Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sacii cu bani. Ţara unui clovn (Gândul)

La Oltchim s-au întâlnit hoţu’ cu prostu’ (Jurnalul Naţional) - DD, şah-mat la VP (Adevărul) - „Operaţiunea Morar“ strică planurile USL la Justiţie (România Liberă) - Vasile Cepoi, doborât de dezvăluirile EVZ

La Oltchim s-au întâlnit hoţu’ cu prostu’ (Jurnalul Naţional)

DD şi-a jucat rolul magistral, apreciază Dan Constantin, pentru că a scos ce a vrut din privatizarea care nu va avea loc. “Când cineva scoate panglici pe nas şi le prinde în joben, apoi le trece prin mânecă, le îndeasă în baston, şi apoi scoate un porumbel din lemn evident că lasă lumea cu gura căscată. Deşi nivelul circului oferit este de nivelul unui târg prăfuit, hoţul şi-a găsit prostul perfect instalat într-o înaltă funcţie administrativă. După cum au decurs lucrurile, carul cu proşti nu s-a răsturnat la Caracal, ci pe Calea Victoriei, în sediul Ministerului Economiei” consideră Dan Constantin, redactor şel al JN.

Sacii cu bani. Ţara unui clovn (Gândul)

Guvernul Ponta a încercat să privatizeze Oltchim "la mişto" şi s-a fript, scrie Victor Rotariu în editorial. “Scopul guvernului nu a fost în niciun moment salvarea Oltchim, ci salvarea imaginii proprii. Dă prost să dai 3.000 de oameni afară în prag de alegeri generale. Pur şi simplu nu a ştiut cum să scape mai repede de o companie de stat pe care, rând pe rând, au "muls-o", direct sau indirect, o pleiadă de polticieni sau de apropiaţi ai acestora. Aşa că guvernul a pregătit terenul pentru a putea da Oltchim primului venit. Premierul Ponta a anunţat luni seară sfârşitul circului. Fals. Circul continuă. Când în mai puţin de jumătate de an guvernul schimbă şapte miniştri, când singura soluţie pentru a atinge deficitul bugetar este tăierea masivă a investiţiilor, când peste 100.000 de voturi de la referendumul pe care l-a organizat guvernul Ponta ar putea fi false, când universitatea care i-a dat titlul de doctor premierului i-a pus eticheta de "copy-paste", când Transporturile includ "şpaga" în caietele de sarcini şi când atitudinea generală este că toţi greşesc numai guvernul Ponta nu, atunci este clar că circul va continua, chiar şi cu un clovn mai obosit, mai trist”. 

DD, şah-mat la VP (Adevărul)

În opinia lui Grigore Cartianu episodul Oltchim va avea efectul unui cutremur asupra procentelor PSD. “Şi va fi, probabil, piatra de mormânt a politicianului Victor Ponta. Ce paradox! Băsescu, Blaga, Boc, Barroso, Reding, Merkel, Gordon n-au muşcat din zestrea electorală a lui Ponta cât o face „şoricelul" din Caracal. Nici aventura pucistă ori plagiatul lui Dottore, nici argumentele de bun-simţ ale unor lideri europeni nu l-au ruinat politic pe Marele Mitoman, dar şmecheria mediatică a lui Dan Diaconescu este pe cale s-o facă” crede Grigore Cartianu. Adevărul a socotit că Dan Diaconescu şi-a făcut reclamă gratis de 256 de milioane de euro. Atât ar fi trebuit să plătească DD pentru a obţine aceeaşi vizibilitate la televiziuni, dacă n-ar fi existat privatizarea Oltchim. El a „investit“ însă doar 120.000 de euro, garanţia pe care a pierdut-o pentru că nu achită preţul acţiunilor.

„Operaţiunea Morar“ strică planurile USL la Justiţie (România Liberă)

Actualul şef al DNA, Daniel Morar, are toate şansele să conducă Parchetul General cel puţin până la alegerile generale. După numirea lui Morar ca interimar la conducerea acestei instituţii, USL nu are practic nici o pârghie pentru numirea altei persoane până pe 9 decembrie, dacă respectă procedurile legale. Numirea lui Daniel Morar în fruntea Parchetului General poate fi interpretată şi ca o lovitură dată actualei puteri care dorea înlocuirea şefilor Ministerului Public şi DNA cu persoane fidele. În acest context a fost interpretată şi numirea grăbită a Monei Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei în perioada în care Traian Băsescu era suspendat. Mona Pivniceru este cunoscută ca un adversar al celor doi, dar în special al lui Daniel Morar.

Vasile Cepoi, doborât de dezvăluirile EVZ

Bănuit de conflict de interese, Vasile Cepoi şi-a dat ieri demisia din funţia de ministru al Sănătății Atribuţiile lui Cepoi au fost preluate de subsecretarul de stat Raed Arafat, pentru cel mult două luni. Ministrul demisionar devine în schimb consilier al premierului pentru a se ocupa în continuare de coordonarea proiectului noii Legi a Sănătăţii, de care a fost însărcinat încă din vremea ministrului UDMR Ritli Ladislau. Surse politice vorbesc de ipoteza revenirii lui Eugen Nicolăescu pe scaunul de la Sănătate, fost ministru în perioada 2005-2008. 21 de miniştri s-au perindat la Sănătate după Revoluţie, un record care n-a mai fost atins la niciun alt minister.

 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu