Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se rupe lanţul de iubire? Crin îl pune la punct în public pe Ponta (Evenimentul Zilei)

Ce-i lipseşte lui Crin Antonescu pentru a fi preşedinte (România Liberă) - Antonescu, alias “Ţine-mă că-l omor” (Gândul) - Cum se gripeaza statul "reformat" (Jurnalul Naţional) - USL a scăzut cu 5% după suspendarea lui Băsescu (Adevărul)

Ce-i lipseşte lui Crin Antonescu pentru a fi preşedinte (România Liberă)

Sabina Fati consideră că „Crin Antonescu a reuşit să-şi păcălească marea majoritate a simpatizanţilor, lăsându-l pe Victor Ponta să se supraexpună la Bruxelles şi încasând criticile acestora sau contrazicându-se zilnic în faţa microfoanelor despre legile care trebuie schimbate imediat, pentru ca Traian Băsescu să fie demis mai cât mai repede. Liderul liberalilor a fost bine ghidat din acest punct de vedere, în schimb discursurile sale de fiecare seară le-au dat fiori reci diplomaţilor occidentali acreditaţi la Bucureşti, dar şi românilor care au trecut prin frigul comunist sau celor care au înţeles că naţionalismul lui Crin Antonescu nu este doar un instrument de campanie electorală. Eperţii de la Bruxelles au notat că preşedintele interimar este eurofob, economiştii Fondului Monetar Internaţional şi-au dat seama că nu înţelege prea mult din probelmele curente ale ţării şi doar Vocea Rusiei îl laudă şi îl sfătuieşte "să fie mai activ pe plan extern". După 20 de ani petrecuţi în politică, fără ca în această perioadă să fi devenit specialist în vreun domeniu, liderul liberalilor aspira la singura funcţie pentru care îşi imaginează că nu are nevoie de vreo calificare” scrie Sabina Fati în România Liberă.. 

Se rupe lanţul de iubire? Crin îl pune la punct în public pe Ponta (Evenimentul Zilei)

Mini-recensământul a alimentat tensiunile din USL. Lui Crin Antonescu nu i-a convenit faptul că Victor Ponta a renunţat la numărarea populaţiei cu drept de vot. Până marţi dimineaţă mini-recensământul dorit de USL părea că merge ca pe roate. După întâlnirea cu ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, Victor Ponta a cerut Ministerelor de Interne şi Externe să procedeze “în conformitate cu ceea ce a cerut Curtea Constituţională". “După cum stau lucrurile astăzi, dacă ar rămâne preşedinte, Crin Antonescu nu l-ar mai nominaliza pe Victor Ponta pentru funcţia de prim-ministru”, crede editorialistul EVZ, Horia Tabacu.

Antonescu, alias “Ţine-mă că-l omor” (Gândul)

“Crin Antonescu a ieşit, marţi, la tv şi a anunţat sentenţios: "Traian Băsescu şi aceşti oameni de mine nu scapă, decât dacă mă omoară, ceea ce nu e cazul, sper". E clar că disperarea atinge, uneori, cote de un comic savuros” comentează Marian Sultănoiu. În opinia sa, “Crin Antonescu şi-a pierdut echilibrul politic, iar teama îl face să renunţe la diplomaţie. Preşedintele interimar se simte abandonat şi, în esenţă, simte corect. Consider că apelul lui Crin este îndreptat spre urechile PSD, cel puţin în aceeaşi măsură în care este adresat urechilor lui Traian Băsescu” notează Marian Sultănoiu în Gândul.

Cum se gripeaza statul "reformat" (Jurnalul Naţional)

Cea mai profundă criză politică pe care o traversează România, după ultima mineriadă, are şi părţile ei bune, crede Sorin Roşca Stănescu, pentru că, spune el, developează, fără milă, modul în care funcţionează sau nu funcţionează importante instituţii ale statului. Ale unui stat pe care suspendatul are pretenţia că l-ar fi reformat în cei 8 ani de mandat. Sorin Roşca Stănescu dă următorul exemplu “un membru al Curţii Constituţionale, în realitate un jalnic politruc PDL, Augustin Zegrean, nu respectă deliberat recomandările Comisiei de la Veneţia şi, în acelaşi timp, se adresează acestei instituţii, acuzând presiuni politice la care niciun judecator CCR nu a fost supus şi pe care nimeni nu le-ar putea dovedi. Doar, cel mult, în eventualitatea în care "autoritatea”, care ar fi făcut presiuni, ar fi tocmai "cetăţeanul obişnuit” Traian Băsescu. Şi, deşi minte, şi deşi se adresează în numele CCR fără a-şi fi consultat colegii, el este crezut şi nu este sancţionat de nimeni. Acelaşi Zegrean, într-o duminică dimineaţa la ora 5, îi ordonă unui subordonat anonim ca, în numele său, să semneze un document, niciodată emis de CCR, adresat Guvernului. Şi iată, şi asta merge în statul "reformat” comentează, în Jurnalul Naţional, Sorin Roşca Stănescu.

USL a scăzut cu 5% după suspendarea lui Băsescu (Adevărul)

La numai două luni după ce au preluat puterea executivă, social-liberalii se confruntă cu prima scădere în ceea ce priveşte intenţia de vot a populaţiei pentru alegerile parlamentare. 61, 4% din români ar alege USL la scrutinul din toamnă, arată sondajul pe luna iulie, realizat de IMAS la comanda ziarului „Adevărul".Cum stau celelate partide? PDL, salt de patru procente. PP-DD, în picaj. Partidele mici, fără şanse la alegeri. În ciuda parteneriatului politic încheiat cu social-liberalii, UNPR ocupă ultima poziţie în topul preferinţelor electorale ale populaţiei, scăzând în ultima lună de la 2,6% la 0,5%. 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu