Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se întorc super-pensiile (România Liberă)

„Barilul explodează pe pieţele externe” (Ziarul Financiar). „Antifraudă de ochii lui Traian Băsescu” (Adevărul). „Cum au otrăvit nitraţii pământurile şi apele României” (Evenimentul Zilei). „839 de zile cu Emil Boc” (Gândul). „Cioran, o afacere românească la Paris” (Evenimentul Zilei). 

Se întorc super-pensiile”, anunţă România Liberă. Statul speră să obţină o economie anuală de 60 milioane de euro din eliminarea pensiilor speciale. Imediat au apărut însă procesele. 1.000 de reclamanţi au obţinut sentinţe favorabile, dintre care 70 sunt definitive. În motivările sentinţelor, instanţele de judecată au reţinut în special prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în sensul că „dreptul la pensie al reclamantului este bun” şi au constatat că „o reducere substanţială a nivelului pensiei ar putea fi considerată ca afectând substanţa dreptului de proprietate şi chiar a însuşi dreptului de a rămâne beneficiar al sistemului de asigurare la bătrâneţe".

Barilul explodează pe pieţele externe. Benzina trece de 6 lei în două reţele (Petrom şi Rompetrol)”, titrează Ziarul Financiar. Statisticile europene arată că petroliştii din România se numără printre cei mai grăbiţi când vine vorba de aplicat creşteri de preţ. Benzina din România s-a scumpit mai mult decât cea din Austria, Italia, Polonia sau Bulgaria. România, deşi are rezerve de petrol mai mari şi decât ungurii şi în comparaţie cu bulgarii, nu are nicio strategie pentru a se lupta cu scumpirea carburanţilor despre care analiştii cred că pun în pericol fragila revenire economică.

Antifraudă de ochii lui Traian Băsescu”. Adevărul scrie despre Casa de Asigurări de Sănătate care a blocat preţ de câteva ore aplicaţiile sistemului informatic, menit a preveni fraudele din Sănătate, pentru a fi funcţional în prezenţa preşedintelui Băsescu. „Sistemul informatic al CNAS a funcţionat perfect la inaugurare pentru că era online doar funcţionarul care-i prezenta preşedintelui aplicaţia. Sistemul s-a prăbuşit după trei săptămâni. Sistemul Informatic Unic Integrat a costat peste 80 milioane de euro până în acest moment”.  

Cum au otrăvit nitraţii pământurile şi apele României”, aflaţi din Evenimentul Zilei. Agricultura intensivă de dinainte de 1990, lipsa canalizărilor şi bălegarul aruncat la întâmplare ne-au lăsat o moştenire cruntă: multe fântâni şi terenuri sunt poluate cu nitraţi. A sosit nota de plată pentru producțiile-record de dinainte de 1989, pentru insuficienţa lucrărilor de infrastructură în domeniu şi pentru lipsa grijii la depozitarea gunoiului de grajd: românii de azi riscă să se îmbolnăvească de pe urma poluării "istorice".

Autostrada Soarelui a intrat în faza taurului luat de coarne. Emil Boc transmite Ministerului Transporturilor felicitări”, observă Gândul online. Dacă la finele anului trecut ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, promitea românilor că vor putea merge către mare pe Autostrada Soarelui, realitatea din prezent o contrazice. Posibila reziliere a contractului dintre minister şi constructorul tronsonului Cernavodă-Medgidia, lasă în aer data de finalizare a A2. Emil Boc a declarat, ieri, 10 aprilie, în cadrul emisiunii "După 20 de ani" de la ProTV, că ministerul Transporturilor a decis să ia "taurul de coarne şi să rezilieze contractul. Probabil că va fi o întârziere pe un anumit tronson din această autostradă". În interviul de la ProTv premierul a mai vorbit despre Salariile profesorilor – nu vor fi majorate cu 50 % nici în 2012, ministrul Cseke – nu este perfect...  asumările de răspundere ale Guvernului. Acţiunile de la Petrom vândute "şmechereşte" şi de ce nu funcţionează Registrul de Celule Stem.

839 de zile cu Emil Boc”, este comentariul din Gândul în care Claudiu Pândaru notează: „reformă în educaţie, reformă în sănătate, reformă în domeniul muncii, reforma autostrăzilor, reforma puştii şi curelei late. Sigur că trebuie făcute. După 20 de ani, România e tot o ţară cu WC-ul în curte. Domnul Boc în 839 de zile a reuşit să facă admirabil două lucruri: să promită mult şi să execute prost”.

Trecem la comentariul lui Mircea Mihăieş din Evenimentul Zilei: „Cioran, o afacere românească la Paris”. Recenta istorie a manuscriselor şi obiectelor aparţinându-i lui Emil Cioran a arătat, încă o dată, ce înseamnă confuzia şi dispreţul pe care românii îl au unii faţă de alţii. „În loc să se pună de acord, au preferat să liciteze bezmetic, ajungând la sume incredibile, ca şi cum ar fi trebuit să bată recorduri şi nu să-şi atingă, cu costuri cât mai mici, scopul. E adevărat că pentru asta ar fi trebuit să existe o minimă coordonare”.

Nu am ştiut că statul licitează pentru manuscrisele lui Cioran”, se apără George Brăiloiu din paginile Ziarului Financiar. „Ce am ştiut a fost că Ministerul Culturii nu participă, că Academia Română nu participă. Am aflat că statul român nu participă de la RFI. Că au participat (TVR şi BCU - n. n.) am aflat abia după licitaţie”, spune omul de afaceri. Afacerea controlată de Brăiloiu, KDF Energy, a explodat în ultimii 5 ani până la venituri de 100 milioane de euro, în 2009.

Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu