Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii nu vor să-şi piardă judeţele (Jurnalul Naţional)

romanii-nu-vor-sa-piarda-judetele.png

Românii nu vor să-şi piardă judeţele

„Cum se vede nouă hartă a României în Ţinutul Secuiesc (Gândul.info). De ce costa 100.000 euro o anchetă despre benzinarii României” (România Liberă). Pe moşia lui Dragnea, UE şi-a pus mâinile-n cap” (Evenimentul Zilei). 7 ani cu Bechtel” (Adevărul). Chiulangiul Europei” (Adevărul). „Ce boli trădează aspectul fizic” (Evenimentul Zilei).

Românii nu vor să-şi piardă judeţele. De vreme ce decizia de a redesena harta administrativă a ţării  este una politică şi nu este susţinută de nici un studiu, Jurnalul Naţional a făcut un sondaj prin ţară, întrebându-i pe români ce părere au despre planurile puterii, iar concluzia nu a fost în favoarea ei.

„Cum se vede nouă hartă a României în "Ţinutul Secuiesc"”. Gândul.info are un reportaj pe această temă. Există un lucru asupra căruia opiniile maghiarilor şi ale românilor din Secuime sunt identice: proiectul preşedintelui Băsescu şi al PDL-ului de transformare în megajudeţe a celor opt regiuni de dezvoltare. "E o prostie, lansată în scop doar electoral, care ar costa enorm şi n-ar putea funcţiona nicicum!" au calificat la unison acest proiect toţi cei cu care Gândul a stat de vorbă.

“Bătălia pentru România a început” considera Stelian Tănase în Adevărul “Miza jocului a crescut enorm, ca şi cacialmaua. Dar ce contează în politică este exclusiv scopul, adică alegerile şi prada aferentă, România. Această aşa-zisă discuţie despre regionalizare aruncă ţara în haos şi anarhie, exact când România abia îşi mai trage sufletul şi când are nevoie de linişte mai mult ca oricând”.

Sabina Fati e de părere, în România Liberă, că “Ideea redesenării hărţii administrative a României cu un an înaintea alegerilor  este periculoasă fiindcă aruncă în spaţiul public nu doar frustrările politicienilor, ci şi orgoliile şi tentaţiile revanşelor istorice”

Din România Liberă aflăm “De ce costă 100.000 euro o anchetă despre benzinării României”.  Practic, este un interviu cu preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. El a descris într-un interviu investigaţiile pe care instituţia le derulează şi care sunt costurile acestora. Chiriţoiu explică cum s-a ajuns la cele trei amenzi gigant pentru Orange, Vodafone şi Poşta Română, şi care sunt pieţele unde Consiliul Concurentei a demarat câteva investigaţii noi. Aflăm cu aceeaşi ocazie că juriştii Consiliului Concurenţei se luptă în sute de procese în instanţă cu case de avocatură redutabile, care apără mari firme din România amendate cu zeci de milioane de euro de inspectorii de la Concurenţă.

Că tot pomeneam de bani, Evenimentul Zilei se ocupă din nou de scandalul banilor europeni: „Pe moşia lui Dragnea, UE şi-a pus mâinile-n cap”. România riscă să se trezească cu finanţarea europeană blocată în urma neregulilor în cheltuirea banilor. În câteva zile, un raport al Comisiei Europene va clarifica această situaţie, însă veştile de până acum nu sunt deloc bune. Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Răzvan Murgeanu, arată care sunt principalii vinovaţi, dintre autorităţile statului, de situaţia creată. Cel mai vehiculat nume în acest scandal este cel al preşedintelui CJ Teleorman, PSD-istul Liviu Dragnea.

„7 ani cu Bechtel”. Adevărul face bilanţul. Astăzi, cu doi ani înaintea termenului-limită, e gata 12% din lungimea Autostrăzii Translivania, după o cheltuială de peste două miliarde de euro, adică exact suma estimată iniţial pentru întreaga autostrada. Între timp, 5 miniştri s-au perindat pe la Transporturi. Autostrada Transilvania  este cel mai controversat proiect dezvoltat pe bani publici, exclusiv din fonduri guvernamentale.

Rămânem la Adevărul cât să aflăm ca Gigi Becali este „Chiulangiul Europei”.  Eurodeputatul George Becali a participat la mai puţin de 30% din şedinţele de la Bruxelles ori Strasbourg. Fiecare din statele membre UE are parlamentari care lipsesc la şedinţele din plen. Italianul Giuseppe Gargani are, de exemplu, o prezenţă de 50% . Socialistul ceh Jiri Havel îi ţine companie la jumătatea clasamentului.

În fine, „Ce boli trădează aspectul fizic”. Evenimentul Zilei ne spune că ochii roşii, pliurile pe lobul urechii şi roşeaţa pielii pot indica boli cardiovasculare, pielea galbenă trădează afecţiuni ale stomacului şi ficatului, iar forma urechilor poate spune dacă suferiţi de cancer.