Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şansele lui Traian Băsescu de a reveni la Cotroceni (Evenimentul Zilei)

Trădarea României (România Liberă) - Care Ponta? (Gândul) - Băsescu merită o statuie. A înşelătoriei (Jurnalul Naţional) - Indiferent de rezultatul referendumului, de luni încheiaţi disputele politice şi treceţi la economie! (Ziarul Financiar)

 

Trădarea României (România Liberă)

“Documentul prin care liderii USL se angajează să desfiinţeze Curtea Constituţională, Direcţia Naţională Anticorupţie, Agenţia Naţională de Integritate şi Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii se ridică până la un act de trădare naţională. Cu acest document, USL se plasează în afara jocului democratic legitim şi devine principalul adversar al intereselor României. În aceste condiţii, boicotarea referendumului devine o datorie civică” scrie Cristian Câmpeanu.

Care Ponta? (Gândul)

Marian Sultănoiu se întreabă “cât de smintit să fie cineva ca să creadă că tu, premier, alături de ceilalţi capi ai USL - formaţiune majoritar-parlamentară, guvernamentală şi prezidenţial-interimară -, semnezi ca primaru', că eşti "de acord, în principiu, cu lista obiectivelor propuse de entităţi componente ale Consiliului Naţional al Societăţii Civile", fără să fi consultat, vreo secundă, opisul cu pricina, ca să vezi despre ce e vorba? ! Dacă aşa stau lucrurile, ce încredere se mai poate avea în premierul României? Poate că mâine semnează, cu aceeaşi dezinvoltură, că e de acord, "în principiu", cu "o altă listă" prin care împarte, fără să ştie, unor "băieţi deştepţi", câteva obiective economice ori strategice, poate chiar componente ale scutului de la Deveselu”.

Şansele lui Traian Băsescu de a reveni la Cotroceni (Evenimentul Zilei)

“Istoricii vor stabili, probabil, după ce vremurile or să se liniştească, cum şi de ce a câştigat Traian Băsescu de atâtea ori, până astăzi, toate bătăliile electorale la care a participat” notează Horia Tabacu. Jurnalistul trece în revistă câteva argumente care “ne-ar putea face să-i acordăm mari şanse lui Traian Băsescu de a reveni la Cotroceni. Dacă sistemul de vot nu ar fi deliberat neglijent, cu posibilităţi nelimitate de fraudă. Dacă USL-ul a jucat până astăzi fără mănuşi, nu văd de ce ar da dovadă de corectitudine exact în momentul, mai exact în ziua când visele lor s-ar putea împlini.Din aceste motive se pare că primarii multor localităţi din ţară au o normă de buletine de vot (chiar nule) care trebuie să ajungă în urne. Doar pentru a se întruni cvorumul necesar validării referendumului. Sunt voci care afirmă că acest plan este bine pus la punct, altele care spun că ar trebui furate prea multe voturi şi, totuşi, nu este posibil. Vom vedea!”

Băsescu merită o statuie. A înşelătoriei (Jurnalul Naţional)

Petru Calapodescu crede că se vor fura circa 2 milioane de voturi. “Dar le fură exact Băsescu şi gaşca lui, cu complicitatea unor parteneri de pe la Bruxelles, inclusiv a agitatei doamne Viviane Reding şi a domnului Barroso, care au impus României ceea ce Comisia de la Veneţia dezavuează: fixarea pragului de validare la 50%+1 din cetăţenii încrişi pe listele de alegători valabile acum... 10 ani!… premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar Crin Antonescu - neobservând capcana - au acceptat prea uşor presiunile de la Bruxelles. Cu deplin respect pentru valorile şi practicile UE, pentru democraţie, piedica pragului nu trebuia instalată, aşa cum, de altfel, nu se procedează nicăieri în UE, în afară de Lituania. România e, totuşi şi încă, stat suveran, are o însemnată greutate economică şi geopolitică,  şi nu orice cacealma, orice strănut de la Comisia Europeană trebuie să-i provoace frisoane”. 

Indiferent de rezultatul referendumului, de luni încheiaţi disputele politice şi treceţi la economie! (Ziarul Financiar)

Comunitatea de afaceri din România aşteaptă cu sufletul la gură încheierea zilei de 29 iulie pentru ca, indiferent de rezultatele referendumului, Guvernul să înceapă să pună în aplicare măsurile pentru redresarea economiei. Sau măcar să încerce să nu se mai înrăutăţească situaţia economică.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu