Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schengen: ne-au votat ca ţară, dar ne ţin afară (Adevărul)

schengen-ne-au-votat-tara-dar-ne-tin-afara.jpg

Schengen: ne-au votat ca ţara, dar ne ţin afară (Adevărul)

Cum să refuzi o mită de 10.000 de euro şi să ajungi de râsul lumii (România Liberă). 10.000 de poliţişti vor fi concediaţi în următoarele două luni (Jurnalul Naţional). „Tatăl FNI face pe Popa prostu' (Adevărul). „Românii care muncesc în străinătate au strâns 100 mld. euro în ultimul deceniu (Ziarul Financiar). „Dodon: Suntem gata să ne îmbrăţişăm cu liderii de la Bucureşti” (Evenimentul Zilei).

Schengen: ne-au votat ca ţară, dar ne ţin afară. Adevărul explică faptul că deşi Parlamentul European a votat ieri, cu o mare majoritate, aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, analiştii spun că votul nu va influenţa decizia Consiliului miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne de azi de la Luxemburg.

Propunerile PDL de reorganizare administrativă a României îi stârnesc pe comentatori. Stelian Tănase consideră, în Adevărul, că “politicienii noştri sunt bântuiţi de stahanovism. Aruncă pe piaţă o mulţime de teme grave, cu uşurinţa cu care ar sparge seminţe în dinţi. Ba o propunere, ba un text de lege, ba revizuirea Constituţiei, ba a sistemului de vot, ba a hărţii României. Sunt scrise toate pe genunchi, în grabă, să fie! Puterea şi Opoziţia încearcă „să-şi ia faţa" pe finalul unui sezon mediocru, neperformant. Unul dintre cele mai proaste din ultimii 20 de ani”.

Regionalizare sau federalizare?” se întreabă Sabina Fati în România Liberă.“Autonomiile de orice fel, inclusiv cele care se dezvoltă în urma regionalizării pun în pericol suveranitatea ţării, de aceea românii preferă centralismul tradiţional care le apără sărăcia sau descentralizarea limitată care le conservă corupţia. Pentru a funcţiona eficient noile regiuni ar trebui să primească atât competenţe economice, cât şi politice, de aceea şi noul legislativ ar fi logic să aibă două camere, una dedicată reprezentanţilor regionali.”

Cum să refuzi o mită de 10.000 de euro şi să ajungi de râsul lumii. România Liberă scrie despre recompensa pentru normalitate. 17 poliţişti au primit diplome pentru că nu s-au lăsat corupţi. 1500 de lei este salariul agentului care a refuzat spaga record de 10.000 de euro. Colegii poliţistului fac glume pe seama lui pentru că de o lună şi jumătate, are un telefon mobil subţire, delicat, de culoare roz. De fiecare dată când sună, poliţistul zâmbeşte jenat când îl scoate din buzunar. Telefonul e împrumutat de la soacra sa, pentru că pe al său l-au luat procurorii pentru expertiză după ce l-a folosit pentru a înregistra o persoană care a încercat să-l mituiască.

10.000 de poliţişti vor fi concediaţi în următoarele două luni aflăm din Jurnalul Naţional. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a anunţat ieri că cei care vor fi daţi afară nu vor primi salarii compensatorii, ci doar ajutoare sociale. Nu vor fi desfiinţate posturile rurale, ci va fi menţinut un poliţist, maximum doi.

Tatăl FNI face pe Popa prostu''. Adevărul a intrat în posesia unor documente care atestă ca Nicoale Popa a fugit din ţară, în 2000, cu intenţia de a se sustrage anchetelor, şi nu a plecat în concediu! Fostul director al Gelsor Nicolae Popa susţine în cererea de rejudecare a dosarului FNI că nu s-a mai întors în ţară, întrucât ar fi găsit oportunităţi pentru a lucra la o societate comercială şi de a-şi deschide o afacere în Indonezia. Nicolae Popa cere la Tribunalul Bucureşti rejudecarea dosarului FNI în care este condamnat definitiv şi irevocabil la 15 ani de detenţie.

Mafia locală ne face să pierdem aproape un miliard de euro. Evenimentul Zilei se ocupă de ceea ce numeşte premieră ruşinoasă: patru judeţe vor da înapoi banii europeni. Conducerile a patru judeţe (Teleorman, Ilfov, Tulcea şi Buzău) sunt acuzate de Comisia Europeană că au trucat licitaţiile prin care s-au atribuit lucrări de sute de milioane de euro.

Între timp, aflăm din Ziarul Financiar Românii care muncesc în străinătate au strâns 100 mld. euro în ultimul deceniuExperţii fundaţiei Soroş au făcut primul studiu privind averea românilor din străinătate. Economiile sunt păstrate în băncile străine şi sub formă de cash. Românii de peste graniţe au strâns de patru ori mai mulţi bani decât au românii de acasă în băncile româneşti.

“Suntem gata să ne îmbrăţişăm cu liderii de la Bucureşti” spune Igor Dodon, candidatul Partidului Comuniştilor la Primăria Chişinău într-un interviu pentru Evenimentul Zilei. El vorbeşte despre condiţia împăcării cu România: Bucureştiul trebuie să recunoască identitatea diferită a moldovenilor de peste Prut "Avem cultura, limba şi destinul nostru moldovenesc".

Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu