Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România interimară (Adevărul)

Caracatiţa corupţiei. USL a activat reţeaua din justiţie a lui Cătălin Voicu (Evenimentul Zilei) - Ucrainizarea României (România Liberă) - Kovesi şi Morar îşi apără reduta. Cu dinţii (Jurnalul Naţional) - Colonia România (Gândul)

 

Caracatiţa corupţiei. USL a activat reţeaua din justiţie a lui Cătălin Voicu (Evenimentul Zilei)

În plin scandal al suspendării preşedintelui Traian Băsescu, Uniunea Social- Liberală a încercat resuscitarea reţelei senatorului PSD, Cătălin Voicu. Ţinta politicienilor era numirea în funcţiile de procuror general al României şi de şef al DNA a doi magistraţi controversaţi: un membru în CSM, George Bălan şi consilierul acestuia, Marcel Sâmpetru. Pasul doi era blocarea dosarelor penale deschise de DNA liderilor USL. Schimbarea procurorului general, Laura Codruta Koveşi, şi a procurorului-şef DNA, Daniel Morar, urma să aibă loc în perioada în care preşedinte- interminar este Crin Antonescu.

Ucrainizarea României (România Liberă)

Sabina Fati crede că „insurecţia desfăşurată de Ponta&Antonescu, adeziunea instinctivă faţă de populism, dezgustul faţă de legi şi războiul sistemic pentru aruncarea României în afara Uniunii Europene de oameni din interiorul instituţiilor, care vor să câştige bani şi poziţii fără să fie încurcaţi de Bruxelles, arată că ceasul poate fi dat înapoi, iar România poate ajunge din nou la fel ca în 2004 sau chiar mai rău, urmând modelul Ucrainiei până în cele mai mici detalii. În această cheie ar putea fi cittă şi ameninţarea pe care i-a transmis-o procurorul Sâmpetru, jurnalistei Ondine Gherguţ, după ce a dat publicităţii stenogramele despre aspriaţiile pe care le avea el şi procurorul Bălan, care sperau că Victor Ponta îi propulsa în fruntea Parchetului Genral si a DNA. "S-a pus cu noi: o îngropăm", acesta e mesajul de intimidare, care ar trebui să o sperie pe cea mai titrată ziaristă de investigaţii din România”.

Kovesi şi Morar îşi apără reduta. Cu dinţii (Jurnalul Naţional)

Pentru Sorin Roşca Stănescu este o certitudine că avem de-a face cu o “speţă tipică pentru modul în care funcţionează, din interiorul Procuraturii şi DNA, poliţia politică a regimului Traian Băsescu. Informaţii, care nu se găsesc decât la procurorul de anchetă, transpiră “pe surse”. Cu alte cuvinte, Morar şi Kovesi, în mod ilegal, au avut acces la informaţii reale sau imaginare dar, oricum, informaţii din dosar. Pe care, încălcând legea, le-au dat mai departe unor jurnalişti. În ce scop? În scopul de a influenţa opinia publică în detrimentul persoanelor anchetate. Curat poliţie politică. Dar şi curat infracţiune. A doua certitudine este că una din ţintele colaterale este premierul Victor Ponta. Iată ce se poate întâmpla atunci când şefii Parchetelor sunt numiţi politic. Devenind procurori ai statului. Iar nu magistraţi”.

România interimară (Adevărul)

În opinia lui Mircea Vasilescu “vestea cea mai proastă însă este că domnii Antonescu şi Ponta deja şi-au arătat limitele. Au demonstrat că, în afară de manevre pentru destituirea lui Traian Băsescu, nu sunt în stare de altceva şi nu se poate pune nicio bază pe „anvergura" lor politică. Victor Ponta a zis că nu e de acord cu taxa radio-TV, ministrul Agriculturii că TVA-ul la pâine va fi de 9%. Ne-am pricopsit! Ce viziune pe termen lung, ce planuri măreţe de redresare a economiei! Câtă prosperitate se va cuibări în buzunarele noastre!”

Colonia România (Gândul)

Florin Negruţiu explică încă o dată de ce a reacţionat lumea occidentală atât de dur la ceea ce se întâmplă zilele acestea în România. “Pentru că s-a speriat. S-a speriat nu pentru că Ponta îl dă jos pe Băsescu. Cred că pentru mulţi Băsescu nici nu există. Ceea ce a produs cu adevărat stupefacţie e că, într-o ţară considerată stabilă, un grup de indivizi, motivând că lucrează în numele poporului, îşi permite să calce totul în picioare - reguli, proceduri, instituţii - pentru a prelua urgent puterea totală. Or, manualul de bune practici democratice ne spune că puterea se obţine doar în urma alegerilor, respectând toate regulile jocului şi arbitrii. Victor Ponta, anunţa miercuri seară la Bruxelles, după o discuţie cu Martin Schultz, preşedintele PE: Vom respecta decizia CCR la referendumul din 29 iulie. Să vedem dacă-l ţine până acasă.”

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu