Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regimul în blană de nurcă (Gândul)

„2010... Bine că se termină!” (Adevărul). „2010 e anul în care Boc a căzut în picioare de patru ori (Evenimentul Zilei). „PDL contra E: buline pe alimente – portocaliu pentru cele care trebuie consumate cu moderaţie, roşu pentru cele nesănătoase” (Gândul). „Munca la domiciliu ar fi soluţia pentru viitoarele mame” (Evenimentul Zilei). „Românii nu se grăbesc să-şi asigure locuinţele” (Adevărul). "Cea mai sângeroasă frontieră a Europei" (România Liberă).

Regimul în blană de nurcă”, este titlul editorialului semnat de Rodica Ciobanu în Gândul. „Guvernul încheie anul 2010 cu o imagine triumfală: Elena Udrea, învăluită în blănuri de vizon şi cu braţele pline de trandafiri roz, ieşind de la petrecerea de aniversare, precum o divă de la premieră. Opulenţa afişată de Elena Udrea sfidează criză economică şi face ca îndemnul la strânsul curelei, adresat de guvernanţi cetăţenilor, să sune ca o bătaie de joc. Doamna Udrea întruchipează, mai bine decât Emil Boc, Guvernul şi PD-L, iar prin strânsele legături cu Traian Băsescu, simbolizează regimul. O minimă preocupare faţă de structurile politice din care face parte i-ar fi dictat o altfel de apariţie publică”.

2010... Bine că se termină!”, scrie Vlad Epurescu în Adevărul.Am reţinut din 2010 reducerile salariale, reducerile de personal, aşa-zisele mitinguri de protest şi minciunile politicienilor. De ce este bine să ţinem minte toate aceste lucruri ce ni s-au întâmplat în 2010? Pentru că ceea ce nu te doboară te întăreşte şi, dacă am supravieţuit acestui an, sigur o vom face şi în 2011”, notează Vlad Epurescu.

Evenimentul Zilei ne reaminteşte că „2010 e anul în care Boc a căzut în picioare de patru ori. După ce în 2009 a intrat în istorie ca singurul premier demis de Parlament în 20 de ani, Emil Boc s-a confruntat şi în acest an cu un record negativ. În 2010, Opoziţia a depus cele mai multe moţiuni de cenzură din 1993 încoace. PSD şi PNL au încercat să repete scenariul căderii guvernului de patru ori: o dată în iunie şi octombrie şi de două ori în decembrie”.

Tot Evenimentul Zilei scrie că „munca la domiciliu ar fi soluţia pentru viitoarele mame”. Părinţii care trebuie să se întoarcă la serviciu după ce copilul a împlinit un an pot negocia cu şefii posibilitatea de a munci de acasă, pe aceiaşi bani. Doar dacă domeniul o permite.

Acelaşi ziar,Evenimentul Zilei, atrage atenţia că „certificatul energetic devine obligatoriu din 2011”. Cei care vând sau închiriază locuinţe vor fi obligaţi să obţină certificatul de performanţă energetică. Fără acest act nu pot fi legalizate tranzacţiile la notar. Preţurile pentru întocmirea unui astfel de certificat variază în funcţie de specificul clădirii, dar şi de auditor. Ca medie, se ridică la 3-5 euro pe metru pătrat, fără TVA.

PDL contra E: buline pe alimente – portocaliu pentru cele care trebuie consumate cu moderaţie, roşu pentru cele nesănătoase”. Gândul se ocupă de propunerea senatorului democrat liberal, Dumitru Florian Staicu, care a iniţiat un proiect de lege potrivit căruia pe ambalajele alimentelor ar urma să fie aplicate buline colorate care să arate cât de sănătoase sunt. Astfel, bulina verde va fi lipită pe alimentele sănătoase, care pot fi consumate zilnic, fără riscuri, bulina portocalie pe cele din care trebuie să mănânci cu moderaţie, iar bulina roşie pe produsele care conţin substanţe sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii. Potrivit iniţiatorului, împărţirea produselor în sănătoase, mai puţin sănătoase sau nesănătoase ar urma să fie făcută de către Ministerul Sănătăţii. „Comisia Europeană a respins propunerea pentru că avertizarea ar putea fi falsă şi ar putea induce în eroare consumatorii", a declarat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, pentru Gândul. De asemenea, în varianta online a ziarului găsim, „mersul statuilor prin Bucureşti”. Primăria a investit până acum cinci milioane de euro şi pregăteşte noi proiecte pentru 2011. Este vorba, între altele, de refacerea a trei opere de artă din parcurile Herăstrău şi Carol. Este vorba de Aleea Cariatidelor, Grota şi Fântâna George Gr. Cantacuzino.

Românii nu se grăbesc să-şi asigure locuinţele”, constată Adevărul. „Puţin peste 300.000 de proprietari, dintre cei peste opt milioane, au încheiat asigurarea obligatorie a locuinţelor, deşi termenul-limită este 15 ianuarie 2011. Neasiguraţii riscă amenzi de până la 500 de lei”.

Adevărul are o informaţie în exclusivitate: „Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi va primi anul viitor electricitate produsă de Hidroelectrica şi de mai multe termocentrale, la acelaşi preţ cu cel plătit de faimoşii "băieţi deştepţi" din energie, adică mult sub media pieţei”. Fostul Sidex devine al doilea colos industrial din România, după Alro Slatina, care primeşte ajutor de la sectorul energetic pentru relansarea producţiei. Dezvăluirea a fost făcută de ministrul Economiei, Ion Ariton.

România Liberă se concentrează pe "cea mai sângeroasă frontieră a Europei". „Sârmă ghimpată, mitraliere, câmpuri minate, cadavre plutind pe Dunăre, femei şi bărbaţi masacraţi pe fâşia verde. Aceasta a fost cea mai sângeroasă frontieră a Europei, după cum au catalogat-o, încă din anii 1980, organizaţiile umanitare din Vest. Regimul de la Bucureşti a vrut să oprească exodul românilor spre libertate, construind împotriva propriului popor o fortăreaţă, în timp ce zeci de mii de oameni încercau să fugă, prin Serbia sau Ungaria, spre Occident”. Nici azi nu se cunosc proporţiile dezastrului. Doi oameni încearcă de peste zece ani să facă trecutul să vorbească.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu