Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ruşii lasă şase bombe cu ceas în industrie (Adevărul)

Combinatele Mechel nu vor fi închise. Vânzarea este una dintre variante (Bursa) - Ce se alegea de Oltchim fără Domnu' Dan şi de ce Gazprom a dat bir cu fugiţii (Evenimentul Zilei) - Ocolul Pământului în 10 zile (Jurnalul Naţional) - Regele Mihai îşi pregăteşte succesorul. Cine mai mizează pe monarhie? (România Liberă).

 

Ce se alegea de Oltchim fără Domnu' Dan şi de ce Gazprom a dat bir cu fugiţii (Evenimentul Zilei)

Lucian Davidescu crede că prezenţa lui Dan Diaconescu la Oltchim este spectaculoasă dar irelevantă. În schimb, absenţa Gazprom e ignorată dar decisivă, crede jurnalistul. Gazprom avea destui bani să răscumpere toate creanţele. Şi-atunci, de ce s-a retras? Scenariul "inocenţei" este că Gazprom a schimbat tactica. Văzând că i se cere ceva ce nimeni altcineva nu-şi permite - să plătească datoriile istorice - gigantul rus putea fi tentat să încerce intrarea pe poarta investitorilor de mâna a doua, cărora nu li se cere nimic. Caz în care fie aşteaptă reluarea privatizării în alte condiţii, fie încearcă să negocieze cu câştigătorul.

Scenariul "vinovăţiei" este că preluarea a fost negociată discret până aproape în ultima clipă, însă până la urmă părţile nu s-au înţeles. Iar singurele puncte decisive într-o astfel de negociere nu sunt valuta şi offshore-ul în care e deschis contul, ci suma şi termenul de plată.

Ocolul Pământului în 10 zile (Jurnalul Naţional)

Sorin Roşca Stănescu scrie despre goana lui Dan Diaconescu după bani, prin Europa şi tema Oltchim care pare să devină de tip geostrategic. “Observăm că Federaţia Rusă simte nevoia să intervină. Nu ştim în ce sens. Dar, cu certitudine, nu poate să nu aibă o importantă semnificaţie vizita ambasadorului de la Moscova la Ministerul Industriilor. Şi nici nu poate fi lipsită de substanţă vizita pe care ieri a făcut-o Dan Diaconescu la Ambasada Statelor Unite. Pentru ca situaţia să devină şi mai complicată, mai circulă zvonul că Ministerul român de Externe ar fi notificat Ministerul de Externe rus, solicitând Guvernului acestui stat să nu intervină în vreun fel în desfăşurările campaniei electorale de la Bucureşti. Tot cu aluzie la Oltchim”.

Ruşii lasă şase bombe cu ceas în industrie (Adevărul)

Concernul rus Mechel vinde şase unităţi siderurgice din ţara noastră, împreună cu alte 10 ţări din Europa şi Rusia. Dacă transferurile nu vor reuşi, viitorul este incert pentru aproape 6.000 de români. 

Combinatele Mechel nu vor fi închise. Vânzarea este una dintre variante (Bursa)

Combinatele Mechel nu vor fi închise, ci vor continua să funcţioneze în regim normal, a spus Olga Chumakova, şefa reprezentanţei Mechel la Bucureşti. Domnia sa a declarat că vânzarea combinatelor (Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel) reprezintă doar una dintre posibilele variante de rezolvare a situaţiei de la Mechel, adăugând că nu există niciun investitor care să-şi fi manifestat interesul pentru cumpărarea vreunuia dintre combinate.

Regele Mihai îşi pregăteşte succesorul. Cine mai mizează pe monarhie? (România Liberă)

Sabina Fati scrie despre principele Nicolae. El “nu ştie, încă să vorbească bine româneşte şi spre deosebire de bunicul său, Regele Mihai, nu a fost crescut să conducă o ţară. În schimb a fost educat să se poarte ca un gentlemen. Ar putea oare acest tânăr venit din Marea Britanie să se acomodeze cu politica autohtonă şi să joace un rol, mai mult sau mai puţin deocorativ în viitorul României? Tot mai mulţi români ar prefera un sistem politic bazat pe onoare, nu pe cârdăşie, o elită care să aibă maniere şi în cele din urmă chiar o camarilă, care să nu se răstească şi să nu latre, nici în casă, nici în afara ei. Mulţi şi-ar dori o clasă politică mai spălată, care să renunţe la găinării şi la limbajul de cartier, care să nu reproducă la nivel naţional spiritul de gaşcă dobândit printre blocuri sau la şcolile de mâna a doua. Monarhia ar putea deveni arbitru într-o ţară sleită de bătălii interne în care toţi au fugit spre extreme şi nimeni nu a mai rămas la centru, deşi nu trebuie uitată nici lecţia interbelică, din care putem afla cum a fost coruptă regalitatea de politică şi în cele din urmă cum s-a balcanizat monarhia autohtonă”.

 

 
Magda Prelipceanu, revista presei româneşti