Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Puterea pierde Senatul (Adevărul)

"Ce efecte are greva USL" (România Liberă). "Începe marea renegociere cu FMI" (Jurnalul Naţional)."Statisticile internaţionale îi contrazic pe bancheri" (Ziarul Financiar). "Fiii gerului fac 8 km pe zi la -18 grade Celsius" (Evenimentul Zilei).

Puterea pierde Senatul. Adevărul scrie că Coaliţia de guvernare nu-şi mai poate aprobă legile în Senat, chiar dacă are o majoritate la limită. Prezenţa integrală a senatorilor PDL, UDMR şi UNPR este imposibil de asigurat

"Ce efecte are greva USL". În România Liberă citiţi dspre cele două Camere că s-au reunit în sesiune, dar doar pentru a-şi alege conducerile şi pentru a vorbi, pe holuri sau în faţa camerelor tv, despre aşa-zisa grevă parlamentară a opoziţiei. Reprezentanţii USL au venit în prima zi a sesiunii parlamentare pentru a-şi propune oamenii în conducerile celor două Camere: vicepreşedinţi, chestori şi secretari. Şi pentru a lăsa să se înţeleagă că nu sunt dispuşi să renunţe, pe perioada grevei, nici la deplasările în străinătate.

"Asemenea străzilor, întreaga viaţa publică românească pare a fi îngheţată" notează Vlad Nistor în Evenimentul Zilei. “Opoziţia părea că se află pe punctul de a face un pas important în confruntarea politică, demisia tututror deputaţilor şi senatorilor USL din Parlamentul României. Din nefericire Opoziţia nu a făcut decât o jumătate de pas înainte prin retragerea din Parlament, cu renunţarea la toate drepturile salariale şi la celalalte beneficii ale calităţi de parlamentar, în speranţa unei repoziţionări a actualei puteri, în speranţa declanşării alegerilor anticipate. Oare cine şi cum v-a sparge gheaţa?

Între timp, s-a petrecut a 20-a zi de protest în Piaţa Universităţii, la –20 grade Celsius. Jurnalul Naţional notează că au venit vreo o sută de curajoşi, dotaţi cu o staţie de amplificare portabilă şi două boxe pentru ca scandările antiprezidenţiale să se audă.

"Începe marea renegociere cu FMI". Instituţia vrea rezilierea contractelor hidro, noi vrem amânarea liberalizării gazelor. Fondul Monetar Internaţional (FMI) l-a urecheat public pe ministrul Ion Ariton (foto) pentru situaţia unor companii din subordinea Ministerului Economiei precum Termoelectrica şi Oltchim, şi a cerut rezilierea mai rapidă a contractelor cu „băieţii deştepţi”.

"Statisticile internaţionale îi contrazic pe bancheri", aflăm din Ziarul Financiar. Austriecii au scos 2 mld de euro din România în T3 2011, iar francezii 800 mil euro. Expunerea locală a băncilor străine a scăzut în toamna trecută, cu 2,6 mld euro, deşi unii jucători au adus bani în plus. 

Revenim la Evenimentul Zilei pentru un reportaj: "Născuţi în congelator: Fiii gerului fac 8 km pe zi la -18 grade Celsius". Patru pici de 7-8 ani din Runcu Mare (Hunedoara) se hârjonesc în frigul cumplit de parcă ar fi vară. Doi dintre ei nici n-au mănuşi. Zilnic fac 4 km dus şi 4 întors pentru a ajunge la şcoală şi nu se plâng nicio secundă.

"Viscolul nostru, cel mai scump din Europa". În ţările care previn înzăpezirea cu panouri de apărare antiviscol, întreţinerea de iarnă a drumurilor şi a căilor ferate este de două ori mai ieftină decât în România. Detalii în Adevărul.