Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Strâmbăciunea electorală nu se repară pe genunchi (Jurnalul Naţional)

Cum a negociat UDMR miercuri seara intrarea la guvernare (Gândul) - Cei 118 nepoftiţi din Parlamentul României (Adevărul) - USL îşi ia promisiunile inapoi! (Evenimentul Zilei) - Mediul de afaceri cere simplificarea guvernului, nu mai mulţi miniştri şi mai multe ministere (Ziarul Financiar) - Primul efect benefic al zăpezii (România Liberă)

Strâmbăciunea electorală nu se repară pe genunchi (Jurnalul Naţional)
Nici nu s-au terminat bine alegerile, premierul nu-i nominalizat, Băsescu se simte presat, structura şi repartizarea oficială a mandatelor nu au apărut în Monitorul Oficial, dar deja nu-i bine. Parlamentul e prea mic pentru o componenţă atât de mare, aleşii nu-s de soi, au intrat d-ăia de pe podium nevalidaţi de majoritate. Victor Ciutacu e de părere că “iniţiativa Antenei 3, de modificare rapidă a legii electorale, e bună. Procedural, e nevoie de semnături fizice multe, cu CNP-uri ataşate, dar şi o consistentă presiune media, susţinută de societate, e utilă. Pentru că îndeamnă la acţiune politică şi la respectarea unei promisiuni: modificarea unei strâmbăciuni morale, care n-ar fi fost posibilă fără complicitatea blamabilă a presei, care (inteligent manipulată de Băsescu) a urlat ca proasta că vrea uninominal fără să aibă habar despre ce perorează”.

Cum a negociat UDMR miercuri seara intrarea la guvernare. Ponta vrea, dar mai are un singur obstacol: Crin Antonescu (Gândul)
Victor Ponta a încercat miercuri seara să bată palma cu UDMR pentru o guvernare comună, însă s-a lovit de opoziţia lui Crin Antonescu şi a lui Daniel Constantin (PC). În aceste condiţii, Victor Ponta a amânat decizia pentru duminică, după ce a evocat posibilitatea ca Uniunea să aibă o participare la nivel de secretari de stat în Guvern. La negocierile USL-UDMR, s-a discutat despre păstrarea maghiarilor în deconcentrate şi a prefecţilor sprijiniţi de Uniune.

Cei 118 nepoftiţi din Parlamentul României (Adevărul)
Vedetele politice care au intrat în Legislativ pe mandate suplimentare provin 61 de la PPDD, 55 de la ARD, iar câte unul de la USL şi UDMR. Cel mai titrat candidat din lotul parlamentarilor care au primit mandate „inventate“ este însuşi preşedintele PDL, Vasile Blaga.

S-au împlinit cele mai sumbre presimţiri. USL îşi ia promisiunile inapoi! (Evenimentul Zilei)
Menţinerea nivelului taxelor sau plata indemnizaţiilor pentru revoluţionari s-au dovedit „înşelătorii” de campanie. N-au trecut decât două zile de când USL a fost sigură că şi-a asigurat în Parlament o majoritate confortabilă ca să anunţe majorări de impozite şi alte măsuri „nepopulare”. Primul mesaj a fost adresat bugetarilor, ale căror salarii rămân îngheţate la anul, şi care nu vor primi nici în 2013 tichete de masă sau tichete cadou.

Mediul de afaceri cere simplificarea guvernului, nu mai mulţi miniştri şi mai multe ministere (Ziarul Financiar)
În loc să treacă la simplificarea promisă a aparatului administrativ, USL înfiinţează posturi de miniştri pentru a avea ce împărţi. România are nu numai un număr record de membri în Parlament, dar se pregăteşte să susţină mai multe ministere, adică costuri mai mari şi derapaje posibile de la politica fiscal-bugetară strictă de până acum. Dacă măsura va fi pusă în practică, vom avea cea mai mare extindere a reţelei de miniştri şi ministere de la guvernul Năstase. Uniunea Social Liberală, care a câştigat detaşat alegerile, propune un guvern "mamut", cu 22 de miniştri, stârnind indignarea oamenilor de afaceri şi a analiştilor care cer simplificarea aparatului guvernamental, reducerea birocraţiei şi a costurilor şi creşterea eficienţei.

Primul efect benefic al zăpezii (România Liberă)
Agricultura românească are speranţe mari de la „plapuma" de omăt care s-a aşternut zilele trecute peste toată ţara, ferind astfel culturile de toamnă - grâu şi rapiţă - de gerurile cumplite care ne vor lovi cât de curând.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu