantităţi din rezerva de stat.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu